Kahden piikin rohkaisemana teki mieli lähteä syyslomaksi Oulun pimeyttä, loskaa, vettä ja/tai räntää pakoon aurinkoon. Kohteeksi valikoitui Barcelona, joka on upea kaupunki täynnä nähtävyyksiä, hyviä ravintoloita ja myös käsityöläisoluita tarjoavia baareja. Matka ei ollut pelkästään olutreissu, joten kaikkiin kiinnostaviin paikkoihin en millään ehtinyt, vaikka parhaani yritin!
Hotellimme sijaitsi Sant Antonin alueella kävelyetäisyyden päässä lähes kaikesta. Laajan Eixamplen olutravintoloita pursuava osa, “Beerxample”, oli vain vajaan kilometrin päässä majapaikasta. Eixamplessa on esimerkiksi Garagen Beerin ravintola, maineikas BierCab, Rosses i Torrades -baari/pullokauppa sekä pienpanimo-oluita ja mainiota pizzaa tarjoava Brew Wild BCN, jolla todennäköisesti on jotakin tekemistä La Quincen panimon kanssa. Tätä nelikkoa uskallan suositella jokaiselle Barcelonassa vierailevalle!
Eixamplessa olisi ollut paljon muutakin, esimerkiksi melkoista mainehaittaa viimeaikoina kärsineiden Mikkellerin ja Brewdogin ravintolat, mutta niissä en kokenut tarvetta vierailla. Ruutukaavaan rakennettu Eixample oli suoriin katuihin tottuneelle oululaiselle helposti lähestyttävä, kun taas keskustan vanhimmissa osissa olin vähintään yhtä hukassa kuin Kampissa pahimmillaan: “Ai me ollaan taas täällä!”
Vaikka Eixamplessa tarjonta oli kunnossa ja asiakkaita riitti pahimmillaan ruuhkaksi asti, yllättäen La Ramblan molemmin puolin tilanne oli huonompi. Sekä Barri Goticin kortteleiden Craft Barcelonassa että El Ravalin Beer’linalessa oli kummassakin yli 30 hanapaikkaa, mutta suurin osa hanoista oli tyhjillään ja vaikutti siltä, että osa tarjolla olevista oluista oli koronaa edeltävältä ajalta. Craft Barcelonan alakuloa korosti se, että pullovalikoimaa oli vaivaisen 5 oluen verran. Harmittavasti Ravalin kehuttu Ølgod piti ovensa kiinni koko reissumme ajan. Jos La Ramblaa rampatessa tulee jano, suosittelen Kaelderkoldia. Sielläkään kaikki hanapaikat eivät olleet käytössä, mutta tarjolla oli sentään tuoretta ja hyvää olutta paikallisilta panimoilta.
Osasin odottaa, että Garagelta saa erinomaista ja tuoretta IPAa (myös mukaan), mutta reissun parhaat oluet olivat kuitenkin katalonialaisen SOMA Beerin tupla-NEIPAt, joita ei valitettavasti näytä olevan tarjolla eurooppalaisissa nettikaupoissa. SOMAt maistoin Rosses i Torrades -baarissa, jossa oli erinomainen valikoima ja ylivertainen tunnelma. Eräs asiakas puhui minulle närkästyneenä kiivasta espanjaa ja baarimikko tulkkasi hänen pahoittaneen mielensä siitä, että näytin niin paljon FC Barcelonan syöksykierrettä syventäneeltä Ronald Koemanilta. Sitä se epäsäännöllisesti mutta raskaasti syöminen ja ruuan huuhtominen oluella ja viinillä ihmiselle tekee! Tämä närkästynyt Barca-fani kuitenkin leppyi, kun kuuli minun olevan Suomesta: ”Finlandia! Suomi! Jari Litmanen!” ja kippikset päälle.
Lopuksi muutama vinkki Barcelonaan matkaaville. Kotitehtävät kannattaa olutravintoloiden suhteen tehdä huolella, sillä Untappd Verified Venuet ovat harvassa. Lisäksi puhelimeen kannattaa asentaa QR-koodin lukija, koska sitä joutui käyttämään lähes jokaisessa paikassa, jos halusi nähdä ruoka-, viini- tai olutlistan. Lähes kaikissa ravintoloissa on tosiaan tarjolla myös ruokaa: tapaksia, pizzaa, hampurilaisia ja tarvittaessa myös vähän fiinimpää apetta, joten nälissään ei tarvitse olla. Barcelonan hintataso on Suomeen verrattuna edullinen, mutta ei erityisen halpa: tuoppi käsityöläisolutta maksoi noin 7 euroa ja mahansa sai täyteen noin 15 eurolla. Espanjaan matkatessa pitää myös täyttää yksityiskohtainen terveystietolomake, joka ei ole pelkkä muodollisuus, vaan sitä kysytään lentokentällä ennen kuin matkailijat lasketaan matkatavarahihnojen ääreen ja siitä tuloaulaan.
Jarmo