Matkalla Craft Beer Ouluun, osa 4 – Bottle Cap

©Bottle Cap

Craft Beer Ouluun on enää alle viikko! Mielestäni yksi CBO:n kiinnostavimmista nimistä on muutaman saksalaisen ja kahden romanialaisen panimon oluita maahantuova Bottle Cap Import. Humaloitujen kanssa kuulumisia vaihtoi Bottle Capin Vili Lyytikäinen.

Bottle Cap perustettiin vuonna 2019, ja alkuvuodesta -20 iski koronapandemia. Mitä Bottle Capille kuuluu alkukesästä -22?

Puolisen vuotta siinä ehdin toimia ennen kuin pandemia iski. Pari tapahtumaa ehdittiin kuitenkin pitää ennen sitä ja tutustua asiakkaisiin, ettei homma ihan täysin hiljentynyt koko pandemian ajaksi. Nyt näyttää siltä, että elämä jatkuu normaalina ja suunnataan katseet eteenpäin. Hyvä olutkesä on tulossa, se on ihan varma!

Miten oluiden maahantuontiyritys perustetaan? Vaatiiko se rutkasti aiempia suhteita vai voiko vain kylmästi ottaa yhteyttä kiinnostaviin panimoihin?

Tähän on varmaan monta eri lähestymistapaa. Itse innostuin pienpanimo-oluista toden teolla varmaan joskus vuoden 2016 kieppeillä asuessani Berliinissä. Paikallisia taproomeja kolutessa ja joitain festareita kiertäessä ajatus maahantuonnista lähti kytemään.

Joitain suhteita asiakaskuntaan oli valmiina Suomen päässä, ja panimoita olin tavannut festareilla ja erinäisissä tap takeovereissa. Toki korona on vaikuttanut tähänkin ja kontaktointia on tullut tehtyä etänäkin.

On luonnollista, että maahantuon useamman saksalaisen panimon oluita, kun siellä asuessa tutustuin moniin paikallisiin panimoihin. Näiden panimoiden kanssa on kyllä hommat toimineet tuotteiden, kommunikaation ja kaiken muunkin suhteen.

Olen maistellut Bottle Capin maahantuomia oluita esimerkiksi Juomapuohissa ja Pienessä, mutta Alkossa en ole nähnyt esim. erinomaisen Blech.Brutin oluita. Eikö Alkon lämpökaappikypsytys ilahduta, onko Alkon prosessi työläs vai mistä on kyse?

Heh, no siinähän se vastaus osittain tulikin. On siinä muitakin seikkoja, jotka ei oikein toimi näin pienelle toimijalle sekä niiden panimojen toimintatavoille, joita edustan. Alko olisi varmasti hyvä kumppani jos omat volyymini olisivat isommat, olisi paljon vakiotuotteita ja tosiaan se säilytys olisi Alkon puolelta huomioitu oikein. Terveiset tässä kohtaa asiakkaille, jotka oikeasti tekee tätä hommaa sydämellä sekä tiedolla ja taidolla!

Mihin asioihin (oluiden laadun lisäksi) kiinnität huomiota, kun mietit, mitkä panimot sopisivat Bottle Capin maahantuotavaksi?

Totta kai brändäykseen kiinnittää ensimmäisenä huomion. Kyllähän hyvä tölkkitaide antaa viimeisen silauksen koko hommaan. Tuotannonkin on hyvä olla se verran isoa, että panimolta saa kerralla lastiin useampaa tuoretta olutta. Se helpottaa myyntityötä. Ja toki juttuun pitää tulla muutenkin, se on kaiken a ja o.

Ja sitten festareihin! Mitä Bottle Cap tarjoaa Craft Beer Oulussa?

Tosi paljon humalapommeja, pari Imperial Stoutia, West Coast IPA tottakai ja Smoothie Souria jälkkäriks!

Mitä odotat Craft Beer Oululta?

Kovia bissejä useilta panimoilta, janoista jengiä ja hyviä bileitä.


Humaloitujen sosiaalisen median kanavilla arvotaan ensimmäinen päivä kesäkuuta ilmaislippuja Craft Beer Ouluun. Arvontaan pääsee osallistumaan, kun kommentoi, minkä tapahtumaan tulevan panimon tuotteita haluaisi erityisen palavasti päästä maistamaan. Ketään ei siis tarvitse seurata, mistään ei tarvitse tykätä eikä tägääminenkään ole pakollista – kuinka helppoa! Koska olen tykännyt Blech.Brutista ja Atelier der Braukunstesta ja koska en tiedä yhtään mitään Romanian käsityöläisoluista, minun vastaukseni kysymykseen olisi “Bottle Capin tiskin oluet”.

-Jarmo

Leave a Reply