Kesä on juhlien aikaa. Läntisessä kulttuuripiirissä shampanja on vakiinnuttanut juhlajuoman aseman. Toki, esimerkiksi Suomessa on juhlissa voinut perinteisesti ollut tarjolla vaikkapa sahtia, mutta sahtiperinne väistynyt elintason nousun myötä ja kantalaseissa ei ole banaani maistunut aikoihin. Menit lakkiaisiin, rippijuhliin tai häihin, on kesän juhlat tehty kuohuviinin eri varianteista. Tai Pommacista.
En ole asiasta sinänsä katkera, koska pidän kuohuviinistä ja shampanja sopii oikeasti jokaiseen tilanteeseen. Aloin kuitenkin miettiä, voisiko olut taipua juhlajuomaksi, ja ennen kaikkea maljan nostamiseen?
Ajatusleikki on helppo aloittaa shampanjaa muistuttavista juomista, kuten lambicista. Näyttävä pullo, kupliva juoma ja maku lähentelee monia natuviinejä. Itselleni maistuisi lambicmalja mainiosti. Oluen melkoisen hapan meininki saa miettimään, että ehkä lambicia en lähtisi kovin herkästi tarjoilemaan. Lambicin makuun pitää tottua.
Entäpä tummemmat vaihtoehdot, kuten stoutit ja portterit? Näissä pistää miettimään oluiden tietty raskaus. Minun ajatuksissani maljajuoma on rakenteeltaan melko kevyt, mitä tummemmat oluet harvoin ovat. Sama fiilis tulee erinäisesti humalavetoisista oluista.
Päädyin pohdinnassani siihen, että paras olut maljan nostamiseen olisi ehdottomasti lager. Tärkein argumentti on oluen ulkonäkö. Lager on mielestäni heittämässä kaunein oluttyyli. Ne ovat makuprofiililtaan myös lähes aina kevyitä, mikä on maljalta toivottava ominaisuus.
Lagerin kohdalla näen ongelmana sen maineen. Jos tarjoaisi häissä maljana lageria, voisi ainakin minulla jäytää takaraivossa ajatus siitä, miten vieraiden mielikuvat maljaa maistaessa liikkuisivat Pirkka Lagerin ja Olutoluen maailmoissa. Tämä ei ole kovin juhlava mielikuva.
Toki koko käytännönläheisen pohdinnan voi päättää ja todeta, että juhlajuoma on wittgensteiniläisessä hengessä juuri se, mitä käytämme juhlajuomana. Tapakulttuuri ei synny tyhjiössä, joten oluesta saadaan maljajuoma käyttämällä olutta maljajuomana.
Haastankin kaikki blogin lukijat järjestämään juhlat ja kilistelemään shampanjalaseista lagerilla. Itse en ehkä häissä uskaltaisi tätä lanseerata, mutta ehkä alkusyksyn rapujuhliin kerään rohkeutta ja ryhdyn tuumasta toimeen – kippis!
–Sampo