Olutkaupunki Oulu – Marraskuu 2021

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.

Viime kuun uutuudet testattiin samalla, kun nostettiin avannosta jäätä. Maistui!

Marraskuu oli verrattain vilkas kuukausi Oulun pienpanimoskenessä. Selkeästi joulusesonkiin valmistaudutaan ja minun silmissäni “kausioluita” tupsahti markkinoille useampi. Miltä kattaus näytti kokonaisuudessaan? Let’s find out! 

Maistila

Maistilan ensimmäinen uutuus oli growler-ipaa. Mosaic on single hop kveik DIPA, joten nyt ollaan ns. ytimessä. Tämä on Maistilan uutuuksista ainoa, jonka olen kerennyt maistamaan ja hyväähän se oli. Vähemmän yllättäen sitruksia ja yrttejä riittää makumaailmassa ja 8 prosenttia takaa ainakin hyvän kännin, jos maku ei miellytä. 

Maistila tunnetaan belgityyleistään, joten Quad quadruplen ilmestyminen katalogiin lämmittää harrastajan mieltä. Panimolta kuvaillaan 9,5 prosenttista quadia seuraavasti: 

“Monisyisiä, sitruksisia, luumuisia ja kypsän hedelmäisiä estereitä yhdistettynä tumman sokerin, paahdetun karamellin ja pyöristävän bourbon-tammen vienon vaniljaisiin sävyihin ja lempeästi lämmittäviin voltteihin. Ei liian makeassa tai raskaassa, vaan äärimmäisen tasapainoisessa ja asiaankuuluvan petollisen juotavassa paketissa.” 

Herkullinen mainosteksti ja eiköhän se olutkin menettele! 

Kolmas Maistilan uutuus on 6,4 volttinen portteri, Ontrus. Panimon mukaan heiltä on kysytty sekä jouluolutta että kevyempää portteria, joten päättivät tehdä molemmat samalla keitolla. Tämän avaamista odotan innolla, sillä mukana on savu- ja viskimallasta. Oulun tunnetuimpana savuoluiden vihaajana tuomio voi olla tiukka. Ehkä tämä on vihdoin hyvä savuolut? 

Sonnisaari

Sonnisaaren kuun avaus on 10-pinnainen Hämy Belgian Strong Ale. Panimolta mainostetaan lientä kausiherkkuna ja statsit puhuvat tämän puolesta: “Huumaavan kuivahedelmäistä, pähkinäistä ja tumman kandisokerista makua sävyttävät mausteisen hedelmäisenä tuikkiva luostarihiiva sekä lämmittävän vahvat prosentit”, panimolta veistellään. 

Marraskuun toinen uutuus on taas todellinen paikallisrakkaudenosoitus. Vihaan tyrniä (toim. huom. blogin perusteella vihaan paljon asioita, mutta oikeasti olen leppoinen tyyppi), mutta onhan siinä jotain todella oululaista. Siksi Kirpakka Tyrni souria pitää käydä panimolta hakemassa joulun pyhiksi. Prosentteja 6,3 ja veikkaisin, että suu menee mutrulle. 

Sonnisaaren uutuuskolmikon täydentää erittäin mielenkiintoinen Koukku. Sonnisaari on minun silmissäni onnistunut omissa pilsseissään erinomaisesti. Tällä kertaa sisältö näyttää tältä:  

“Koukku on pantu 100% saksalaisesta pilsmaltaasta ja humalista. Katkerohumalina Magnum ja Perle, aromipuolella Mittelfrüh ja Tettnang. Rauhallisen neutraali käyminen hyvin viileässä ja päälle vielä pitkä lagerointi.” 

Nailo Brewing

Nailo tykitteli marraskuussa ulos neljä uutta olutta. Eniten näistä on saanut minun somessani pöhinää Hertta. Kyseessä unkarilaisella piros arany –paprikatahnalla ryyditetty gose, jossa mukana myös limeä, suolaa ja korianteria. Tämä Panimo Himon kanssa tehty kuriositeetti kannattaa maistaa, jotta tietää, mistä kylillä kuiskitaan! 

Glitch on puolestaan moderni kveik-neipa, jossa kuivahumalina Idaho 7 ja El Dorado. Prosentteja 5,5. 

Flower dust jatkaa hiukan samalla linjalla. Panimon sivulla lientä kuvaillaan seuraavasti: 

“Flower dust on täyteläinen American Pale Ale, jonka mausta löydät kukkaisuutta ja aavistuksen valkoviinin aromeja. Kuivahumaloitu jalohumala Loralilla ja uusiseelantilaisella Nelson Sauvin-humalalla.” 

Tässäkin alkoholit perus-Nailot, eli 5,5. 

Hertan jälkeen, ehkä mielenkiintoisin uusi Nailo on Red & Black: 5,5 % herukkasour. Sekä puna- että mustaherukkaa luvataan olevan reilusti. Jos on niin “jes”, muuten “buu”. Tätäkin puuttuu vielä kaapista, mutta pakko hakea. 


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Sonnisaari

Maistila

Nailo Brewing

Hailuodon Panimo

Panimo Narri

Leave a Reply