Olukkeiden aatelia: Laitilan Citra Humalavesi

Humalan taimi kohtaa Humalaveden.

Kesä saapuu ja alkoholi on pyörinyt kiitettävästi otsikoissa. Jos koronatissuttelu ei vielä kansakuntaa ajanut turmioon, sen tekevät viimeistään auenneet terassit ja kotiovelle kuljetettu olut. Jumala meitä auttakoon! 

Tämän vuoksi Humaloidut keskittyy tällä viikolla alkoholittomaan tuotteeseen. Laitilan virvoitusjuomatehdas nimittäin lanseerasi keväällä Citra Humalavesi -nimisen tuotteen. Kyseessä on käytännössä citra-humalalla maustettu hiilihapotettu vesi. Kaloreita nolla, alkoholia nolla. 

Miksi hiukan normaalia tyyriimmälle vissylle on olutblogissa oma postaus? Vastaus on yksinkertainen: humalavesi on paras oluen korvike, jota olen maistanut pitkään aikaan, ja siitä tuli kertaheitolla minulle tämän kesän ykkösjanojuoma. Näkisin mielelläni myös eri humalilla maustettuja versioita.

Humalavesi maistuu juuri siltä, miltä se kuulostaa: humalalla jatketulta vedeltä, jossa on kuplia. Homman juju on siinä, että tuota makua haen usein myös oluesta. Hyvin harvassa kauppavahvuisessa neipassa, ipassa tai muussa humalavetoisessa oluessa on näin tuoreen kirpsakka humalointi.  

Koska teknisesti kyseessä ei ole alkoholiton olut, haluan lanseerata juomalle uuden termin – oluke. Se on mainio vaihtoehto oluelle, kun et alkoholia halua nauttia. Alkon sivuilta löytyy muuten varsin näppärä kertaus siitä, mitä alkoholiton olut on. 

Tästä päästään itse alkoholittoman oluen maailmaan. Väitän, että suurin syy sille, miksi alkoholiton olut ei ole minuun hirveästi iskenyt, on se, että niillä on yksinkertaisesti tavoiteltu väärää makumaailmaa. 

Alkoholittomissa oluissa kärsii omaan suuhun eniten runko. Toinen häiritsevä tekijä on makeus. Miksi siis yrittää tehdä väkisin juomaa niin sanotusti metodi edellä, kun voi heittää koko prosessin romukoppaan ja miettiä, mitkä makuelementit tekevät lopputuotteesta suunmyötäisen?  

Päivän humala-annoksen voi ottaa maustetusta hiilihapotetusta vedestä, paperilta ja vierteeltä maistuvan alkoholittoman oluen sijaan. Maku määrää, ei prosessi. Toivon, että alan toimijoiden tuotekehitysyksiköissä ei hirttäydytä myöskään alkoholittomien osalta termiin olut, vaan hypättäisiin rohkeasti olukkeiden maailmaan.  

– Sampo

P.S. Laitila ei sponssannut postausta, mutta mulle saa lähettää Humalavettä niin paljon kuin jaksaa.  

3 thoughts on “Olukkeiden aatelia: Laitilan Citra Humalavesi

  1. Tiivistää ajatukseni tuotteesta paremmin kuin itse olisin osannut. Alkoholittomissa oluissa tökkii korostunut imelä maltaisuus, humalavedessä ei ole sitä ongelmaa.

  2. Meiltä löytyy kaapista Vichyä ja Humalavettä melkein aina. Alkoholittomien tai vähä alkoholillisten laatu sekä määrä on lisääntynyt rajusti parin vuoden aikana ja uskon trendin jatkuvan.

    Toimivia alkoholittomia kun löytyy, mutta usein makupaletti jää kevyeksi, joten esim vehnäoluet toimivat paremmin olemalla luontaisesti kevyempiä ja makeampia.

    Humalavesi on huikeaa.

Leave a Reply