Alkoholitonta olutta netistä – jotain jäi puuttumaan (Vieraskynä)

Kun tilaa olutta netistä, parasta on, kun pääsee nettikaupan loputtomaan valikoimaan kilkkailemaan haluamiaan oluita ostoskoriin ja jää vesi kielellä odottamaan laatikkoa. Sitten kun lähetys saapuu, on kuin joulupukki olisi käynyt, ja viimein pääsee availemaan paketteja. Mitähän kaikkea minä tilasinkaan? Ai että, näin paljon erilaisia! Miltähän tämä maistuu? Se jännityksen tunne on kihelmöivää.

Ajattelin kokeilla samaa alkoholittomilla oluilla. Ai miksi? 

Tiedätkö sellaisen tunteen, kun huomaa, että on tullut nautittua (vahvojakin) oluita turhan usein viime aikoina? Tulee sellainen olo, että ehkä voisi vähän vähentää. Kuitenkaan ei haluaisi luopua oluen mausta. Mitä vaihtoehtoja sitten olisi tarjolla? Ykkösvaihtoehtona tällä hetkellä ovat ehkä matalaprosenttiset micro ipat ja mild alet, joiden valmistuksessa suomalaisista Nokian panimo ja erityisesti Olvi ovat kunnostautuneet. Suomalaiset alkoholittomat oluet sen sijaan ovat edelleen pääsääntöisesti melkoista kuraa. Kuitenkin ulkomailta löytyy hyviäkin vaihtoehtoja.

Teki siis mieli hyvää alkoholitonta olutta, koska arvelin, että sellaista on oltava olemassa, vaikkakaan ei lähikaupan hyllyllä. Sitten silmiini osui todennäköisesti kohdennettu mainos. 

Suomalainen alkoholittomien juomien maahantuoja ja verkkokauppa Aalto Beverages Oy eli Aalto juomat mainosti alkoholittomien oluiden tutustumispakkausta. Mieleeni tulvahti tuo tunne oluiden nettishoppailusta. Klikkasin katsomaan, mitä Aalto tarjoaa.

Oluita myydään vanhanaikaisesti eli 12 tai 24 kappaletta samaa sorttia. Tarjolla on myös esimerkiksi ipa-pakkaus, tummien oluiden pakkaus, Oktoberfest-pakkaus sekä erilaisten oluttyylien tutustumispakkaus. Valitettavasti kaupasta ei voi klikkailla yksittäisiä oluita testiin samalla tavalla kuin mihin olen tottunut. Oluiden lisäksi saatavana on moktaileja ja alkoholittomia väkeviä (mikä näiden nimitys nyt sitten olisikaan?).

Tutustumispakkaus oli  24 oluen laatikko, joka sisälsi 11 erilaista olutta (kirjoittamishetkellä saatavana 10:llä erilaisella). Pakkauksessa oli saksalaisia, norjalaisia ja hollantilaisia ipoja, vehnäoluita, portereita ja meksikolaistyyppisiä oluita. Tietenkin olisin halunnut 24 erilaista tai sitten 11 oluen paketin, mutta se ei ollut mahdollista ja minut ikään kuin pakotettiin ostamaan paljon. Hintaa pidin aika korkeana, mutta halusin kokeilla.

Aalto Beverages siis on maahantuoja, ja heidän maahantuomiaan alkoholittomia juomia saa myös kaupoista ja kahviloista, mutta valitettavasti pääasiassa Etelä-Suomesta. Siispä verkkokauppa on pohjoissuomalaisen vaihtoehto. Tosin maahantuojan verkkosivujen mukaan K-market Muurola Rovaniemellä näyttäisi olevan poikkeus ja tarjoavan Aallon juomia valikoimassaan.

Kun puhelimeeni lopulta saapui ilmoitus, että paketti olisi noudettavissa R-kioskilta, huomasin, että en ollut lainkaan niin innoissani kuin silloin, jos olen tilannut tuotteita vaikkapa De Biertonnelta. Olin toki tyytyväinen, että minulla oli nyt useita uusia maistettavia oluita, mutta tunnelmasta puuttui jotain. 

Avasin hyvin pakatun pakkauksen, ihailin etikettejä ja aloin lastata pulloja hyllyyn. Pullot olivat pakkausmielessä hiukan epäkäytännöllisempiä kuin tölkit. Keittiön yläkaappi täyttyi alkoholittomista oluista. Yksikään niistä ei tosin ollut täysin 0,0% vaan jokaisessa oli merkintä <0,5%. Kannattaa huomioida, jos se on merkityksellinen asia.

Täytyy kuitenkin sanoa, että kyllä nämä ihan kelpoja alkoholittomia oluita ovat. Jokainen niistä on monin verroin parempi kuin yksikään maistamani suomalainen. Niistä löytyy luonnetta.

Muutamissa erilaisissa tilanteissa kuten mökkireissulla, lautapeli-illassa ja juoksulenkin jälkeen oluita testattuani huomaan, että parhaiten nämä toimivat saunajuomina. Saunan jälkeen  norjalaisen Klokk-panimon meksikolaistyyppinen Gringo tai hollantilaisen Vandersteegin Playground-IPA toimivat moitteettomasti. Appelsiininkuorella ja korianterilla mausettu saksalainen Nittenauer-vehnäolut on kuitenkin vahvahkolla makumaailmallaan mielenkiintoisin tuttavuus.

Toivottavasti näitä voisi jatkossa tilata pienemmissä erissä ja yksittäin valikoituina.

Tuomo

4 thoughts on “Alkoholitonta olutta netistä – jotain jäi puuttumaan (Vieraskynä)

  1. Hyvä vinkki tuo kauppa!

    Testasin itse paikallisen K-Marketin (Toppila) alkoholittomia, ja tässä pari suositusta:

    – Jopen Non(netje) IPA: melko raikas ja kuitenkin mukavan katkera IPAksi. Alkoholittomista tyypillistä, ikävää makeutta löytyi pikkuisen vasta aivan loppu hörpystä kitalaessa. 4 / 5

    – Brauhaus Riegele IPA Liberis 2+3: yllättävän ja miellyttävän runsas, mutta vaaleahkon makuinen IPA. Selvästi vähemmän katkera kuin Jopen’, mikä ei kyllä haittaa, koska “runkoa” on enemmän. Vielä vähemmän alkoholittomien “makeutta” kuin aiemmassa. 4,5 / 5.

  2. Hei, huomasin tämän kirjoituksen alkoholittomista oluista googlatessa.
    Pyöritän suomalaisena Belgiassa alkoholittomien juomien verkkokauppaa ja avattiin kauppa aivan vasta myös suomalaisille asiakkaille. (https://zerodrinkshop.fi/) Meidän kaupasta saa tilattua yksittäisiä pulloja mieleisen määrään ja toimituskulut on kohtuulliset 15 e kaikille tilauksille. Toivottavasti ei mene liikaa spammin puolelle 🙂

Leave a Reply