Matkalla Craft Beer Ouluun, osa 1 – Bottenvikens Bryggeri

©Bottenvikens Bryggeri

Craft Beer Oulun ensimmäinen ulkomainen panimokiinnitys on luulajalainen Bottenvikens Bryggeri. Bottenvikens saattaa olla useille olutharrastajille vieras nimi, joten soitimme Mattias Bergströmille, Bottenvikensin toiselle perustajalle ja myyntipäällikölle, ja otimme selvää, mikä on homman nimi.

Mikä on Bottenvikens Bryggerin tarina?

Joakim Nilssonilla ja minulla molemmilla on kotipanimotaustaa. Bottenvikens Bryggerin aloitimme vuonna 2013 sivuprojektina tekemällä olutta paikallisille ravintoloille 100 litran keittokapasiteetilla. Muutaman vuoden jälkeen meidän piti päättää, lopetammeko kokonaan vai kasvatammeko toimintaamme. Päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon, kasvatimme keittokapasiteetin aluksi 1000 litraan ja hommasimme tölkityslinjaston. Tällä hetkellä Bottenvikens Bryggeri työllistää kolme kokopäiväistä työntekijää.

Pulloista tölkkeihin siirtyminen oli meille tärkeää useammasta syystä: Tölkeissä etiketit näyttävät paremmilta ja tölkit painavat pulloja vähemmän, joten niiden kuljettaminen ympäri Ruotsia on sekä helpompaa että ympäristöystävällisempää. Tölkkeihin siirtyminen oli tärkeää myös kierrätyksen kannalta, sillä Ruotsissa ei kierrätetä lasipulloja samaan tapaan kuin esimerkiksi Suomessa. Tölkit ovat parempia myös asiakkaille, koska ne on helpompi ottaa mukaan esimerkiksi kalastusreissulle, vaellukselle tai mökille.

Mitkä ovat Bottenvikensin vahvuudet ja miten te eroatte muista pienpanimoista?

Panimon tavoitteena on luoda pohjoisen makuja ja samalla määritellä, mitä kaikkea uusi (pohjois)ruotsalainen olut voi olla. Asiakkaat odottavat tiettyjä oluttyylejä, kuten IPAa, mutta me haluamme selvittää, mitä on ruotsalainen IPA. Olut on maataloustuote, joten ympäristö tietysti vaikuttaa olueen. Haluamme käyttää paikallista mallasta, olemme kiinnostuneita ruotsalaisista humalista ja tietysti käytämme myös paikallista vettä.

Pohjoisuus ja paikallisuus näkyvät myös panimon logossa, oluiden etiketeissä ja oluiden nimissä. Logossamme on matalalla köllöttelevä aurinko, Luulajanjoki ja Luulajan ikoninen silta, joka aikoinaan, vielä 1950-luvulla, oli Ruotsin pisin.

©Bottenvikens Bryggeri

Mitä odotuksia teillä on Craft Beer Oulun suhteen?

Craft Beer Oulussa haluamme tietysti tavoittaa suomalaisia olutharrastajia, jutella heidän kanssaan ja saada palautetta oluistamme. Kasvatimme toimintaamme vuoden 2019 lopussa, aivan koronapandemian kynnyksellä, joten Craft Beer Oulu on meille ensimmäinen olutfestari Ruotsin rajojen ulkopuolella. Meitä kiinnostaa myös tutustua suomalaisiin panimoihin ja olisimmekin innokkaita tekemään yhteistyötä suomalaisten panimoiden kanssa. Tornion panimon kanssa olemme jo tehneet yhteistyönä Gustav Alen, meidän ajatuksemme oluesta, jollaista on juotu 400 vuotta sitten, kun Gustav II Adolf antoi Torniolle ja Luulajalle kaupunkioikeudet. Tämä hieman savuinen juhlaolut pantiin ruotsalaisilla ja suomalaisilla humalilla sekä kveik-hiivalla.

Millaisia ovat Bottenvikensin oluet ja mitä on odotettavissa kesäkuun olutfestareilla?

Olemme kahdeksan vuoden aikana julkaisseet yli 100 olutta. Tällä hetkellä vakituisessa tuotannossa on 9 olutta, minkä lisäksi vuosittain julkaistaan 10-15 erikoiserää. Iso osa oluistamme myydään Systembolagetin kautta, mutta uuden oluen saaminen Systembolagetin valikoimiin on pienelle panimolle iso urakka. Siksi meille on tärkeää pitää yllä vakiovalikoimaa.

En osaa vielä sanoa, mitä oluita tuomme kesän festareille, mutta lupaan, että jotakin uutta erikoiserää on varmasti tarjolla. Panimon vakiovalikoimasta asiakkaiden kannattaa maistaa ainakin Norrskumia, meidän “neo-classic IPAa”. Kuten monet muutkin, myös me innostuimme olutharrastuksemme alkuaikoina IPAsta, ja halusimme, että Norrskum maistuu samalta kuin ne IPAt, joihin ihastuimme yli kymmenen vuotta sitten. Olut on maltainen, katkera ja tasapainoinen.

Ruotsissa klassiset tyylit nousussa, mikä mielestämme on hienoa, sillä erilaisilla oluilla on aikansa ja paikkansa. Meidänkin vakiovalikoimassa on esimerkiksi lager, joka sopii erinomaisesti esimerkiksi nuotiolla paistetun makkaran seuraksi.

Kannattaako Luulajan tulla olutmatkalle?

Luulajassa on The Bishops Arms -ketjun olutravintola, mutta täällä olisi selvä tarve paikallisia oluita tarjoavalle olutravintolalle. Toivottavasti sellainen perustetaan lähitulevaisuudessa, kun koronatilannekin näyttää helpottuneen. Jos matkustaa Luulajaan ja haluaa maistaa meidän oluita, on parasta suunnata Hemmagastronomi-ravintolaan, jossa on aina tarjolla Bottenvikensin tuotteita.

Jarmo

Leave a Reply