Oluen nettitilaaminen – Kansalaistottelemattomuutta parhaimmillaan?

Ulkomailta tilattua olutta.

Etämyynti ja Suomen alkoholilaki saavat joskus harrastajan haromaan hiuksiaan. Koronan myötä olen huomannut, että kyselyt oluen nettitilaamisesta ovat nostaneet päätään. Somen olutpalstoilla kysytään normaalia enemmän vinkkejä tilaamiseen, ja myös Humaloiduilta on kyselty neuvoja.

Itseäni on hymyilyttänyt olutihmisten avoimuus asiassa. Olen tottunut viskejä harrastaessani siihen, että parhaat nettikaupat ovat ranualaiseen hillapaikkaan verrattava salaisuus. Vinkkejä olutkaupoista jaetaan avoimesti ja tarjouksia sekä tilauksia vertaillaan innokkaasti. Itse olen esimerkiksi tilannut kuukauden sisään De Biertonne ja Belgium in a Box -verkkokaupoista. Vahva suositus molemmille.

Ymmärtääkseni olutkaupat eivät, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta, ole lopettaneet Suomeen toimittamista tullin ja Suomen veroviranomaisten epäreilun ahdistelun seurauksena. Yksi syy oman viskiharrastukseni pienimuotoiseen hiipumiseen on nettitilaamisen vaikeutuminen. Tutut ja turvalliset Hollannin ja Saksan nettikaupat eivät enää Suomeen viskiä lähetä.

Kerrataan Suomen tilanne: Suomessa oluen tilaaminen kotiin on laillista ja helppoa niin kauan kunhan tilaat oluet Suomen ulkopuolelta. Suomalaiselta toimijalta et yksinkertaisesti saa olutta tilata. Nykyinen tilanne on niin käsittämätön, että Tornion Panimo teki asiasta jopa aprillipilan.

Tänään on somessa levinnyt Pien Bottle Shopin Erkki Hämeen Helsingin Sanomille antama haastattelu, jossa hän kertoo omasta taistelustaan Suomen alkoholilainsäädäntöä vastaan. Jutusta käy hyvin ilmi myös etämyyntisäädösten järjettömyys. Jutun mukaan Pyynikki on joutunut perustamaan Viroon nettikaupan, jotta pystyy myymään Suomeen kotiovelle. Helsingin Sanomien haastatteleman Hämeen mukaan myös Pien suunnittelee vastaavaa liikettä.

Koronan myötä asialle on myös tehty jotain. Kansanedustaja Jari Myllykoski jätti oman lakialoitteensa, joka mahdollistaisi panimoille kauppavahvuisten oluiten nettimyynnin. Lakialoitteen allekirjoitti 110 kansanedustajaa. Esitys on hyvin samankaltainen Pienpanimoliiton vastaavan kanssa. 

Mielenkiintoista esityksissä on niiden väliaikaisuus: molemmissa ehdotetaan väliaikaista lakia, joka mahdollistaisin etämyynnin tämän vuoden loppuun asti. Mikäli olen somea oikein tulkinnut, niin kyseessä on porttiteoriaan pohjautuva taktikointi. Väliaikaisilla laeilla kun on tapana jäädä pysyväksi osaksi lakia. 

Ehdotus toki törmäsi heti STM:n täystyrmäykseen, sillä ministeriön mukaan lakimuutoksen tekemiseen ei olisi aikaa. Asiaan saattaa kuitenkin löytyä ratkaisu. Kokoomuksen käsikassara Verkkouutiset tietää kertoa, että lakiehdotus voisi tulla käsittelyyn yhtä aikaa mahdollisten koronaa varten tehtävien ravintoloiden anniskeluun liittyvien säädösten kanssa. Toivotaan, että näin on.

Itselle alkoholin nettitilaaminen on harrastuksen henkireikä. Tilaan ulkomailta klassikoita ja erikoisuuksia, joita ei Suomesta saa tai joiden hinnat ovat poskettomia. Nettikauppojen selaaminen on melkolailla hauskinta olutharrastamista, jos ei lasketa itse oluen juomista. Uskon myös, että nettitilaaminen on kansallisen lainsäädännön kannalta hyvää “kansalaistottelemattomuutta”. Jos lait ja säädökset ovat tarpeeksi kaukana ihmisten käytännön toimista, niin yleensä oikeusvaltiossa asialle jotain tehdään. Ja oikeusvaltio Suomi onneksi on. 

Loppuun vielä somevinkki alkoholilakiin ja sen tulkintoihin: jos haluat seurata yhden ihmisen taistelua tuulimyllyjä vastaan, niin Rikhard Sjöbergin Twitter-tili on seuraamisen arvoinen.

– Sampo

Lähteitä ja lisälukemista:

https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000006507464.html?fbclid=IwAR1z0x-pp1y4xqeYsv8UHLbpmeWm4hzeRN74d5Vo-3fV_Y5filk75keGPFQ

https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Lakialoite/Documents/LA_14+2020.pdf?fbclid=IwAR1X-84lsBQyHUvwKCsoXCkhXZ_cBal7Npk8k1VFEicRNWSokz7y6LNFSjc

https://olutposti.fi/pienpanimoliitto-ajaa-muutosta-alkoholilakiin-etamyynti-lailliseksi/

https://viisitahtea.com/juoma/koronavirus-pakottaa-kiertamaan-lakia-pyynikin-panimo-toimittaa-oluet-osakkailleen-viron-kautta/

https://www.verkkouutiset.fi/alkoholilakia-ollaankin-muuttamassa-nyt-tuli-tilaisuus/#28bc8b74

https://www.epressi.com/tiedotteet/markkinointi/tornion-panimo-aloittaa-alkoholijuomien-kotiinkuljetukset.html

Leave a Reply