Tipaton tammikuu ja alkoholittomat oluet

Edes Mikkeller ei aina onnistu.

Viime sunnuntain Helsingin Sanomat julkaisi kirjoituksen otsikolla “Miksi ihmiset haluavat juoda viinaa muistuttavia alkoholijuomia?”. Palaan artikkeliin postauksen lopussa, mutta halusin tuoda esiin, mistä idea postaukseen syntyi.

Somen olutmedioissa artikkelia kommentointiin vilkkaasti, ja tämä herätti myös omat harmaat aivonystyrät liikkeelle. Minut se sai pohtimaan omaa suhdettani alkoholittomaan kaljaan ja toisaalta myös tipattomaan tammikuuhun.

Minulle ovat vanhemmat opettaneet, että tipaton tammikuu ja krapularyyppy ovat merkkejä alkoholismista. Olen ollut aikuisiälläni juomatta alkoholia paljon kuukautta pidempiä aikoja, mutta tipaton tammikuu on tainnut jäädä välistä joka vuosi. Ajatus elämän pienten ilojen kieltämisestä vuoden kylmimpänä ja pimeimpänä aikana tuntuu omaan pirtaan hiukan liian extremeltä.

En ole siis tipattoman fani, mutta myönnän, että alkoholin käytön vähentämisen terveyshyötyjä ei taida voida ainakaan tieteen nimissä kiistää. Jos tipaton kohtuullistaa juuri sinun juomistasi, niin en tuomitse.

Tipaton tammikuu saa baarit ja ravintolat mainostamaan alkoholittomia oluita. Tässä arvoliberalismia elämänohjeenaan noudattava superegoni saa väistyä, sillä on tunnettu fakta, että alkoholiton olut on aivan kauheaa kuraa. Makujen diversiteetti ja kokemuksen subjektiivisuus ovat huonoja perusteita alkoholittoman oluen juomiselle, kun liikutaan makuspektrin ei-toivotussa päässä.

Katsoin Untappdista viime vuonna juomiani alkoholittomia oluita. Yhteensä oluita oli kertynyt 23 kappaletta, ja äkkiseltään joukosta oli näköjään unohtunut vähintään kourallinen. Veikkaisin viime vuonna menneen siis yhteensä noin vajaa 30 erilaista alkoholitonta.

Alkoholiton olut sisältää minun suuhuni useita erilaisia makuvirheitä. Usein alkoholittomat maistuvat yksinkertaisesti vierteeltä, keskenkäyneeltä. Jos tämä on onnistuttu välttämään, niin kokonaisuus muistuttaa usein myös märkää paperia/pahvia. Oluista puuttuu myös runkoa, ja ne ovat usein ällöttävän makeita. 

Yhdelle oluttyypille pitää alkoholittomuudesta antaa synninpäästö. Kunnon kylmä kotikalja huoltoasemalounaan kyljessä on kyllä herkkua.

Kun jotain kokeilee tarpeeksi, löytyy toki myös helmiä. Humaloidut haluaa osoittaa tukensa kaikille tipatonta viettäville ja listasi muutaman suosituksen alkoholittomista oluista. Blogissa on jo aiemmin kehuttu Mikkellerin Drin’kin the Sun, joten sen jätin listauksesta pois. Täysin subjektiivisen objektiivinen alkoholittomien oluiden lista näyttää seuraavalta:

  1. The Flying Dutch Man: Freak Kriek Zero Point Three Feel Free Merry Cherry Beer
  2. Mikkeller: Drink’in The Snow 
  3. Omnipollo: Konx

Pari huomiota listasta. Ensimmäinen on nimi pullon tai tölkin kyljessä. En ole mikään fanipoika, mutta niin se vain Mikkeller ja Omnipollo osaavat myös alkoholittomien oluiden teon.

Toinen pointti on ihan valmistustekninen. Näyttää siltä, että marjoilla, hedelmillä ja happamuudella pelastetaan jopa alkoholiton olut juotavan makuiseksi. Teesit pätee usein myös alkoholillisiin, mutta näistä kolmesta pidin oikeasti todella paljon. Erityisesti The Flying Dutch Manin tekele ei juuri Dr. Pepperistä eronnut. Ja se on kehu.

Tästä päästää Hesarin artikkeliin, jonka peruspointti TL:DR-ihmisille oli seuraava: alkoholitonta olutta ja lihatonta kinkkua syödään, jotta voidaan imitoida ympärilläolevaa toimintaa ja siten sulautua massaan. Ei saa turpaan, jos juo baarissa mehua.

Toivon, että jutun kuvaamaa maailmaa ei ole olemassa. Ja toivon, että omassa kuplassani ei ole moista imitaatiopainetta. Viime viikonloppuna kyllä hyväntahtoisesti kettuilin tipatonta viettävälle kaverilleni, kun hän Mallaskellarissa lipitti limonadia. Tyhäm minä.


Ja loppuun myönnän tilanneeni viimeksi kuskina ollessani Leskisessä alkoholittoman oluen, koska lempijuomani Pepsi Max olisi tuntunut oudolta nauttia baarissa. Ehkä kirjoituksessa sittenkin on totuuden siemen? Onneksi tuo tilaamani olut oli juurikin tuo nimihirviö Freak Kriek Zero Point Three Feel Free Merry Cherry Beer. Oluen juominen kannattaa siis aina – alkoholilla tai ilman.

-Sampo

Leave a Reply