Oluet mökkireissuille ja saunailtoihin

Mitä olutta tekee mieli silloin, kun kello alkaa olla yhdeksän illalla, saunan ja terassin väliä on rampattu jo useampi tunti ja koko seurue alkaa humaltua? Imperial stoutia, barley winea tai gueuzea vai jotakin kevyempää, helpompaa ja silti maukasta?

“Kehtaakko samalla tuua semmosen sinisen StaPan sieltä jääkaapista?”

Oluille on aikansa ja paikkansa. Mökkireissun tai saunaillan avauksessa villihiivat, bourbon-tynnyrit ja tuplakuivahumaloinnit ovat paikallaan, mutta melko pian alkaa tehdä mieli jotakin jo aiemmin maistettua ja hyväksi havaittua, koska illanviettoon ja ilonpitoon keskittyminen on tärkeämpää kuin huolellinen maistelu ja reittaaminen. Saattaisipa joku jopa paheksua heitä, jotka illan mittaan säännöllisesti kyyristyvät Untappdin ylle.

Yllä mainituista syistä johtuen olen yrittänyt saunailtoihin ja mökkireissuille haalia oluita, joissa hinta, laatu ja juotavuus kohtaavat parhaalla mahdollisella tavalla ja joita voi hyvillä mielin juoda suoraan tölkistä. Oluen yksikköhinta muuttuu merkittävämmäksi, kun määrät kasvavat, mutta laatuvaatimus pudottaa laskuista sekä kotimaiset että ulkomaiset bulkkilagerit. Koska oluen juominen on kivaa, turvallisinta on, jos seurusteluoluessa on kohtuullisen maltillinen määrä alkoholia. Lisäksi helppoutensa vuoksi tölkki on reissuilla ylivoimainen pakkausmuoto.

Mitkä sitten ovat parhaat oluet tilanteisiin, joissa sessioitavuus on pääosassa, joissa oluet usein juodaan suoraan tölkistä ja joissa laadun korvautuminen määrällä alkaa kuulostaa ihan hyvältä idealta?

Maitokauppaoluista ei ole ainakaan pariin vuoteen löytynyt uusia vakio-ostoksia, vaan suosikkejani ovat edelleen Stadin Panimon Olvilla panemat American Pale Ale, American Session IPA ja erityisesti American Lager. Myös Olvin IPA, APA ja American Cream Ale maistuvat mainiosti. Olvin kolmikko päätyy monesti ostoskoriin jo siksikin, että niitä saa pienimmistäkin (K-)kaupoista kylmäkaapista.

Alkossa ei välttämättä tarvitse mökkireissulla piipahtaa, sillä Alkon valikoimasta on vaikea keksiä tölkissä myytävää tuotetta, jossa hinta, laatu ja juotavuus kohtaisivat. Toki Alkostakin löytyy järkevästi hinnoilteltuja laatuoluita alkuillan tarpeisiin, jos sellaisia ei löydy kellarista jo valmiiksi. Mieleen tulevat ainakin Rodenbach Alexander, Chimay Blue, Fuller’s ESB, Aventinus Eisbock ja Boulevard Tank 7.

Systembolaget-reissulla sen sijaan kannattaa kannattaa vilkaista tölkkihyllyjä. Esimerkiksi Haaparannan perusvalikoiman oluista Stonen Go to IPA (15 kruunua tölkki), Brewdogin Punk IPA (20 kr.), Brooklynin Lager (18 kr.) ja Foundersin All Day IPA (20 kr.) ovat erinomaisia oluita lystinpitoon. Ruotsalaisetkin osaavat – Oppigårdsin Norn Pale Ale (23,5 kr.) on erinomaisen raikas, maukas ja kevyt APA ja noin euron maksava Pistonheadin Haze Lager on varsinkin tuoreena hinta-laatusuhteeltaan täysin ylivoimainen käyttöolut.

Minulla on tälle syksylle ainakin vielä yksi kaveriporukan mökkireissu tiedossa, joten hyviä vinkkejä otetaan vastaan: mitkä ovat teidän mökki-, sauna- ja käyttöoluenne?

Jarmo

Leave a Reply