Viime viikonloppuna tiedotettiin, että Takatalo & Tompurin Kaski Mustakaura on tämän vuoden paras olut. En osaa ottaa asiaan kantaa, sillä en ole voittajaolutta maistanut, mutta se ei ole tämän tekstin kannalta tärkeää. Tärkeää sen sijaan on se, että kilpailu on mielekästä, kun voittaja ratkeaa senteillä, sekunneilla, tehdyillä maaleilla, heitetyillä koreilla tai voitetuilla pisteillä, mutta kun puhutaan mielipideasioista, esimerkiksi parhaasta elokuvasta, äänilevystä, Euroviisusta, naispääosasta tai vaikkapa oluesta, jollakulla jää aina parta pärisemään ja herne nokkaan.
Edelleen ottamatta kantaa Suomen paras olut 2023 -kisan voittajaan on sanottava, että en usko Suomesta löytyvän toista noin 50 hengen olutharrastajan ryhmää, joka valitsisi voittajaksi saman oluen kuin virallinen tuomaristo. Saattaa jopa olla, että täysin sama tuomaristo valitsisi toisena viikonloppuna voittajaksi toisen oluen. Väitän, että viitisenkymmentä tuomaria on aivan liian pieni ja samalla myös auttamatta liian suuri porukka, koska toisaalta tuon kokoisessa ryhmässä on todennäköistä, että mielipide-erojen vuoksi kärkeen nousee kaikkia miellyttävä kompromissi* ja toisaalta viitisenkymmentä näkemystä on sen verran niukasti, ettei sillä ole kovin kummoista tilastollista merkittävyyttä. Voi kunpa olisi yksinkertainen tapa selvittää tuhansien ja tuhansien olutharrastajien mielipide!
“Lagereilla on aina liian alhaiset pisteet”, “Suomalaiset pisteyttävät aina alakanttiin, mutta puolalaiset (ja jenkit ja venäläiset jne. & tms.) laittavat paskallekin oluelle vitosen”, “Hypeoluilla on liian korkeat arvosanat, mutta Orval, TAP05, Urquell ja (lisää oma suosikkisi) on alle nelosen!” Untappdia jaksetaan kritisoida, eikä kritiikki ole lainkaan perusteetonta, kun totta on joka sana ja Orvalille kuuluisi vitonen, mutta ongelma ei vaikuta olevan niinkään Untappdissa kuin sen käyttäjissä. On silti valtava rikkaus, että ihan jokainen halukas pystyy parilla klikkauksella jakamaan mielipiteensä oluesta ilman, että siihen vaaditaan 30 vuoden maistelukokemusta ja/tai jokavuotista reissua real ale -festareille. Mitä sitten, jos tämän seurauksena suosikkiolueni/-si Untappd-keskiarvo on 3,7? Ei se yhtään huonommalta maistu suussani/-si. Uskoisin, että aktiiviset Untappd-näpyttelijät oppivat nopeasti lukemaan sovelluksen metkuja ja ymmärtävät, että esimerkiksi keskiarvoltaan 3,6 pojon pohjahiivaolut on todennäköisesti erinomaista. Todennäköisyys onkin tärkeää: vaikka lagereiden ja monien klassikoiden keskiarvot ovat alakanttiin, esimerkiksi happamat, NEIPAt ja imperial stoutit vastaavat keskiarvoltaan melko hyvin ainakin minun kokemuksiani, kuten pienimuotoinen testikin paljasti.
Untappdiin väitetään liittyvän myös muita lieveilmiöitä, joista ilmiselvimmät liittyvät oluen kysyntään (korkean Untappd-keskiarvon tuotteita on tietysti paljon helpompi myydä kuin alhaisen), mutta kiinnostavin on se, että Untappdin väitetään johtavan siihen, että oluita maistellaan vain täppäykset ja tikkaukset mielessä ja että uusi maistamaton on kiinnostavampi kuin vanha ja hyväksi todettu. Ilmiö on varmasti totta, mutta toinen asia on se, kuinka iso osa tästä on Untappdin syytä. Väittäisin, että ihmiselle on tyypillistä etsiä uusia kokemuksia ja elämyksiä. Tykkään Tuban American’t-pizzasta, The Wiresta, Yo La Tengosta ja viihdyn Espanjassa, mutta syön mielelläni myös muita pizzoja (jopa muuta ruokaa!), aloitan The Wirea huonompia TV-sarjoja kuukausittain, kuuntelen muutakin kuin yhtä ainoaa bändiä ja matkustan mieluusti uusiin kohteisiin. Samalla tavalla kuin kesäisellä patiolla maistuu erilainen olut kuin talvisena elokuvailtana, toisinaan on kiva maistella ja mietiskellä uusia makuja ja toisinaan taas kipata muutaman alkoholiyksikön verran Urquellia.
Istuin perjantaina parisen tuntia Roosterissa blogitoverini Sampon kanssa ja maistelimme Cool Headin kolme uutta ja hölmöä mutta maistuvaa kymppipinnaista souria. Sampo ei täpännyt oluita ollenkaan ja oli sitä mieltä, että Untappdin näpräämisen sijaan hän mieluummin keskittyy olueen, seuraan ja hetkeen. Puhuimme meille uusien oluiden äärellä myös siitä, kuinka kivaa on maistella jo ennestään tuttuja oluita välittämättä Untappd-kirjauksista. Kolmannen Cool Headin kohdalla vilkaisin Roosterin jääkaappiin, jossa oli esim. Rochefort 10 ja Orval, kumpikin molempien TOP 5 -oluita, joita kummallakaan ei siinä hetkessä tehnyt mieli tilata.
-Jarmo
*Jos kuka tahansa tuomariston jäsenestä kertoisi vaikkapa baarin pöydässä, että “tämä ja tämä olut on helvetin hyvä”, olisin taipuvainen uskomaan ja kiinnostunut maistamaan, mutta Suomen paras olut -kilpailun voittaja ei kiinnosta minua tänäkään vuonna.