Maku Härkönen – Miten härkäpapu taipuu oluen valmistukseen?

Maku Brewing löi vastikään ulos uutusoluen, jonka tarina iski laajalla rintamalla mediassa läpi. Perinteisten Radio Helsinkien lisäksi muun muassa Iltalehdestä oli puoli toimitusta laitettu videolle maistelemaan uutukaista. Otsikkokin oli vetävä “Toimitus maistoi olutta, jollaista ei ole aiemmin tehty”. Tämä riitti herättämään Humaloitujen mielenkiinnon.

Kyseessä on Makun Härkönen Papu Ale, härkäpavuilla ryyditetty pale ale. Härkäpapu on mielestäni mielenkiintoinen raaka-aine, sillä proteiininlähteenä esimerkiksi härkis on oikein oiva jauhelihan korvike. Miksi se ei toimisi myös oluessa?

Makun tuotos on tehty yhteistyössä Viking Maltin kanssa, joka on hoitanut härkäpapujen mallastuksen. Makun käyttämät härkäpavut ovat kotimaista tuotantoa ja niitä on mallaspohjasta noin viidennes.

Panimo perustelee härkäpapujen käyttöä muun muassa perinteisillä vuoroviljelyyn ja torjunta-aineisiin liittyvillä argumenteilla. Makulta kerrotaan myös, että härkäpavuilla viljellut peltopinta-alat ovat kasvaneet huomattavasti.

Tämä argumentti pisti jutuissa silmään, sillä esimerkiksi Yle uutisoi 3.9. Juurikin päinvastaista. Ylen mukaan härkäpavun viljelyala on tänä vuonna laskenut n. 20 prosenttia viime vuodesta. Mistään automaattisesti kultakaivoksesta tai maailmanparannustempusta ei siis ole kyse, vaikka suhtaudunkin positiivisin mielin eri raaka-aineiden hyödyntämiseen oluen teossa.

Tässä blogissa ei ole juuri maistelunootteja näkynyt, mutta tällaisen merkkitapauksen kohdalla teemme poikkeuksen. Valitettavasti mitään erikoista Härkösestä ei ole kerrottavaa: kolmen ihmisen maisteluraatimme piti olutta “niin perus kaupan pale alena kuin olla ja voi”. Helppo ja kevyt. Ei mitään erikoista ja tai alleviivattavaa mihinkään suuntaan. ⅗.

Tämä sai miettimään härkäpavun suhdetta muihin ohran/vehnän korvikkeisiin, joita oluissa on tullut vastaan. Makuprofiilin keveys toi osaltaan mieleen nimittäin riisillä ja maissilla jatketut oluet. Tästä innostuneena join toisen tölkkini Härköstä limeviipaleen kanssa. Toimi!

Makulle hatunnosto innovaatiosta. Toivoin, että erikoisraaka-aineet olisivat myös maistuneet itse oluessa. Toisaalta, eikö härkiskin tavoittele arjessaan jauhelihaa käyttävää ihmistä kokeilemaan kasvipohjaisia proteiinilähteitä?

–Sampo

Leave a Reply