Pienpanimot, joulu ja Koff

Tämä kirjoitus lähti liikkeelle seuraavasta hypoteesistä: “Pienpanimot eivät juuri perusta jouluoluista”. Hypoteesi perustui kahteen argumenttiin. Musta tuntuu siltä ja en ole hirveästi kotimaisia jouluoluista juonut. Jouluni on täyttynyt ylläolevan kuvan kaltaisista ulkomaanherkuista.

Itse lasken jouluolueksi oluen, joka on brändätty joulu edellä. Talvioluet on talvioluita, pääsiäisoluet pääsiäisoluita ja jouluoluet jouluoluita. Tässä mennään etiketti edellä. Jouluoluiden makumaailma voi olla oikeastaan mitä vain. Markkinoilta löytyy jouluipaa, perinteisempää tummaa lageria ja tuhtia stouttia.

Tämä on muuten asia, joka saattaa kuluttajaa huijata, sillä vieläkin “joulu” liitetään tiettyihin makumaailmoihin. Rakkaan isäukkoni joulu meni pari vuotta sitten pilalle, kun hänen ostamansa jouluolut paljastuikin “juomakelvottomaksi humalapommiksi”. Kyseessä taisi olla niinkin äärimmäinen tuote, kuin Olvin X-Mass IPA, mutta isän harmitus jäi elävästi mieleen. Kilttinä poikana join toki ipat pois kuleksimasta.

Pienpanimoilla ON jouluoluita

Tutkittuani asia hiukan syvemmältä, selvisi, että kyllähän pienpanimoilta jouluoluita löytyy. Joululla brändättyjä tuotteita löytyi pikaisella googlailulla ja lähikaupan hyllyjä tutkailemalla ainakin Vakka-Suomelta, Malmgårdilta, Saimaalta, Honkavuorelta, Ruosniemeltä, Tornion panimolta, Makulta, Laitilalta, Muflonilta, Pyynikiltä, Lapin panimolta ja Sonnisaarelta. Melkoinen lista ja varmasti moni jäi mainitsematta. 

Tämä osoittaa lähinnä sen, että olin väärässä, minä en ole jouluihminen ja jouluoluiden ilosanoma ei ole minua tavoittanut. Vaikka tämä kuulostaa kauhean elitistiseltä, niin minun jouluolueni on Rochefortin 10, joka nautitaan joulupöydän jälkeen jälkkäriksi muutaman suklaan kanssa. Jouluruoan kanssa menee mikä tahansa lager.

Suomen vanhinjouluolut tulee Koffilta

Perinteisesti Suomalaiseen juhlapöytään kuuluu toki sahti, mutta kauppavahvuisilla jouluoluilla on jo historiaa takanaan. Tiettävästi pisimpään yhä markkinoilla olevista jouluoluista on kaupanhyllyllä säilynyt Koffin Jouluolut, joka lanseerattiin vuonna 1987.

Välistä on kiva päästää ääneen myös isot toimijat, joten lähestyin Koffia muutamalla kysymyksellä, joihin pääpanimomestari Tapio Kangas-Heiska ja olutpuolen markkinointijohtaja Johan Jakobsson vastasivat.

Koff lanseerasi nykyisen jouluoluensa 1987. Löytyykö yhtiön historiasta jouluksi tehtäviä kausioluita ennen tätä?

Kangas-Heiska: Perinnekaljahan on yksi perinteinen joulupöydän juoma – sitä on ollut eri nimisenä tai eri muodoissa hyvin pitkään, yhtiön historian alkupuolelta saakka. Vielä 1990-luvulla Perinnekaljaa myytiin myös jouluetiketillä.

Koffin sivujen mukaan Jouluolut on “wieniläistyylinen lager, jossa paahdettu ohramallas ja Saaz-humala tuovat olueen joulun aromeja.” Onko reseptiin tullut muutoksia vuosien aikana?

Kangas-Heiska: Resepti on pyritty pitämään samana vuodesta toiseen, eikä sillä ole lähdetty kikkailemaan.

Koff on nostanut markkinoinnissaan esille pellosta pulloon -ajattelun. Mistä ajatus oluen jäljittämisestä pellolle asti päätyi juuri jouluolueen? 

Kangas-Heiska: Siihen on kaksikin syytä. Ensinnäkin, mikä onkaan parempi paikka kuin joulupöytä tuoda esiin koko ketjun osaamista pellolta pöytään asti ja nostaa keskiöön suomalainen ohranviljelijä. Mallasohranviljely vaatii huippuosaamista, ja vain parhaat onnistuvat siinä. Toiseksi, yhden (tai kahden) mallasohratuottajan ohra riittää sopivasti juuri valmistamaamme KOFF Jouluolut -erään.

Miten jouluolut myy ja miten sen myynti on muuttunut vuosien varrella?

Jakobsson: KOFF Jouluolut on yhä maan myydyin jouluolut ja voidaan sanoa, että jo kuuluu joulupöytään – tietysti kohtuudella nautittuna. Suomessa joulunvietto on yhä aika perinteinen ja perinteiset tuotteet puoltavat paikkaansa pöydässä.

Jouluoluet eivät ole enää vain tummaa lageria. Miten Koffilla nähdään joulu/talvioluen kehitys tulevaisuudessa?

Jakobsson: Varmasti joulu/kausiolutvalikoima tulee monipuolistumaan, mutta silti kyse on perinteisestä juhlasta, jossa perinteiset ja laadukkaat tuotteet pitävät pintansa.

Minulla on myös henkilökohtainen historia Koffin jouluoluen kanssa. Köyhänä opiskelijana kärkyin tietysti kaikenlaisia tarjouksia ja tuohon maailmanaikaan myös olut oli silloin tällöin alessa. Kaijonharjun Tokmanni myi joulun jälkeen Koffin Jouluolutta käytännössä samaan hintaan kuin bulkkilaagereita. Koska tuote on minun suuhuni muutaman napsun perusbulkkia maittavampaa, ostin usein villeihin opiskelijabileihin juuri Koffin jouluolutta. Esimerkiksi vappuna juoma toimii mainiosti.

Saatanpa nostalgiapäissäni seuraavalla kauppareissulla napata yhden muistoja virkistämään.

–Sampo

Leave a Reply