Vakka-Suomen panimo konkurssiin

Suosi paikallista!

Vaikka koronauutisointi on vienyt varmasti myös oluenystävien huomioin, sattui viikon uutisvirrasta silmiini otsikko, joka hätkäytti: Vakka-Suomen Panimo laittaa lapun luukulle

Suomen pienpanimobuumin aikana pahat kielet ovat tasaisin väliajoin pelotelleet “kuplan puhkeavan”: pieneen maahan mahtuu pienpanimoita vain rajattu määrä.  

Itse olen pitänyt tätä haihatteluna, ja pidän edelleen, mutta joitain merkkejä taantumasta on ilmassa. Vakka-Suomen lisäksi tulee mieleen ainakin paikallisen Ylikylän panimon toiminnan loppuminen, vaikka Ylikylän tapauksessa lopettamispäätöksen takana ei ymmärtääkseni ollut varsinaisesti raha. 

Vakka-Suomen tapauksessa yllättäväksi asian tekee se, että ulkoisesti panimolla oli minun silmääni kaikki kunnossa. Panimolla oli mielestäni oma brändi, tunnistettava ulkoasu ja muutama erinomainen tuote. Esimerkiksi Savukataja oli mainio savuolut, joka maittoi myös minun kaltaiselleni savuoluiden vihaajille. Panimon tuotteita oli myös järjestään lähes jokaisen Alkon oluthyllyllä. 

Panimolla oli myös suomalaiseksi pienpanimoksi hyvin ikää. Panimo on perustettu vuonna 2007, joka tekee siitä yhden Suomen pisimpään toiminnassa olleista pienpanimoista. Itse haluaisin nähdä tämän etuna, mutta herää kysymys, koituiko niin sanottu “untappd-kulttuuri” panimon kohtaloksi. Lippulaivatuotteisiin keskittymällä ei saatu reittauskansalle tarpeeksi nopeasti uutta tavaraa ihmeteltäväksi? 

En tiedä Vakka-Suomen Panimon taustoja enkä ole tutustunut tapaukseen nyt esillä ollutta uutisointia enempää. Silti uutinen nostatti kulmakarvoja ja sai miettimään, löytyisikö lähi-Alkosta vielä pullo Savukatajaa. 

Loppuun vielä kaksi yleistä huomiota pienpanimoiden tulevaisuuden näkymistä. Olen nimittäin huomannut, että lähikauppani oluthyllyn päähän on ilmestynyt kuormalava. Tuolle lavalle ilmestyy viikoittain vaihtuvia pienpanimotuotteita, joita yritetään myydä hyvillä tarjouksilla asiakkaille. 

Kaikkia tuotteita yhdistää parasta ennen -päivämäärän lähestyminen. Mielestäni tämä on merkki siitä, että olemme päässeet pisteeseen, jossa pelkästään ominaisuudet “pienpanimo” ja “uutuus” eivät riitä myymään olutta kansalle. Minulle kuluttajana tämä on hieno tilanne, sille se kertoo tarjonnan määrästä, mutta pienpanimoyrittäjälle varmasti ikävä tilanne. 

Tästä päästään toiseen pointtiin. En tiedä, miten paljon korona tulee vaikuttamaan Suomeen, mutta pääministeri Marinin tämän päiväisen (12.3.2020) tiedotustilaisuuden mukaan tilanne voi olla vakava.  

Tällä on vaikutuksia myös olutalaan. Kevään olutfestareita ei järjestetä, ja ihmiset varmasti rajoittavat myös baarissa hillumista. Siksi vetoan blogin lukijoihin: jotta vaikutukset pienyrittäjiin eivät olisi liian dramaattisia ja meillä olisi pienpanimo-oluita ja olutbaareja myös koronan jälkeen, ostakaa kauppareissuillanne mieleisenne kotimaisen panimon tuotteita sen verran, että ei tarvitse kuivin suin kotona istua. 

– Sampo 

1 thought on “Vakka-Suomen panimo konkurssiin

Leave a Reply