“Kunnes päästään ensi jouluun” – Olutkalentereiden ilot

Joulu on jo takana, mutta Humaloidut kirjoittaa joulukalentereista. Mitä täällä sekoillaan? Perustellaan hieman: Olutkalentereista kirjoittaminen ennen joulua ei käy, koska kalenterin sisällön kurkkaaminen etukäteen sotii touhun perusideaa vastaan, eikä spoilaaminen olisi muutenkaan kovin kivasti tehty. Lisäksi tuntuu siltä, että olutkalentereiden suosio on kasvussa ja noin 10 kuukauden kuluttua joku oletettavasti googlailee kalenteritietoutta. Tässä sitä olisi! Mukava olisi myös kuulla lukijoiden ajatuksia ja fiiliksiä.

Oman kalenterini tilasin De Biertonnelta, jossa oli tarjolla kaksi kalenteriversiota: halvemmassa luvattiin olevan oluita laajasti eri tyyleistä ja hieman kalliimman Summumin kerrottiin sisältävän varsinkin tynnyrikypsytettyjä herkkuja ja NEIPAa. Hintaero kalentereiden välillä ei ollut merkittävä, joten valitsin kalliimman.

Mitä Summum sitten piti sisällään? Listassa tiedot on järjestyksessä panimo ja oluen nimi, tyyli, vahvuus, maa, Untappd-keskiarvo ja viimeisenä Untappd-arvosanani niille oluille, jotka olen ehtinyt maistaa:

 • Brouwerij Frontaal Deerhunter (2020), russian imperial stout, 13,4 %, Hollanti, Untappd 3,98, Jarmon täppäys 4
 • Van Moll Bon Vivant, saison, 9 %, Hollanti, Untappd 3,65, Jarmon täppäys 3,75
 • Kees Barrel Project 20.05, imperial porter, 10,9 %, Hollanti, Untappd 4,13
 • UX Brew Double Quarantine #3, double NEIPA, 7,7%, Brasilia, Untappd 4,04, Jarmon täppäys 4
 • Brewski Triple Berry Pie, fruited berliner weisse, 4 %, Ruotsi, Untappd 3,93, Jarmon täppäys 3,75
 • Brouwerij De Hoorn Cornet Smoked, belgian strong golden ale, 8,5 %, Belgia, Untappd 3,42, Jarmon täppäys 3,25
 • Bonifatius 754 Acht Guldens, quadrupel, 9 %, Hollanti, Untappd 3,64, Jarmon täppäys 3,75
 • Puhaste Kuma, oatwine, 12,6 %, Viro, Untappd 3,87
 • Basquland Brewing Bonkers, imperial pastry stout, 12 %, Espanja, Untappd 4,06, Jarmon täppäys 4
 • Polly’s Murmurations, APA, 5,5%, Wales, Untappd 3,97, Jarmon täppäys 3,75
 • Castello Beer Factory Destroyed Brains, triple NEIPA, 9 %, Espanja, Untappd 4,19, Jarmon täppäys 3,75
 • De Molen Bommen & Granaten barrel aged on whiskey on wine, barleywine, 13,1 %, Hollanti, Untappd 4,08
 • Stanium Craft Beer Experience No. 1, barleywine, 10,3 %, Belgia, Untappd 3,65, Jarmon täppäys 0,25
 • Elsener Brouwerij PochPoater Kobus, weizenbock, 8,5 %, Hollanti, Untappd 3,86, Jarmon täppäys 3,5
 • Anspach & Hobday The Golden Bitter, english bitter, 4 %, Englanti, Untappd 3,68, Jarmon täppäys 3,5
 • Cigar City Maduro, brown ale, 5,5 %, USA, Untappd 3,78, Jarmon täppäys 3,5
 • Three Weavers Light Trails, IPA, 7,2 %, USA, Untappd 3,76, Jarmon täppäys 3,5
 • Berghoeve Brouwerij VAT #31 Zwarte Snorre Barrel Aged Blair Athol Whisky, russian imperial stout, 11 %, Hollanti, Untappd 4,11
 • Birra Toccalmatto Grand Cru, tripel, 9 %, Italia, Untappd 3,63, Jarmon täppäys 3,5
 • The White Hag Irish Brewing Company The Dark Druid Salted Caramel, pastry stout, 5,5 %, Irlanti, Untappd 3,51
 • IV:UUR QUAD voor IV, quadrupel, 9,8 %, Hollanti, Untappd 3,7
 • The Gipsy Hill Brewing Co. A Lot Like Christmas, sour ale, 6,6 %, Englanti, Untappd 3,49, Jarmon täppäys 3,5
 • Full Circle Brew Co Saturn V Rises, DIPA, 8,5 %, Englanti, Untappd 4,15, Jarmon täppäys 4
 • Nøgne Ø Ghost Ship, barleywine, 13 %, Norja, Untappd 4,16

Kalenterissa oli siis oluita 12 maasta, niiden keskimääräinen vahvuus oli 8,9 % ja Untappd-arvosanojen keskiarvo 3,85. Oluista ainoastaan yksi, Cigar Cityn Maduro, oli minulle ennestään tuttu. Kalenteri maksoi reilun satasen, joten yhden oluen hinta jäi hieman alle 4,5 euron, mitä pidän erittäin hyvänä hinta-laatusuhteena.

Kalenterin tyylikirjo oli jopa yllättävän laaja, vaikka luvatut (tynnyrikypsytetyt) isot oluet saivatkin pääosan. Pieniä harmin aiheitakin oli: IPAt eivät olleet tuoreimmillaan, mistä pahimpana esimerkkinä Three Weaversin Light Trails, joka oli yli puoli vuotta vanha. IPAt kuitenkin maistuivat minulle varsin hyvin toisin kuin Staniumin barleywine, joka oli mielestäni pilalla.

Joulukuun aikana seurailin olutsomen kalenteripäivityksiä, minkä perusteella uskallan suositella De Biertonnen Summumin lisäksi Mikkellerin kalenteria erityisesti sourien ystäville ja De Moesleutelin kalenteria imperial stout -kansalle. Lisäksi Pienen olutkalenteri vaikutti niin hyvältä, kuin Suomen lainsäädännön puitteissa on mahdollista. Juomapuohellakin oli myynnissä kalenteri, mutta sen sisällöstä minulla ei valitettavasti ole tietoa. Kovasti kyllä kiinnostaisi! Brittiläisen Honest Brewin Ultimate -kalenteri oli puolestaan jälleen parasta, mitä rahalla saa. Vuoden alusta voimaan tulleet tullimaksut tosin takaavat sen, ettei Honest Brewin kalenteria kannata enää jatkossa Suomeen tilata.

Hyvä idea voisi olla sekin, että sopii olutharrastajakaverin kanssa budjetista, haalii kaverille 24 kiinnostavaa olutta nettikaupoista, Juomapuohesta, Systembolagetista, maitokaupoista tai vaikkapa Alkosta ja saa vastalahjaksi oman uniikin kalenterin. Untappdista kannattaa tietysti varmistaa, ettei ystävä ole kalenterisi oluita ehtinyt jo maistamaan.

Loppujen lopuksi olutkalenterissa merkittävin juttu ei ollutkaan kalenterin sisältö, vaan joka-aamuinen kalenterin avaamisen rutiini, joka jopa vähän jännitti! Olo oli kuin pikkupoikana! Ennakko-oletusten valossa heikoksi aavistelemani olut harmitti hetken, mutta kiinnostava olut hymyilytti paljon pitempään.

Oluen juominen joka päivä neljän viikon ajan ei kuulosta mielestäni kovin hyvältä idealta, enkä siksi sitä edes yrittänyt. Imperial stoutit, quadrupelit ja barleywinet kyllä pärjäävät kellarissa vaikkapa ensi jouluun.

Jarmo

5 thoughts on ““Kunnes päästään ensi jouluun” – Olutkalentereiden ilot

 1. Itselleni tuo HonestBrewn ultimate oli melkoinen pettymys. Ipat hirveän keskinkertaisia ja tummat olleet täysin surkeita makeita maustesotkuja tähän asti. Mihin tämä väite parhaudesta perustuu? Mielestäni To Ölin kalenteri oli huomattavasti parempi, vaikka suurinosa juomista oli jo kertaalleen maistettujakin..

 2. Väite perustuu siihen, että siinä kalenterissa näytti päivitysten ja kuvien perusteella olevan kovasti minua kiinnostavia oluita. Pitää kyllä myöntää, että tummat maustesotkut ovat lähellä sydäntäni. 😀 To Ölin panimoa olen valmis kehumaan aina, koska heidän IPAt, NEIPAt, DIPAt, TIPAt ja sen sellaiset ovat älyttömän kovia ja kuukausikerho toimii kuin unelma, mutta kalenterista minulle jäi sellainen kuva, että siellä oli tarjolla juuri noita kertaalleen maistettuja oluita, joita on tarjolla vähän paremmissa ruokakaupoissa. Mutta tosiaan: ei minulla ollut kumpaakaan noista kalentereista.

 3. Sanotaanko näin, että tämä kalenteri saattoi olla viimeinen naula untappd-arvosanojen arkkuun omalta kohdaltani. Niin mitättömät oluet painaa yli nelosen keskiarvoa, että ihmetyttää onko noi ihmiset koskaan edes yli nelosen olutta maistaneet 😀 Kunhan vaan nimessä on tipa tai caramel stout niin se on varma yli nelonen.

 4. Eikä siinä. Kyllä toi HB vaikutti mielenkiintoiselta ennen kun maistoi oluita. Laadullisesti To Öl vei tämän nyt 100-5 😀

 5. “Kunhan vaan nimessä on tipa tai caramel stout niin se on varma yli nelonen.”
  Tämä kyllä tuppaa olemaan totta! Biertonnen kalenterissa oli esim. espanjalaisen Castello Beer Factoryn Destroyed Brains, triple NEIPA, jonka Untappd-keskiarvo oli 4,19. Hyvä olut se oli minunkin mielestäni, mutta ei nyt sentään noin paljon yli nelosen.

  Toki TIPA-touhuissa ja jälkkäristouteissa on paljon aivan loistavia oluita, jotka mielestäni vastaavat hyvin Untappd-keskiarvoaan. Viime aikoina maistamistani oluista esimerkiksi Track Brewingin Muscle Memory TIPA:n Untappd-keskari oli 4,43 eikä siinä minusta ollut yhtään liikaa.

Leave a Reply