Vieraskynä: Karkkipäivä!

 

Coolheadin Salted Licorice Raspberry Sourin ensimaistosta asti mieltä on kutkuttanut ajatus laku-tastingin järjestämisestä. Osa hapanoluista muistuttaa hapanta, hiilihapotettua käyneistä marjoista tehtyä mehua, mutta ei tämä. Coolheadin tuote on yhtä aikaa silmät kurttuun vetävän hapan ja niin makea ja lakritsinen, että makuelämys on karkkinen. Silti se ei maistu teolliselta. 

Etiketin mukaan vattu-salmiakkisourissa on käytetty lakritsia ja vuorisuolaa, eli ei oikeastaan salmiakkia, joten nimi hieman hämää. Coolheadin Instagram-tilin mukaan reseptiä kehiteltiin peräti 3 vuotta, ja tämä fani kiittää tuotekehitykseen käytetyistä tunneista. 

Tastingiin tarttui mukaan myös toinen lakritsilla maustettu olut, Laitilan Lakritsi-portteri. Tämä olut on etuetiketin mukaan maustettu Kouvolan lakritsilla, ainesosaluettelon mukaan lakritsiuutteella. 

Mietityttämään jää, että olisi mielenkiintoista tietää tästä lakritsin (tai lakritsiuutteen) lisäysprosessista enemmänkin: Minkä verran uutteen merkillä on väliä? Onko ainesosaluettelon lakukin uutteena? Missä vaiheessa se lisätään ja kuinka suuri mahdollisuus kotona lakuoluen teossa olisi onnistua?

Jyrä ja sen mieto kaveri

Kyytipoikana näiden kahden oluen kanssa oli sekä salmiakkia että lakritsia. Valitettavasti kauppaanmenohetkellä apteekki oli kiinni, sillä paras salmiakki on ehdottomasti Apteekin salmiakki. Sen sijaan tyydyimme second best -vaihtoehtoihin: Halvan salmiakkikuutioita ja hampaisiin takertuvaa Fazerin Super Salmiakkia. 

Lakritsina oli perinteisiä Pepeä, Pandan lakupaloja ja Fazerin kaura-lakritsia.

Coolhead jyräsi aika lailla jopa salmiakit alleen happamuudellaan. Lisäksi hämmentävästi se kadotti suusta sekä salmiakin että lakun maun. 

Onko kukaan muu jäänyt pohtimaan, miksi lakritsi (tai siis salmiakki) kirjoitetaan Coolheadin tuotteessa ” (salted) licorice” kuten amerikanenglannissa, mutta sitruunaversio kirjoitetaan brittienkkumuodossa ”liquorice”?

Laitilan portteri puolestaan oli melko mieto, ja etenkin salmiakki jyräsi sen alleen. 

Kauralaku oli hieman oma lukunsa: tämän tuote on hyvä, mutta sitä on pitänyt maistaa muutaman kerran, jotta osaa päättää, pitääkö siitä vai ei. Tuote on lakritsi, mutta niin vahvalla viljan maulla, että se on kuitenkin melkein jotain muuta. Lisäksi tekstuuri eli suutuntuma on ihan eri kuin millään muulla tuntemallani lakulla. 

Sulaa jäätelöä

Karkin lisäksi mukana oli yksi paketti jäätelöä. Kyseessä oli ruotsalaisen Lohilon pieni paketti Raspberry Salted Licoricea. Yllättäen molemmat oluet toimivat tämän kanssa melko hyvin, joskin annoin jäätelön sulaa lähes juoksevaksi.  Tätä jäätelöä täytyy maistaa myös uudemman kerran, sillä se vei yksinäänkin kielen mukanaan. 

Tårta po tårta: Coolheadin hapanolut meinasi happamuudellaan jyrätä suussa olevat vahvatkin maut, kun taas Laitilan portteri jäi hieman miedoksi vahvojen karkkien rinnalla. Suosittelemme vadelma-laktritsijäätelöä molempien oluiden kaveriksi. 

– Tanja

P.S. Hmm. Mitäs sitä keksis Coolheadin Lemon-versiolle laktritsi-sourista? Ehdotuksia voi jättää alle. 

Leave a Reply