Käsityöläishenkeä ja kotipihan kasveja – esittelyssä Panimo Narri

Instagramiin ilmestyi hiukan ennen vuosikymmenen vaihtumista uusi käyttäjä nimellä Panimo Narri. Humaloiduille tämä ei tullut yllätyksenä, mutta kaksikkomme päätti uuden oululaisen pienpanimon kunniaksi tehdä ekskursion Haukiputaalle.

Erittäin liukkaan ajomatkan jälkeen haukiputaalaisen omakotitalon päädystä aukeaa ovi. Meidät toivottaa tervetulleeksi mies Panimo Narrin takana, itse Janne Översti.

Kun astumme vasta rempattuun panimotilaan sisään, homman nimi käy heti selväksi: Översti on liikkeellä tosissaan.

– Siihen missä otatte just kenkiä pois, tulee sitten panimon oma myymälä, Översti valottaa suunnitelmiaan.

Vaikutteita Tarot-korteista

Översti on itseoppinut oluenpanija, jolla on kotipanokokemusta reilu kahdeksan vuotta. Hän oli mukana myös kiertolaispanimo Eclipse Aleworksin toiminnassa, mutta päätti viedä haaveet omasta panimosta askeleen pidemmälle. Niin sai alkunsa Panimo Narri.

Narri aikoo Överstin mukaan ammentaa samalla kauhalla elementtejä brändiinsä kuin Eclipse Aleworks: okkultismi ja salatieteet ovat vahvasti läsnä. Etiketteihin ja graafiseen ilmeeseen on tarkoitus ottaa mallia muun muassa Tarot-korteista.

– Sieltä tulee myös panimon nimi. Narri on yksi Tarot-korteista.

Laitteisto, plänit ja oluet

Vierailuhetkellä Översti odotteli vielä viimeistä siunausta Valviralta, mutta melko pian vierailun jälkeen lupa alkoholin valmistukseen heltisi. Överstin tavoitteena on, että Panimo Narrin oluita pääsisi maistamaan oululaisissa kuppiloissa jo helmikuun alkupuolella.

Överstin suunnitelmana on tehdä suhteellisen pieniä keittomääriä, mikä mahdollistaa rohkeat oluet. Mielessä pyörivät saisonit ja muut belgityylit sekä oluiden maustaminen kotipihasta kerätyillä yrteillä, kuten maitohorsmalla, nokkosella ja mesiangervolla.

Överstin mielestä humalan rooli pienpanimokentällä on turhan korostunut, mutta IPAakin on luvassa, tarkemmin sanottuna ainakin habanerolla ja vadelmalla maustettua tupla-IPAa.

Esikuvikseen Översti mainitsee perinteiset Mikkellerin ja BrewDogin, mutta miehellä on myös suomalainen esikuva. Hänen mukaansa Fiskarsin panimo on tehnyt tähän mennessä hyvin samanlaisia valintoja, kuin mitä Narrin oluissa tullaan näkemään. Ei mikään tavallisin esikuva uudelle pienpanimolle.

Panimo Narrin tuotteita tullaan aluksi näkemään lähinnä ravintolamyynnissä, mutta panimon nurkassa komeilee myös tölkityskone. Se on tarkoitus ottaa käyttöön, kunhan toiminta saadaan kunnolla käyntiin.

Puttaalta maailmalle

Suomalaisten pienpanimoiden määrä kasvaa tasaisesti, mutta Överstin mielestä laadukkaille toimijoille on aina tilaa. Pelkällä paikallisuuden voimalla oluita voi saada kaupaksi tovin, mutta paikallisuuden ja laadun yhdistelmä kantaa pidemmälle.

Vaikka Haukipudas onkin kuntaliitosten jälkeen osa Oulua, puttaalaiset eivät miellä itseään oululaisiksi. Överstin toiveena onkin, että Panimo Narrista tulisi haukiputaalaisten yhteinen juttu.

Toinen asia, joka Narri Panimon tuotteissa tullaan tuomaan esiin, on Överstin mukaan pienpanimo-oluen rooli käsityöläistuotteena.

– Raaka-aineet ja käsityöläistaito ansaitsevat kunnioitusta.

Humaloidut jää mielenkiinnolla odottamaan panimon ensimmäistä olutta. Instagramin mukaan panimon ensimmäinen olut sai alkunsa eilen torstaina. Reilun kuukauden päästä pääsemme siis mitä ilmeisimmin ensimmäisiä tuotoksia maistamaan.

Panimo Narrin vaiheita voit seurata muun muassa Instagramissa.

Leave a Reply