Olutjoulukalenteri – ostajan opas

Vaikka syyskuu on vasta taittumassa lokakuuksi ja vaikka edes Oulun korkeudella ei ole tietoakaan lumesta tai talvesta, alkaa olla korkea aika puhua joulusta ja varsinkin joulukalentereista. On nimittäin niin, että jos haluaa varmuudella saada toivomansa boksin pukin odotusta helpottamaan, tilausta kannattaa jo suunnitella. Vaikka muuten ei kiirettä vielä olisikaan, aikaiset linnut säästävät kympin tai muutaman. Mitä sitten on tarjolla?

Pien Webshop

Pienin (vaiko Pienen?) joulukalenterista julkaistiin tänäkin vuonna kaksi versiota. Viime vuonna ostin perusversion ja olin tyytyväinen, joten tänä vuonna päätin panostaa hieman kalliimpaan Olutthusiast-kalenteriin. Ilmeisesti moni muukin oli päätynyt samaan ratkaisuun, sillä tämä isojen oluiden kalenteri myytiin torstaina loppuun reilussa tunnissa. Tavallinen (eli hyvä) joulukalenteri on lokakuun loppuun asti myynnissä 180 euron hintaan, minkä jälkeen hinta nousee 30 eurolla.

De Moersleutel

Pienin kalenterin vaihtoehtona pohdin hetken myös De Moersleutelin tuotteista koostuvaa kalenteria, joka ilmeisesti tarjoilee pääasiassa IPAa ja stouteja. Stouteista muutaman luvataan olevan tynnyröity, ja kalenterissa on oluita, joita ei saa lasiinsa kuin kalenterin ostamalla. Moersleutelin kalenteri maksaa saman verran kuin yllä mainittu Pienin kalenteri.

Beer Republic

Beer Republicin kalenteria saa tällä hetkellä 20 % alennuksella ja 88 euron hintaisena se on selvästi halvin tämän postauksen vaihtoehdoista. Beer Repuclibin kalenterissa on 24 jenkkiolutta 24 panimolta, mikä kuulostaa erittäin kiinnostavalta, mutta parin vuoden takaisen kokemuksen perusteella kalenterissa on sekä tuoretta ja maistuvaa tavaraa että varaston tyhjennykseltä haiskahtavaa dumppausta. Kun yhden oluen hinnaksi jää alle neljä euroa, muutaman heikomman oluen sietää.

Drikbeer

Kun Beer Republicin kalenteri on tarjonnan halvimmasta päästä, Drikbeer kauppaa selvästi arvokkainta kalenteria: 24 oluen laatikolle hintaa tulee melkein 270 euroa. Aikaisempien vuosien perusteella Drikbeerin jouluboksi tarjoaa laatua, joten jos oikein kunnolla haluaa sijoittaa itseensä, huonomminkin voi valita. Tarjolla pitäisi olla ainakin IPAa, tynnyroityjä stouteja ja lambicia.

Kihoskh

Laatuoluita kauppaavan Kihoskhin joulukalenteri kuulosti viime vuonna olevan monelle pettymys, kun noin 170 eurolla sai laatikon täydeltä jouluteemaisia oluita. Jouluisessa teemassa ei sinänsä ole mitään vikaa, mutta jouluoluet valitettavan harvoin ovat erityisen maukkaita.

Muut vaihtoehdot

Kuukausiboksinsa kannattamattomana lakkauttanut To Öl ei ainakaan vielä ole mainostanut joulukalenteriaan. Jos To Ölin kalenteri tulee markkinoille ja jos sisältö on linjassa aiempien vuosien kanssa, kalenteri on hinta-laatusuhteeltaan hyvä valinta ainakin niille asiakkaille, joille To Ölin perusvalikoima ei ole ennestään tuttu.

Aikaisempina vuosina joulunkalenterin on voinut myös Mikkelleriltä tai De Biertonnelta, mutta Mikkeller on lopettanut toimitukset Suomeen ja De Biertonne puolestaan on lopettanut toimintansa kokonaan, joten valikoima on hieman kaventunut. Toisaalta tarjolla on erittäin todennäköisesti myös sellaisia kalentereita, joita en ole huomannut mainita. Kaikki vinkit otetaan ilolla vastaan!

Toki kalenterin voi aina tehdä ystävälle, puolisolle tai perheenjäsenelle ihan omin päin esimerkiksi näitä Sampon ohjeita soveltaen. Hommasipa kalenterinsa mistä tahansa, jutun suola on se, että pääsee yllättymään ja maistamaan oluita, joita ei muuten tulisi ostaneeksi. Tärkeintä on kuitenkin pieni jännitys, joka pakottaa 38-vuotiaan oikeustoimikelpoisen ihmisen kurkkimaan tulevien päivien oluet jo etukäteen siten, että kalenteri näyttää koskemattomalta jolloin tästä(kään) nolosta puuhasta ei jää kiinni.

Jarmo

Leave a Reply