Humaloidun vuosikatsaus (2020)

Viimevuotiseen tapaan kuvituksena Firestone Walkeria

Viime vuonna näihin aikoihin kirjoitin vuoden parhaista oluista ja sykähdyttävimmistä oluthetkistä. Tänä vuonna oluen tilaaminen täpötäydessä Augustinerin ravintolassa Neuhauser Strassella on kuulostanut kaukaiselta muistolta tai haaveelta, mutta vuoteen 2020 on kaikesta huolimatta mahtunut myös hyviä asioita. Tässä niistä muutama olueen liittyvä.

  1. Alkuvuoden huolettomat viikonloppuillat ystävien kesken Roosterissa, Mallaskellarissa, Juomapuohessa tai Leskisessä. Tai näissä kaikissa samana iltana.
  2. Growlerit. Olutta piti saada myytyä (ja ostettua!) myös koronahässäkän keskellä, ja siihen growlerit olivat oiva tapa, joka ilmeisesti ja onneksi tuli jäädäkseen.
  3. Kesä. Mallaskellari sai terassin, Juomapuohi avasi ovensa uudessa osoitteessa, Maistilan patiolta myytiin oluelle sopiva viski tai viskille sopiva olut ja loppukesästä Roosterissa lopeteltiin remontti ja ruvettiin jälleen tarjoilemaan olutta ja burgereita asiakkaille. Aurinkokin muistaakseni paistoi, ja kevään korona-ankeus alkoi unohtua.
  4. Kesän roadtripit. Oulu-Tampere-Turku-Mathildedal-Fiskars-Porvoo-Kotka-Kuopio ja Oulu-Kolari-Narvik-Lofootit-Tromssa-Oulu. Kivoja hetkiä oli paljon, mutta esimerkiksi lämmin sää, hyvä hampurilainen ja kylmä pils Å i Lofotenilla ei ollut lainkaan hullumpi kokemus.
  5. Olutmaisteluporukka, jossa enemmän on enemmän ja jossa oletusarvoisesti (ja lopulta myös ihan oikeasti) huonoja oluita maistellaan sen vuoksi, että erinomaiset maistuisivat vielä paremmilta.

Kaikista vuoden aikana maistamistani oluista kaksi nousi 4,75 Untappd-pisteyksiköllään muiden yläpuolelle: Lervigin Paragon 2018 -barley wine ja Puhasten Trinity In Black Bourbon BA (2019). Nelipuokkiin ylsi 17 olutta, joista 11 on imperial stouteja. Nähdäkseni parhaan IPA-elämyksen tuotti Garagen Haerder & Haerder, paras lambic oli nimellä paiskattu 3 Fonteinen Hommage Bio Frambozen (season 18|19) Blend No. 33, paras mehusour The Veilin Typhoon Lagoon Tastee ja kovin “American Strong Ale”* tämän blogitekstin kuvituksenakin näkyvä Firestone Walkerin Firestone 22 (XXII) Anniversary Ale.

Suomalaisista oluista vähintään neljä Untappd-palluraa ansaitsivat Sonnisaari, Maistila ja Mallaskellari kahdesti sekä Olarin panimo, Mallassepät, Salama, Cool Head ja Mallaskoski kerran. Kippis!

Jarmo

*44 % Stickee Monkee BBA-Quad, 22 % Parabola BBA-RIS, 22 % Bravo BBA-imperial brown ale, 7 % RBA Helldorado Blonde Barley Wine ja 5 % Gin Barral Aged Helldorado.

Leave a Reply