Suomalaiset pienpanimoklassikot – Hiisin Iku-Turso ja Ikiiurso

©HIISI

Pienpanimoklassikotsarjamme on edennyt kolmanteen osaansa. Tällä kertaa nostamme hattua Hiisin Iku-Tursolle, tynnyröidylle Iku-Tursolle ja Ikiiursolle! Kysymyksiimme vastasi Panimoyhtiö Hiisin Mikko Mäkelä.

Mikä on Iku-Turson tarina ja mistä Iku-Turson tynnyrikypsytys sai alkunsa?

Iku-Turso syntyi, kun kyselimme Facebookissa seuraajiltamme, mitä meidän tulisi keittää sadantena oluteränämme (vuosi oli tuolloin 2014), ja tyylisuunnaksi valikoitui Imperial Stout. Iku-Turso oli sopivan jyhkeä nimi, ja hahmokin olutta mukaillen vähän synkempi. Ja kyllähän se Imperial Stoutin keittäminen meitä tuolloin jo kiinnosti!

©HIISI

Iku-Turso on hieman iisimmin juotava Imperial Stout, reilusti jenkkihumaloitu sellainen. Taisi olla ensimmäinen osallistumisvuotemme Suomen Paras Olut -kilpailuun (2017), kun Iku-Turso sitten voitti Suomen Paras Stout -tittelin. Sen kunniaksi aloimme tynnyrikypsyttää Iku-Tursosta vuosikertoja, mistä on sittemmin tullut ihan vakiokäytäntö. Nykyään meillä on jatkuvasti tynnyrikypsytyksessä Iku-Tursoa, ja tynnyrikypsytetyt versiothan tunnistaa “negatiivivärityksestä” ulkoasussa. Tynnyröity versio vaihtelee toki tynnyröinnin mukaan, mutta hieman kuivempi ja tynnyrin tuomalla persoonalla varustettu se on normaaliin versioon nähden.

Miten Ikiiurso eroaa Iku-Tursosta ja tynnyrikypsytetystä Iku-Tursosta?

Ikiiurso tuli rinnalle myöhemmin. Ikiiurso on siis Iku-Turson vanhempi, synkempi ja myyttisempi nimitys. Kaikki lähti uuden vuoden perinteestä. Konseptina oli aloittaa keittopäivä uuden vuoden aattona, juhlistaa vuoden vaihtumista hyvässä seurassa ja lopettaa keittopäivä sitten uuden vuoden päivänä. Kun Ikiiurso jatkoi pikkuveljensä aloittamaa perinnettä voittaen Suomen Paras Stout -tittelit peräkkäin vuosina 2018, 2019 ja 2020, oli meidän pakko todeta, ettei yksi keitto vuodessa riitä. Viime vuosina Ikiiursoakin on ollut jatkuvasti tynnyröinnissä panimolla.

©HIISI

Oluena Ikiiurso on vahvempi, paksumpi ja tuhdimpi. Siinä missä Iku-Turso on suht helppo juotava vahvuuteensa nähden, on Ikiiurso öljyisämpi ja huomattavasti hitaampi siemailtava. Erilaisia tynnyrikypsytyksiä on ollut useita, mutta en itse välttämättä nostaisi mitään yhtä ylitse muiden. Fiilis ratkaisee ja eri ihmisiltä olen kuullut useita eri suosikkeja. Bourbon-kypsytetty on ehkä kuitenkin näistä se parhaiten saatavilla oleva ja kilpailumenestystä saavuttanut.

Millaisia ovat Hiisin suunnitelmat talvelle?

Avaamme parhaillaan HIISI Taproom & Bottleshopia keskeiselle sijainnille (Lutakon keikkapaikan yhteyteen) Jyväskylään, joten sikäli töitä talveksi riittää. Jännittäviä aikoja kaikkinensa!

Mikä olut sinulla tulee ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan suomalaisesta pienpanimoklassikosta?

Klassikko-oluista muilta panimoilta (ja mitä teillä ei vielä ollut mainittu) voisi heittää vaikka Muflonin CCCCC IPAn ja Makun IPAn.

-Jarmo

PS. Hiisin Taproom & Bottleshop avautuu tänään, perjantaina 27.11. Aukioloajat, sijainnin ja muut tiedot löydät tästä.

Meitä Jyväskylän ulkopuolella asuvia ilahduttaa se, että Iku-Tursoa, BA-Iku-Tursoa ja Islay-tynnyröityä Ikiiursoa on varsin laajasti Alkon hyllyillä ja kaikki kolme ovat myös saatavilla Alkon nettikaupan kautta.

Leave a Reply