Suomalainen olut on parempaa kuin koskaan ennen

Pahoittelut kuvan laadusta (taas).

Koronapandemia on koetellut vähän jokaista, myös oluttapahtumia, -harrastajia ja erityisesti olutravintoloita, jo yli vuoden ajan. Panimot ovat myös saaneet osansa iskuista, mutta kaikesta huolimatta suomalainen olut on parempaa kuin koskaan ennen. Tämä ajatus tuli mieleeni, kun maistelin Juomapuohissa Tujun tap takeoverin antimia viime lauantaina.

Hyvyys ja paremmuus ovat tietysti subjektiivisia käsitteitä, minkä vuoksi joku voi edelleen julistaa, että olut oli parhaimmillaan silloin, kun Karhua valmistettiin Porissa ja keskioluttuoppi maksettiin markoilla ja lopulta diipadaapapipopäätössönsössönviiksihipsteritöyhwöy pilasivat perkele kaiken. Oman näkemykseni perustelen näin: suomalaiset panimot tuottavat laadukkaasti useita oluttyylejä, ovat kartalla olutmaailman trendeistä sekä asiakkaiden toiveista ja yltävät hyvälle kansainväliselle tasolle sekä oluen laadussa että yhä useammin myös brändäyksessä. Se ei ole yhtään väheksyttävä suoritus.

Otetaan esimerkiksi aloituskappaleessa mainittu Tuju. Kaikki kolme lauantaina maistamaani IPAa (Too Many Pencils?, Full HD Idaho 7K jne. ja Vermont Ravit 4/21) olivat erittäin hyviä, kuten odottaa sopiikin, mutta erityisen vaikuttunut olin Lunatic -hapanoluesta ja bourbon-tynnyröidystä Morbid– imperial stoutista. Voi olla, että “sosiaalinen tilanne” vaikutti kokemukseeni ja muistikuviini, mutta väittäisin, että Lunatic kilpailee tasaväkisesti samanhenkisten jenkkien (esim. Anchorage ja Firestone Walker) ja Belgian ulkopuolisten eurooppalaisten (Mikkeller, Brekeriet jne.) kanssa. Morbid puolestaan oli yksinkertaisesti aivan saatanan hyvä imperial stout. Edellä mainittujen lisäksi Tujulta oli tarjolla esimerkiksi saisonia, hefeweizenia, grisetteä ja marjasouria, mutta ne jäivät testaamatta. Raja se on olutbloggaajallakin!

Tuju on osuva esimerkki, mutta ei todellakaan ainoa: Maistila ja Sonnisaari ovat viimeaikoina julkaisseet parhaita oluitaan – Maistila ainakin Craft a Fish -NEIPAn ja Tripelin, Sonnisaari Lirkutus-DIPAn, Piiska-pilsin ja Nallikaribu-barleywinen. Olarin ja Pienen oluiden saatavuus on Oulussa rajoitettua (Olari)/olematonta (Pien), mutta jos Etelä-Suomen harrastajia on uskominen, molemmat laskevat huippuluokan NEIPAa growlereihin ihan jatkuvasti. Salamalta puolestaan taittuvat happamat, IPAt ja stoutit, Mallassepät myyvät hyvää olutta rumissa pulloissa, Cool Head onnistuu erityisesti sourien parissa ja esimerkiksi Plevna ja Maku jatkavat varmaa laatutyötä. Näiden lisäksi on tullut uusia ja kehuttuja tulokkaita, Tired Uncle ja Ant Brew, joiden oluita en ole vielä edes päässyt maistamaan. Kun tarjonta on laadukasta, pääasiassa suomalaisia oluita myyvän hanahuoneen perustaminen alkaa tuntua niin hyvältä ratkaisulta, että Helsinkiin pitää oululaisenkin suunnata viimeistään kesällä.

Suosi siis suomalaista ja paikallista olutta, mutta älä nurkkakuntaisen patriotismin vuoksi (se on pelkästään hölmöä), vaan siksi, että tarjonta on paljon ja se on parempaa kuin koskaan ennen!

Muuten olen sitä mieltä, että Alkon monopoli on tuhottava. Aivan minimissään pitäisi olla mahdollista tilata olutta kotiin suoraan panimolta ilman prosenttirajoja. Kun tilaaminen on laillista esimerkiksi Puolasta, Hollannista ja Tanskasta, pitäisi sen aivan itsestään selvästi onnistua myös Suomen sisällä.

-Jarmo

2 thoughts on “Suomalainen olut on parempaa kuin koskaan ennen

  1. Miksi Alko pitää tuhota, että olutta saisi tilattua panimolta kotiin? Sen vähän, kun on perehtynyt, niin STM tai erinäiset muut tahot ovat suurempi kompastuskivi asiassa. Olutharrastajana, joka tukee paikallisia, ulkopaikkakuntalaisia ja ulkomaalaisia panimoita niin kuppiloiden, kauppojen kuin Alkon kautta niin lähinnä hävettää se, että Alkoa moititaan siitä, että olutta ei kanavasta tai toisesta saada.

    Alko ei liene päättävä elin missään? Tarjoaa kuitenkin kohtuullisen hyvin (mielestäni) yli kauppavahvaa tavaraa riittävän tuoreena ja jatkuvalla syötöllä ulos. Vielä kun Alkolle työnnettäisiin enemmän maahantuojien puolesta tavaraa myyntiin niin ei juuri olisi valittamisen sanaa. Ei siinä, ettenkö haluaisi ostaa vaikkapa Juomapuohilta ulos sitä 10% olutta, mutta siihen on vielä pitkä matka eikä se johdu Alkosta. Puhutaan asioista niiden oikeilla nimillä, eikö? Onneksi kuitenkin suomalainen olut voi hyvin, paremmin kuin koskaan ja sitä voi ylpeydellä tukea. 🙏🏼

  2. Alkoa ei tarvitse tuhota, mutta monopolin voisi jyrätä. Olisi kiinnostavaa nähdä, pystyisikö Alko kilpailemaan K-kauppojen ja Juomapuohin kaltaisten erikoisliikkeiden kanssa. Veikkaisin, että Alko pystyisi pitämään vahvan aseman viinien ja väkevien kanssa, mutta oluiden ystäviä muut toimijat pystyisivät palvelemaan Alkoa paremmin.
    -Jarmo

Leave a Reply