Olutkaupunki Oulu – Heinäkuu 2021

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Heinäkuu meni niin aktiivisesti ympäri Suomea reissatessa, että Oululaisten panimoiden kesäuutuuksien määrä pääsi näin jälkikäteen yllättämään. Kyllä oululaisen olutharrastajan kelpaa!

Maistila

Maistila julkaisi muhkeat kuusi uutta olutta heinäkuussa. Heti kuun alussa päivänvalon näki Craft Rider. Rukiilla ryyditettyä 6,5 prosenttista neipaa saa vain growlerista, mutta mitäs se haittaa? Panimolta kuvaillaan olutta seuraavasti:

“Humalina Galaxy, Mosaic ja Citra, jotka takaavat hedelmäsalaatin, josta erottuvat mangon, limen, greipin, persikan ja passionhedelmän sävyt hienoiseen havuiseen mausteisuuteen sekoittuen.”

Toisena uutuutena Maistila julkaisi vuotuisen Titta på Tuira -festareille tehdyn oluensa, joka kantaa myös festareiden nimeä. 5 % greippivadelma sour on ainakin omassa somekuplassani kerännyt kehuja, joten kannatta käydä hakemassa ennen kuin loppuu. 

Kolmatta kuun uutuutta voidaan nimittää pseudouutuudeksi, sillä Pokerinaama on Maistilan ystäville vanha tuttu. Resepti on saanut osakseen viilausta, joten siksi paikka uutuuslistalla on perusteltu. Tälle kertaa mukaan eksyi Sorachi Acen lisäksi myös Sabroa. Maistilan kassalta kuultujen tornihuhujen mukaan Sorachi Acen tilli ja Sabron kookos oli niin häpeilemätön makuyhdistelmä, että asiaa oli pakko kokeilla.

Kuohuma on Maistilan kuun neljäs uutuus. 6,5 prosenttinen Belgian Ale pelaa hiukan perinteisemmällä pelikirjalla kuun muihin uutuuksiin verrattuna. Humalina Spalter, East Kent Goldings ja Citra, mutta hiivaan makuprofiilihan näissä yleensä dominoi.

Onnenkoukku on taas ajan hengen mukainen 6,6 prosenttinen mehuipa. Se sisältää kaikki C:llä alkavat trendihumalat ja kuivahumalointi on suoritettu El Doradolla ja ikisuosikki Mosaicilla. Tätä mehua saa vain growlerissa panimolta.

Omissa kirjoissani mielenkiintoisin Maistilan uutuksista oli tässä kuussa Sitruunamehujää Sour. 4 prosenttinen sourale yrittää, yllätys yllätys, matkia sitruunamehujään makuprofiilia. Tätä on tulossa myös kauppoihin!

“Mallasrungossa runsaasti sitruksista kirpeyttä kuohkeuttavaa makeaa, paahdettua kauraa ja ripaus vaniljaa”, kerrotaan panimolta.

Sonnisaari

Myös Sonnisaarella laitettiin heinäkuussa ulos yksi pseudouutuus, kun Tippa Dipan tämän vuotinen inkarnaatio lanseerattiin kuun loppupuolella. Columbusta, Citraa, Idaho 7:aa ja Mosaicia. Ei voi mennä pieleen? Tätä ei tuu pulloon, joten kannattaa suunnata panimolle tai SOPP:iin, josta tätä ainakin Helsingissä oli saatavilla. En mene vannomaan tulevien SOPPien suhteen, että mikä tilanne.

MUTU IPA leikittelee panimon propagandan mukaan Amerikan itä- ja länsirannikon ipatyylien välimaastossa. Volteiltaan suht kevyt, 6,6, prosenttia, mutta kuulema rungossa ja humaloinnissa löytyy. Jotenkin Sonnisaaren kohdalla uskon, kun sanotaan.

Kehrä Haze Lager sai panimon mukaan innoituksensa pussikaljoittelusta.

“Olipa kerran lämmin alkukesän päivä, kun panimolla äidyimme fantasioimaan pussikaljottelun ihanuuksista. Aurinko, ehkä meren ranta, piknikviltti ja kassi täynnä kylmiä juomia. Ajauduimme kiivaaseen väittelyyn optimaalisen pussikaljan ominaisuuksista. Palopuheissa korostuivat raikkaus, keveys, kuivuus, hedelmäisyys ja dokabiliteetti. Konsensushakuisina järki-ihmisinä päädyimme lopulta varsin kivuttomasti reippaasti humaloituun moderniin lageriin.”

Reseptissä Cashmereä ja Simcoeta ja mallasrungossa reilusti vehnää. Jos vielä hellettä piisaa, niin pakkohan tätä käydä Nallikarissa testaamassa.

Panimo Narri

Narrilta ei ymmärtääkseni olutuutuuksia tullut, mutta panimon kaupalta on saatavilla panimon omaa limonadia. Lisäksi somessa tiedettiin kertoa, että panimolla on keitelty protoa alkoholittomasta oluesta.

Hailuoto

Hailuoto pidättäytyi myös uutuuksista, mutta mainittakoon, että panimo avasi eilen 31.7. Pikisaareen oman baarin, Mallassaunan. Osoite on Pikisaarentie 15 ja somen perusteella kaikennäköistä häppeninkiä on luvassa vielä tälle syksyä. Nähdään siellä!

Mallaskellarilta ei Humaloitujen tietojen mukaan uutuksia tullut.


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Maistila

Sonnisaari

Panimo Narri

Hailuodon panimo

Leave a Reply