Olutkaupunki Oulu – Toukokuu 2021

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Sonnisaari

Sonnisaari potkaisi toukokuun käyntiin Lirkutus DIPAlla. Omaan suuhuni tämä 7,8 prosenttinen mehu nousi Sonnisaaren katalogin kärkipäähän. Humalina Strata, Citra ja Amarillo. Tasapainoinen tyylinsä edustaja eli todella hyvää kaljaa. Ei harmita growleria tätä kumota.

Kuherrus on puolestaan todellista maailmanparannuskaljaa. Ostamalla tätä tuet samalla Suomen Vapaa-kajankalastajien Keskusjärjestön Haukitehdas-hanketta. Itse olut passionhedelmällä ryyditetty 4,7 prosenttinen pale ale. Saa pullosta että pääläristä.

Haukitehdas-hankkeeseen voi tutustua olutta siemaillessa täältä.

Sonnisaarella keiteltiin myös panimon 300. keitto. Juhlan kunniaksi kattilaan pääsi panimolle epätyypillinen tuote, sillä Jyväkäs leikittelee humalan sijaan paikallisella maltaalla. Pehkolan Mallastomalta tulleista maltaista taiottu 6,5 prosenttinen bock. Sonnisaari itse kuvailee olutta seuraavasti:

“Tämän kullankeltaisen, jyhkeän maltaisen vahvan lagerin pääosassa on paikallinen luomuohra, jonka on kasvattanut Pakaslahti oy lähes panimon naapurissa Lumijoella. Pilsnermaltaaksi tämän ohran on meille jalostanut Pehkolan Mallastamo Oy naapuripitäjässä Ruukissa. Hienosta paikallisesta raaka-aineesta syntyi Jyväkäs; juhlavan pehmeä, maultaan hieman hunajainen, kuivahedelmäinen ja tasapainoisen katkera bock. Todellinen mallaspommi, jossa riittää rotevuutta varmasti tuhdimmallekin ruualle, ja onpa tämä vähintään alkuruoka jo ihan sellaisenaankin.”

Maistila

Myös Maistila oli toukokuussa aktiivinen. Single Hoppit -sarja jatkui kahdella single hop -tuotteella. Oman sessiovahvuisen näyteikkunansa saivat tällä kertaa Idago Gem ja Sultana. Jälkimmäistä kerkesin maistaa ja hyväähän se oli, vaikka Single Hoppit ei sarjana ole pääsääntöisesti minuun iskenyt.

Kupla on Maistilan kuun uutuuksista kolmas. Sessio-Gose on maustettu banaanilla ja passiohedelmällä ja prosentteja mukavat 3,8. Itse en banaanista perusta juomissa. Tulee mieleen banaanilaatikot ja muuttaminen. Jotku tykkää molemmista ja heille suosittelen Kuplaan tutustumista.

Craftonaut on puolestaan 8 prosenttinen tupla neipa. En ole vielä kerennyt maistamaan, mutta kuvaus saa veden kielelle:

“Sameaa ja hedelmäistä nektariinia hienoisesti tasapainottavalla kukkaisella mausteisuudella. Craft-sarjaamme mukaillen tanakkuudesta huolimatta äärimmäisen juotava ja virvoittava tupla. Humalina: Loral, Casmere, Blanc, Nelson Sauvin ja Citra.”

Panimo Narri

Narrilta ei someskouttauksen perusteella uutuksia tippunut, mutta somen perusteella ainakin kuusenkerkkää on kerätty sen verran innokkaasti, että eiköhän Haukiputaalta kuulla pian myös uutisia.

Mallaskellari

Ei tietääkseni uutta kaljaa tässä kuussa.

Hailuoto

Ei uutuuksia, mutta Pellonmaitoa saa kuulema taas puodilta. Se on jo syy kevätretkelle Hailuotoon.


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Maistila

Sonnisaari

Panimo Narri

Mallaskellari

Hailuodon panimo

Leave a Reply