
Rovaniemellä oli tapana vitsailla, että parasta Kemissä on ohitustie. Olen pitänyt tätä viisautta aivan hyvänä elämänohjeena, mutta nyt tilanteeseen saattaa tulla muutos. Ohitustien nimittäin haastaa kemiläinen olut – Old Kemi.
Itse huomasin ensimmäiset tölkit Oulussa hieman ennen joulua. Asiasta piti tietysti ottaa selvää. Taustalta löytyi väkevä sukutarina ja mielenkiintoisia tulevaisuuden suunnitelmia. Humaloitujen kysymyspatteristoon vastasi panimon puuhamies Ivan Kalishevich.
Mistä idea panimon perustamiseen ja ketkä ovat hankkeen takana?
Idea on minun ja nimeni on Ivan Kalishevich. Olen muuttanut Suomeen vuonna 1996 Siperiasta, Omskista, minun isän ja suomalaisen mummon kutsusta. Mummo Terttu Tuomisto on kirjoittanut omaelämäkerta-tarinan ennen kuolemaansa 2017, jossa hän on tarkasti kertonut elämästä Kemissä, heidän perheen muuttamisesta Neuvostoliittoon ja hänen seikkailusta Vladivostokiin asti (missä minun isä syntyi 1949 ja minä -78, minun veli -74 ja serkku -79). Kirjaa tullaan kustantamaan itse.
Terttu kirjoittaa, että vuonna 1920 Kemin Työväen Liitto, jossa isoisoisämme Heikki Tuomisto on ollut johtajana, on ostanut Valtakadun virvoitusjuomatehtaan. Heikki alkoi rakentaa omaa taloa vastapäätä olutpanimon ja isomman tehtaan, jonka panimomestariksi ja johtajaksi hän on tullut. Hänen vaimonsa Jenni on ollut kirjanpitäjä ja Terttu-mummo on tehnyt läksyjä siellä samalla, kun panimo kaupassa on käynyt porvareita ja työläisiä. Vuonna 1930 panimotoiminta jouduttiin myymään Tornion Panimolle, mummon mukaan laman takia.
Jo keväällä 2020 olen voimakkaasti suunnitellut olut toiminnan elvyttämistä. Isämme Paavo Tuomisto kuoli huhtikuussa 2020 ja se vain nopeutti minun päätöstä tuotannon elvyttämisestä.
Design toimistoksi ja oluen valmistajaksi valikoitui UGB Lohjalta. Minun lisäksi hankkeessa on mukana reseptien tekijä, olutharrastaja Alexey Schramko Helsingistä.
UGB:n rooli hankkeessa?
UGB on oluen valmistaja ja virallinen toimittaja. Minun roolini on myyjä.
Mistä ideat resepteihin?
Tertun kirjassa on kirjoitettu siitä, että olutta on tehty ainakin porteria, ja paahdetusta sekä vaaleasta ohrasta. Idea oluiden mauista on minun ja reseptien toteuttaja on Alexey Schramko.
Kuvaile Old Kemin oluita? Minkälaista profiilia on lähdetty hakemaan?
Heti alusta asti on lähdetty hakemaan perinteistä linjaa. On haluttu tehdä ensin sellaista olutta, mistä on kirjassa kerrottu, ja mitä itse voisin kuvitella Kemissä vuosina 1920-1930 juotaneen. Tämän lisäksi makuihin on vaikuttanut vuoden aika, eli talvi, siksi olemme tehneet:
- tumma vehnä 5,5% 0,33 tlk
- stout 4,8%, 0,33 tlk
- vahva porter 0,33 pullo ja kegi 7,5%
Suunnitelmissa on olutmakujen lisääminen, tietenkin vaaleammat oluet tulevat kohta markkinoille.
Panimotoiminta Kemissä: millä aikataululla, minne ja onko tulossa oheistoimintaa kuten panimobaaria/myymälää?
Meillä on hyvin yksinkertainen suunnitelma, koskien omaa panimoa ja tuotantoa Kemissä: ensin me haluamme luoda sellaista olutta, joka maistuu ihmisille ja voi pysyä kaupoissa. Seuraavaksi meidän täytyy kasvattaa myyntiä ja tuoda markkinoille samalla uusia makuja, rakentaa logistiikkaa ja muita toimintoja. Kun myynti on sitä luokkaa, että oma tuotanto on ajankohtainen asia niin sitten toteutetaan panimohanke Kemissä.
Meillä piti olla avajaiset Lumilinnassa joulukuun 10. päivä, mutta pandemian rajoitukset pakottivat meidätkin siirtämään avajaiset vuoteen 2021. Haluamme tuoda olutta sekä Kemin kauppoihin, että HORECA – asiakkaille. Meidän ensimmäinen asiakas on tullut Rovaniemen Citymarketilta, joten olemme iloisia siitä, että ensimmäinen kaupallinen olut on lähtenyt pohjoiseen.
Meillä on heti alusta näkemystä siitä, että olutta haluamme myydä sekä valtakunnallisesti, että kansainvälisesti. Edetään suunnitelmien mukaan, mutta haluamme aloittaa ensin pienistä mutta konkreettisista asioista.
Mistä oluita on Oulun seudulla saatavilla?
Meillä on olutta lähdössä pian 4:ään kauppaan (K-ketju), joten hyvin pian olutta saa sieltä. Toivomme myös, että voimme toimittaa olutta ravintoloihin, pubeihin, hotelleihin ja muihin kauppaketjuihin. Kun olemme muuttaneet veljien kanssa Suomeen vuosina -96 ja -97, olemme aloittaneet uutta elämää juuri Oulusta, missä meidän isä ja mummo ovat asuneet jo 5–7 vuotta. Oulu on tärkeä ja tuttu paikka, hienoa, että saamme toimittaa olutta myös Ouluun.
Vapaa sana: mitä haluaisitte meille olutharrastajille kertoa projektista?
Mielestäni olutharrastus on sekä vastuullista ja tarkkaa suunnittelua ja työtä että luovaa työtä. Siinä mielessä se ei eroa mistä tahansa projektityöstä tai teoksesta: jos siihen suhtautuu sydämellä ja tavoite on selvä, pienestäkin harrastuksesta voi tulla iso asia.
Jo tässä vaiheessa olemme huomanneet, että kuinka iso vaikutus on myös ollut harrastajilla suhteessa oluen tekijöihin ja kuinka vuorovaikutus on tärkeä asia. Olemme järjestäneet ensimmäiset Zoom-maistiaiset, jotka meni erittäin hyvin, ja siellä helsinkiläisen olutseuran hallituksen jäseniltä on tullut todella tärkeätä palautetta ja mielipiteitä oluestamme.
Olutta tehdään ennen kaikkea ihmisiä varten, joten me ainakin panostamme paitsi aitoon historiamme kunnioittamiseen, että myös itse oluen laatuun. Tuomme kohta markkinoille uusia makuja, vuonna 2021, joten jatkoa tulee pian.
Sen verran voisin vielä sanoa, että se pieni erä olutta, mitä olemme markkinoille tuoneet joulukuussa 2020, on ainutlaatuinen, sillä etiketeissä lukee 100 vuotta. Se on rajoitettu erä, ja itse ainakin tulen säilyttämään sen tyhjän tölkin kaapissa.
Humaloidut toivottaa Old Kemille onnea ja menestystä. Stoutti ja vehnä löytyivät Oulusta (14.1.2021) Toppilan Supermarketista.
Old Kemistä löytyy lisäinfoa heidän kotisivuiltaan: https://www.oldkemi.fi/
– Sampo