Humaloidun vuosikatsaus

Vuoden parhaiden asioiden listaaminen ja erilaisten TOP-listojen lukeminen on niin loputtoman kiinnostavaa, etten malta olla kertomatta vuoden parhaita oluita jo nyt, vaikka joulukuuta on vielä yli puolet jäljellä ja vaikka olen hommannut monia kiinnostavia ja oletettavasti laadukkaita oluita joululomaa varten.

Ratebeerin ja Untappdin parhaiden oluiden listat koostuvat pääasiassa imperial stouteista, ja Untappd-merkintöjen perusteella imperial stoutit ovat minullekin maistuneet. Parhaat vuoden 2019 aikana maistamani minulle uudet oluet olivat:

Uudeksi olueksi en laskenut vanhan tutun oluen uusinta vuosikertaa, minkä vuoksi esimerkiksi Foundersin KBS ei ole listalla, mutta kelpuutin mukaan kuitenkin tynnyröidyt versiot vanhoista tutuista oluista, kuten Ten Fidystä ja Yetistä.

Vaikka imperial stoutit jätettäisiin laskuista, vuoden kärkioluet ovat silti jykeviä, maukkaita ja vahvoja:

Suomalaisista oluista annoin vähintään neljä Untappd-täppää kolmelle Sonnisaarelle (Synkkä aasi, Tippa ’19 ja Käpylehmä), kolmelle Maistilalle (Birdie, Kotakari ja Muisku), neljälle Cool Headille (TDH Sapphires, King Size Coco Jambo, Peated Whiskey Sour ja Salted Licorice Chocolate Fondant) sekä Hiisin/Hiiden uusimmalle Ikii Ursolle.

Vaikka minussa on rahtunen fiilispisteyttäjän vikaa, vuoden mieleenpainuvimmat oluthetket eivät tulleet yllä mainituksi. Tässä kolme oluttuokiota, joita muistelen erityisen lämmöllä:

  1. Toukokuisena lauantai-iltana, Bayern Münchenin voittoisan kotipelin jälkeen, Neuhauser Strassella on hirvittävästi porukkaa. Augustinerin ravintola on aivan tukossa, mutta löydän tuurilla istumapaikan ja parin ystävällisen paikallisen avulla saan myös tilattua olutta. Edelstoff puutynnyristä valutettuna maistuu erinomaiselta ja fiilis on korkealla.
  2. Heinäkuisena perjantaina Craft Beer Helsingissä paistaa aurinko. Hymyilyttää. Takana on pienet Pienessä sekä yksi Green Street ja pari Omnipolloa festarialueella. Tässä vaiheessa päivää ei vielä tarvitse jonottaa! Omnipollon Pleroma Berry Blend tarjoillaan slushien kera ja kaikki on kohdillaan. Matkakumppanini oli heti 5/5-linjalla, mutta minä yritin jarrutella. Jälkikäteen on helppo sanoa, että väärässä paikassa jarruttelin, sillä sää, seura, olut ja pieni hiprakka olivat lyömätön yhdistelmä.
  3. Selvisin Levin Ruskamaratonin puolikkaalta maaliin asti ihan kohtuullisessa ajassa. Melkein suoraan maaliviivalta suuntasin mökille saunaan ja avasin Punk IPAn. Se oli hyvä Punk IPA.

Jarmo

1 thought on “Humaloidun vuosikatsaus

Leave a Reply