
Meni Göteborgissa sitten mihin tahansa Untapped-verifioituun pubiin, valikoima saa haukkomaan henkeä. Paikallista olutta on nimittäin muun muassa sekä Dugges että Beerbibliotek. Sen lisäksi löytyy liuta minulle tuntemattomampia panimoita, kuten Poppels ja Bearded Rabbit, joista valtaosa vaikuttaa erittäin kiinnostavilta.
Tässä tarinaa Göteborgin baareista yhden vakikirjoittajan ja yhden vieraskynän voimin. Var så god!
Sampo:
Tämän blogipostauksen piti tulla jo viime perjantaina, mutta ruokamyrkytys piti miehen pois pelistä koko viikonlopun. Mutta pelko pois, täällä ollaan ja ihan ulkomailla.

Göteborg tuo nykyään mieleen lähinnä no go -zonet, mutta itselle Göteborg tarkoittaa heviä. Ja vieläpä maailman parasta sellaista: At the Gates on parasta bestiä ja ei ne muutkaan tämän kylän bändit huonoja ole. Niinpä viikko Göteborgissa tarkoitti luonnollisesti hevin ja oluen yhdistämistä.
Tämä tarkoitti tutustumista In Flamesin poikien ravintelibisnekseen. 2112 bar löytyy Göteborgin ydinkeskustasta ja kyseessä on hyvin perinteinen kaljaa ja ruokaa yhdistelevä konsepti. Baarin seinältä löytyy erinäistä soitinta ja valokuvaa, mutta musiikin puolesta paikkaa ei voi ainakaan yhden käynnin perusteella rokkibaariksi kutsua.
Mitä 2112 tarjoaa oluenystävälle? Tietysti niin ikään In Flamsista tuttujen kasvojen oman panimon, Odd Island Breweryn oluita. Hazie Dizzie ja Tempale of Syrinx olivat mainioita oluita. Muutenkin baarin olutvalikoima oli hyvä, sillä Duckbontia, Lervikiä ja muuta Ruotsin eturivin panimoa löytyi viljalti. Lisäksi viski-ihmisille vinkki: baarista löytyy ainoa oikeasti mielenkiintoinen bändiviski, sillä In Flames on pullottanut Glenfarclasin kanssa erittäin iäkkään single caskin bändin logolla. Valitettavasti hinta, 666 kruunua sentiltä, sai tällä kertaa jättämään liemen maistamatta.
Tanja:

Olen tilannut pääasiassa tiskeiltä “something Swedish and sour” ja valikoimaa on riittänyt. Useat pubit ovat myös pykänneet pystyyn samaan kaupunkiin useamman pisteen, joissa voi olla hieman eri ruoka- ja juomavalikoima. Yksi yllättäjistä oli geneerisen kuuloinen Brewers beer bar, jonka kaksi pubia sijaitsevat muutaman kilometrin ja noin vartin ratikkamatkan varrella toisistaan. Toinen lokaatio on hallimaisen karu, toinen puolestaan kummallisen kapea, mutta molemmissa loistava palvelu ja toiveiden perusteella saadut oluet lämmittävät sen verran, että seinillä ei niin väliä.
Kiinnostavin löytö Brewers beer barista oli Wizard Brewingin Time flies -olut, jonka uskomattoman kaunis scifimäinen etiketti jäi mieleen. Harmi kyllä baarimikon mukaan panimo tuli ostetuksi, eikä sen oluita enää saa. Muutoin olen yrittänyt tutustua tunnettujen ruotsalaisten panimoiden, kuten Omnipollon, laajaan olutvalikoimaan.
Sampo:

Teemabaarit ovat aina uhka, eivätkä koskaan mahdollisuus, mutta Göteborgin Steampunk bar löytyi Untappdista, joten päätimme testata sen. Erittäin hersyvän teemaan sopivan sisustuksen ihmettelyn jälkeen kävi selväksi, että kyseessä oli täysiverinen olutbaari. Hanasta löytyi muun muassa Mikkellerin Spontan-sarjaa ja jääkaapit olivat täynnä Omnipolloa ja Duggesia. Tällä kertaan mieleen jäi Duggesin hapanolut Cola, johon muun muassa limen, korianterin, muskottipähkinän, kanelin(!) ja vaniljan avulla oltiin saatu taiottua todella cocacolamainen tuntu.
Ikkunasta näkyi muuten Göteborgin BrewDog, joten alueelle kannattaa käppäillä noin muutenkin. Ruoka näytti sivusilmällä tutkien oudolta, enkä ollut listasta vakuuttunut.
Tanja:
Yksi kiinnostavimmista pubeista on Ostindiska Ölkompaniet, jolla on niin ikään useampi pubi noin Helsingin kokoisessa kaupungissa. Hanaoluet ovat monipuoliset, mutta sen lisäksi jääkaapeista löytyy valtava kirjo käsityöläisoluita, niin kuin niin monesta muustakin pubista. Täällä maisteltavaksi valikoituu Duckpondia, Brekerietiä ja meidän molempien yllätyksesi ruotsalaisen Sahtipajan meadia eli hunajaviiniä, josta ei makeutta puutu.
Täälläkin oli aivan mielettömän hyvä palvelu: baarimikko tunsi oluensa, suositukset osuivat kohdilleen, oluista sai kuulla kiinnostavia yksityiskohtia ja avattiinpa meille sitäkin, miksi joka paikalla on joku ruoka, jonka sieltä saa tilattua: Ruotsin alkoholilaki vaatii ruuan tarjoamista, jotta alkoholia saa myydä. Monet paikat tarjosivat burgeria tai pizzaa, mutta myös eksoottisempia vaihtoehtoja oli tarjolla, kuten Itä-Intian kaljakomppanian aasialaishenkiset sormisyötävät. Kaupunki oli muutenkin aasialaisen ruuan ystävälle aarreaitta.
Yhteenveto
Harva varmaan varaa Göteborgiin lomalomaa, mutta jos sattuu esimerkiksi ajamaan Ruotsin läpi, on Göteborgin kuppilat kiinnostava pysähdyspaikka matkan varrella ja niissä saa helposti useamman illan kulumaan. Vaikka useilla firmoilla on ketjuja, ja monet paikat myyvät samoja isojen ruotsalaisten ja toisaalta paikallisten pienempien panimoiden oluita, valikoimaa tässä luvatussa maassa riittää kyllä. Systembolagetit ovat tosin olleet pettymyksiä oluiden suhteen, mutta niissäkin olisi tilausmahdollisuus.
Top kolme -tärpit Göteborgiin:
- Ruokaa saa joka baarista ja se on joko hyvää tai välttävää. Eräs baarimikko kertoili, että Ruotsissa olisi pakollista tarjota baarissa ruokaa. Emme jaksaneet tarkistaa, onko näin, mutta siltä se kyllä tuntui. Melkoista.
- Ei kulkutautikammoisille. Göteborg elää kuin koronasta ei oltaisi kuultukaan. Ei maskeja, turvavälejä, koronapassia kokoontumisrajoituksia tai edes käsidesiä.
- Ruotsalaiset ovat olut-trendien aallonharjalla. Ruotsalaiset panimot tekevät järjestään erinomaisia oluita ja välistä tuntuu, että on unohtanut, minkälainen aarreaitta länsinaapuri on. Koko ajan tuli mieleen, että “tämäkin hypepanimo oli Ruotsista?”.