Oispa enemmän kaljaa

Kanssabloggaaja-Sampo kirjoitti viime viikolla olutsovelluksista (tai oikeastaan -sovelluksesta) Olutpostin vastaavaan juttuun peilaten. Samalla Sampo tuli sivunneeksi oluen annokokoon ja juotavuuteen liittyviä kysymyksiä.

Toinen pointti, josta lausun eriävän mielipiteen Olutpostin kanssa, on oluiden “täppääminen” pienten annosten, jopa kulausten perusteella. Olutpostin tekstistä saa rivien välistä mielikuvan, että tämä olisi huono asia. – – Ongelma kiteytyy ajatukseen oluen juotavuudesta: pitääkö oluen olla juotava? Veikkaan, että oluthifistelijöiden maailmassa, jossa iso tuoppi on 15 senttilitraa, ei juotavuudella ole suuremmin väliä.

Jatkan vielä samasta aiheesta, koska oluen annoskoko on pohdituttanut minua sen jälkeen, kun hommasin kaverini kanssa liput Helsinki Haze Wave -festeille, jossa olutta ymmärtääkseni tarjoillaan 5 senttilitran annoksina. Päällimmäinen huoleni on ollut se, että pienestä annoksesta oluen koko kuva ei tule ilmi: imperial stout ei ehdi lämmetä optimilämpötilaan, turha makeus ei pienessä annoksessa rupea tökkimään eikä oluen juotavuudesta voi saada tarkkaa selkoa. Veikkaan, että tämän seurauksena tulen pisteyttämään äärioluet yläkanttiin ja alkoholipitoisuudeltaan, happamuudeltaan, katkeruudeltaan, hedelmäisyydeltään tai makeudeltaan maltillisemmat oluet vähän alakanttiin.

Anniskeluravintoloissa päädyn satunnaisesti valitsemaan maistelulaudan joko ajan ja rahan säästämisen tai humalatilan hillitsemisen nimissä. Normaalitilanteessa kuitenkin juon olutta mieluusti maisteluannosta enemmän. Sopiva annoskoko riippuu tietysti oluesta, ja perussääntö on luonnollisesti se, että mitä miedompi olut, sitä enemmän olutta pitäisi lasissa olla.

  • lageria, vehnää, APAa jne. mielellään puoli litraa, mutta kolmisen desiäkin kelpaa. Desin pikkukuppi on hassuttelua.
  • IPAa, saisonia, porteria jne. on hyvä olla lasissa kolme desiä, mutta maisteluannoksestakin pääsee jo jyvälle.
  • imperial stoutia, barley winea, vahvaa IPAa, quadrupelia, jne. nautin mielelläni desin ja vielä mieluumin pari kolme.

Oluen vahvuuden ja oluttyylin lisäksi sopiva annoskoko riippuu luonnollisesti myös tilanteesta. Pari viikkoa sitten olin maistelemassa oluita isolla porukalla, ja päivän aikana joimme kolmisenkymmentä olutta noin desin verran mieheen. Yhdenkään oluen kohdalla ei tuntunut siltä, että olutta olisi ollut liian vähän (mikä voi toki johtua siitä, että tiesin seuraavan jo odottavan). Lisäksi, vastoin ennakko-oletuksiani, vajaa desikin oli ihan riittävä määrä siihen, että oluesta sai tarpeeksi hyvän käsityksen. Jos ei saanut, syy oli todennäköisesti hiljalleen hiipivä humala eikä liian pieni määrä olutta.

Tämän maistelukokemuksen rohkaisemana uskallan kesällä suunnata Haze Waveen taskut täynnä poletteja, nauttia hymyssä suin Superstition Meaderyä, Alvaro Streetiä ja Cloudwateria sekä täppäillä (ja fiilispisteyttää!) pieniä annoksia niin kauan, kuin vanhan iPhoneni heikentynyt akkuteho suo.

Jarmo

Leave a Reply