Humaloitujen vuosikatsaus (2020) part 2

Joulu ja vuoden loppu lähestyy. Tämä on Humaloitujen tämän vuoden viimeinen postaus ja ajattelin samalla tavalla käydä omia tuntoja läpi vuoden varrelta kuin Jarmokin.

Lähdetään liikkeelle kuitenkin tuoreista kuulumisista. Sain nimittäin joulusahdin, tuon todellisen joulupöydän kuninkaan pöhisemään. Asia ei ollut mitenkään suunniteltua, mutta hyvään tilaisuuteen oli pakko tarttua.

Pehkolan Mallastamo nimittäin mainosti facebooksivullaan, että myyvät ulos sahtivierrettä. Kuljetus hoitui Ruukista kotiovelle ja hintakin oli kohtuullinen: 25 € / 5 litraa. Edes hiivakaupoille ei tarvinnut lähteä, sillä Pehkolan Mallastamon Heikki Haapala laittoi lähtiessä hiivat vierteeseen. Mukana tuli myös ohjeet sahdin käyttämiseen, joten näillä spekseillä onnistuu ensikertalainenkin.

Juttelin hetken Heikin kanssa ja hän paljasti, että vierrettä on tarkoitus myydä ulos myös tulevaisuudessa. Mallastamolla halutaan pitää pienillä panoilla yllä omaa laaduntarkkailua, mutta oman panimon perustamiseen ei ole tällä hetkellä intoa. Tämän vuoksi pelkän vierteen myyminen on hyvä vaihtoehto. Ymmärtääkseni sahdin sydänmailla sahtivierre ei ole niin eksoottinen asia kuin täällä Pohjois-Pohjanmaalla, mutta itseäni pisti kyseinen tempaus hymyilyttämään. Jos sahtihommat kiinnostaa niin kannattaa seurailla Pehkolan mallastamoa erinäisillä somealustoilla. Ainakin ensimmäinen vierre-erä myytiin loppuun.

Vuosikatsaus 2020

Jarmo nosti omassa tekstissään esille viisi sykähdyttävintä oluthetkeä viime vuodelta, joten niin teen minäkin. 

  1. Itselleni jäi parhaiten vuoden riennoista mieleen Fat Lizardilla pyörähtäminen. Panimolla oli kivaa ja blogihommien jälkeen päädyimme Olarille nauttimaan auringosta ja hyvästä oluesta. Erinäisten vaiheiden jälkeen tämä täydellinen kesäpäivä tarjosi muun muassa meressä uimista ja jonkinasteisen sammumisen lehtisaarelaisen kerrostalon kattohuoneiston aurinkotuoliin. Reissusta jäi käteen hyvän blogijutun lisäksi palovammoja ja melkoinen darra.
  2. Mallaskellarin ja Juomapuohin cornerfestit toivat uutta värinää Oulun olutkulttuuriin. Väkeä olisi saanut olla paikalla enemmän, mutta näen konseptin potentiaalisena, kunhan vain koronoista selvitään. Ja päästiin Jarmon kanssa paistattelemaan paneelissa asiantuntijoina. Hieno kokemus!
  3. Narri on ottanut pikku hiljaa paikkansa osana oululaista pienpanimokarttaa. Panimosta jäi itselle tänä vuonna mieleen erinomainen XIII habanero-dipa, joka on paras juomani chiliolut ja palautti uskon tuon itselle rakkaan kasvin käyttöön myös oluen mausteena.
  4. Pandemia on saanut minut juomaa bulkkia. Tai no tarkemmin Coronaa. Ja mulla hävettää ostaa sitä joka kerta, sillä sisimmässäni tiedän lähikaupan myyjien ajattelevan minun ostavan sitä vain hauskana pandemialäppänä. Todellinen ensimmäisen maailman ongelma.
  5. Fuck Corona -meiningeistä tuli mieleen erinäisten oluttapahtumien peruuntuminen. Erityisesti Tallinn Craft Beer Weekendin peruuntuminen harmittaa edelleen. Oli hotellit, oli liput ja täydellinen poppoo matkaseuraa. Nyt on vain liput ensi vuodelle.

Untappdin mukaan olen juonut tänä vuonna 492 minulle uutta olutta. Se on hiukan enemmän kuin viime vuonna, jolloin uusia oluita tuli täppäiltyä reilu 400. Uusista tuttavuuksista yksikään ei näköjään vitosta ansainnut, mutta seuraavat herkut saivat minulta 4,75: 

Puhaste: Midnight Machiato Bourbon BA

Mikkeller: Spontandoublelingonberry

Mikkeller: Spontansourcherry

Dugges: Cake

Cloudwater: My Continuous Improvement #3 Blueberry & Maple Syrup

Omnipollo: Bianca Guava Lychee Passionfruit Lassi Gose

Sourit ja häröstoutit ovat siis maistuneet. Ei yllätä.

Suomalaisista oluista viime vuonna parhaiten maittoi CoolHeadin King Size Choco Jambo, joka sai ainoana suomalaisena 4,5. Napsun tämän perässä hiihtävät muun muassa Sonnisaaren Villivattu, Maistilan Sour de France ja Malmgårdin Islay Barrel Aged Stout. Hienoa olutta tulee Suomesta ja mitenkään kotiinpäin vetämättä, Oululla pyyhkii tässä sarjassa hyvin.

Ensi vuodeksi on blogin puolella ainakin juttua Lapin panimosta ja eiköhän tuolla Pehkolan mallastamolla eksytä myös käymään. Jos sinulla on kummalle jommalle kysymyksiä, jotka askarruttava mieltä, niin laita ihmeessä kommenttikenttään niin otetaan yhdessä selvää.

Rauhallista joulu ja humalaista uutta vuotta kaikille blogin lukijoille! Nähdään ensi vuonna.

Leave a Reply