Maistilan patio – Viskiä ja käsityöläisoluita

Kun Rovaniemellä lähdettiin terassille, menevät oululaiset patiolle. Tämä oli aikoinaan Ouluun muuttaessa melkoinen shokki ja näyttelin lähes vuoden ymmärtäväni, mistä puhutaan kun ”lähdettiin patiolle”. Onneksi elämä, ja ennen kaikkea patioelämä, opettaa ja nyt ossaan olla ölövinä patiolla.

Oulun tuorein patio ilmestyi muutama viikko sitten Alppilan teollisuusalueelle. Maistilan panimon oma patio löytyy panimon etupihalta. Jos olet joskus käynyt panimokaupassa ostoksilla, osaat perille myös patiolle.

Idea patioon ei syntynyt Joni ”Maistilan Joni” Harjun mukaan hetken mielijohteesta. Patiota on mietitty useampana vuonna, mutta pandemia sai Maistilan ukot siirtymään sanoista tekoihin.

”Idea on käynyt muinakin vuosina joskus mielessä, mutta nyt tämän poikkeuksellisen kevään aikana oli pakko keksiä jotain uutta, jolla varautua rajoitteiden pitkittymiseen. Siitä sitten lähdettiin rakentamaan ja hakemaan lupia.”

Patio auki niin kauan kun kelejä riittää

Olen tähän mennessä kerennyt käydä patiolla kolme kertaa menoa ihmettelemässä. Vaikka kyseessä on lähipationi, olin idean suhteen aluksi epäileväinen, sillä panimo on oikeasti melko syrjässä. Vierestä menevä yliopiston ja keskustan välinen pyörätie toki varmasti asiaa helpottaa.

Ja onnekseni olin väärässä. Patiolla on riittänyt väkeä jokainen kerta, kun olen siellä vieraillut. Oulun maine pyöräilykaupunkina ei näytä olevan tuulesta temmattu, sillä suurin osa patioasiakkaista näyttää oman kokemukseni perusteella pyörähtäneen paikalle juuri kaksirattaisella.

Tähän mennessä patiolla on nautittu muun muassa livemusiikista ja bingosta. Joni raotti Humaloiduille myös loppukesän suunnitelmia.

”Patio pidetään ainakin elokuun ajan auki ja sään salliessa mahdollisesti vielä syyskuussa. Aukiolo on hyvin pitkälti säästä riippuvainen. Ohjelmistosta tulee vielä löytymään bingoilun lisäksi bändejä ja dj-iltamia.”

Hanaoluita ja viskiä

Entäs ne oluet? Patiolta löytyy Maistilan oluita laajalta skaalalta ja oluet lasketaan hanasta. Uusista tuttavuuksista pitää nostaa esille erinomainen Tropiikissa, Tankerin kanssa tehty kollaboraatio. Panimo itse kuvailee olutta seuraavasti: ”Hitusen kirpsakka, passionhedelmällä, mangolla, aprikoosilla ja greipillä maustettu, merisuolalla twistattu kesähedelmäolut.”

Muuten hanavalikoima sisältää Maistilan klassikoita, kuten Appelsineria ja Purppuravyöhykettä. Ajantasaisen olutvalikoiman saa parhaiten selville sotkemalla itse paikalle.

Maistilan patiolla on yksi erikoinen kilpailuvaltti. Oluen lisäksi patiolla on hämmentävän hyvä viskivalikoima. Tämä ei ole sinänsä yllättävää: Maistila on järjestänyt muun muassa Jarkko Nikkasen kanssa useita viskiä ja oluita yhdistäviä tastingeja. Silti premium-viskit oululaisen teollisuusrakennuksen takapihalla tuntuvat eksoottisilta. En valita, nautin!

Maistila on myös arponut jokaiselle tarjolla olevalle oluelle sopivan viskin. Pikaisella vilkaisulla viski näytti myös menevän kaupaksi. Jonilla on myös omat henkilökohtaiset suosikki viski–olut-parinsa.

”Tässä kohdin on pakko nostaa kaksi hyvin erilaista paria eli hapankirsikkahapanolut Purppuravyöhyke / Laphroaig Lore sekä Belgian strong ale Mouru / Highland Park 18 yo.”

Nähdäänpä siis patiolla!

– Sampo

Leave a Reply