Lippulaiva-IPA – katoavaa amerikkalaista olutkultturia

DC Braun panimolta keväällä 2018

Joululomalla join kahteen otteeseen Captain Lawrencen Hop Commander -IPAa saunan jälkeen. Olut oli parin vuoden takaisella Amerikan reissulla hyväksi havaittu perinne-IPA, joten se vaatinut isompia ihmettelyitä ja sopi siksi hyvin janojuomaksi. Oluen sijaan mietityttämään jäi etiketin ylpeä julistus siitä, että Hop Commander on Captain Lawrencen Flagship IPA.

Flagship IPA, panimon lippulaiva, on suurten craft-laitosten, kuten Stonen, Ballast Pointin ja Firestone Walkerin kohtuuhintainen*, viimeisen päälle hiottu, kehuttu, laajassa jakelussa oleva ja siksi(kin) eniten myyvä IPA, joka yleensä on enemmän kuin vähemmän karamellimaltainen, havuinen ja sitruksinen. Ajatus lippulaiva-IPAsta on niin 2000-luvun ensimmäistä vuosikymmentä, että jopa kolmikymppinen varhaiskeski-ikäinen on jo kirjoittaessaan, että “ok boomer”.

Laadukas, hiottu ja kohtuuhintainen IPA ei tietenkään kuulosta pahalta, mutta milloin viimeksi ostit Alkosta Sculpinin tai Stonen IPAn? Minä en edes muista, vaikka tykkään old school -IPAn havuisuudesta, maltaisuudesta ja tanakasta peräkärrystä. Juuri tämä on panimoiden kannalta ongelma: me olutharrastajat haluamme jatkuvasti uusia oluita, makuja, kokemuksia ja täppäyksiä Untappdiin. Jenkki-craft-dinosauruksia (näinkö tämä kirjoitetaan, hä?) uudemmat panimot ymmärtävät asian laidan varsin hyvin ja puskevat siksi uusia oluita viikoittain. Kaupaksi menee, kunhan reseptiin vaihdetaan humala tai pari ja värikkääseen tölkkiin keksitään uusi hassu nimi ja sopiva graafinen ilme.

Lippulaiva IPAn aika on ohi, mutta tietysti panimot edelleen tarvitsevat lippulaivansa, käyntikorttinsa ja takeen laadusta. Väittäisin, että monella panimolla imperial stoutit ovat vieneet IPAn aseman panimon lippulaivana, koska imperial stouteista voi tynnyröimällä ja maustamalla saada loputtomasti uusia oluita, kuten Omnipollon Noa Peacan Mudcaken ja Great Dividen Yetin variantit ovat osoittaneet. Käyntikortiksi kelpaa myös olutsarja, kuten Pöhjalan Cellar Series tai Northern Monkin Patrons Project. Tai sitten voi lippulaivakseen panna Siperian ja olla syystäkin ihan tyytyväinen.

*Systembolagetin hinta esimerkiksi Captain Lawrencen Hop Commanderista on aika tarkalleen 50 % halvempi kuin Alkossa.

Jarmo

Leave a Reply