Olutkaupunki Oulu – marraskuu 2023

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Muutaman rauhallisemman kuukauden jälkeen marraskuussa tömähti oikein kunnolla, kun tarjolle tuli yhteensä yhdeksän uutta oululaista olutta.

Sonnisaari

Sonnisaaren marraskuu koostui kolmesta NEIPAsta sekä tummasta lagerista ja brittibitteristä. NEIPA-kolmikosta Simcoella, El Doradolla, Azaccalla, Amarillolla ja BRU-1:lla humaloitu Kanin loikka tarjoaa myyntipuheiden perusteella tuhdin annoksen mallasta, pihkaa, happamia sitruksia ja annoksen katkeruutta kun Simcoella, Galaxylla ja Mosaicilla humaloitu Simcoe Avenue on enemmän greippinen, kissanpissainen ja havuinen. Kanin loikka ei ollut ollenkaan hassumpi, mutta Simcoe Avenue oli mielestäni erinomainen!

Kuukauden kolmas NEIPA-uutuus on Citra, Mosaic ja HBC 522 -kolmikolla humaloitu Melankolina, jonka makumaailma koostuu trooppisesta ananaksesta ja limeen taittuvasta sitruksesta. Panimomyymälässä oltiin sitä mieltä, että Melankolinan kuuluisi syrjäyttää ananaslonkero loppuvuoden hittijuomana, joten Hartwallilla on odotettavissa harmaita päiviä.

Laadukas sumukalja maistuu tietysti aina, mutta Sonnisaaren ilahduttavimmat uutuudet edustivat kuitenkin vanhan maailman klassikkotyylejä. Uutuuksista Tuikku on miellyttävän tasapainoinen, hieman suklainen ja pehmeä mutta kuitenkin kuivahko gluteeniton tumma lager ja Vänkä on lupauksien mukaan pähkinäinen, karamellisen hedelmäinen, maltainen ja reippaasti humaloitu brittibitteri. Molempia on saatavilla growler- ja hana-annosten lisäksi myös pullossa.

Hailuodon panimo

Perusvalikoimaansa luottava Hailuodon panimo pääsi yllättämään julkaisemalla piparminttuiseksi, sitruksisen raikkaaksi ja kevyesti IPAn suuntaan kumartavaksi mainostetun Polaris-lagerin kesken talvikauden. Hailuodon tyyliin epäilemättä tasapainoinen ja helposti juotava lager toimisi varmuudella Mallassaunan terassilla, mutta virkistänee myös sisätiloissa.

Nailo Brewing

Nailo julkaisi marraskuussa kolme uutta olutta. Näistä Kirsch on suklaamaltainen, kirsikkainen ja vaniljainen pastry sour ja Complicated 5,5-prosenttinen Galaxylla, Rakaulla ja Mosaicilla humaloitu kevyt NEIPA. Kolmikon jouluisin on Lektvar-IS, jossa on käytetty luumua kolmella tavalla: pyree, hillo ja luumuvoi (?!), plum butter, joka ilmeisesti tarkoittaa redusoitua pyreetä. Lisäksi mausteena on käytetty kanelia, tähtianista ja neilikkaa. Otan luumuni mieluiten pienenä vivahteena barley winessa, mutta saattaahan tuo toimia!

Loppuun pieni bonus: Ensijulkaisunsa perusteella ansaitusti kehuttu Revenant keitteli kaksi tuoreinta julkaisuaan Nailolla, ja nämä oluet tulivat tällä viikolla tarjolla tärkeimpiin olutravintoloihin. Tuoreista Revenanteista Days Go By on samea triple-IPA, jonka humaloinnissa on käytetty Citraa eri muodoissa, ja Always in Motion on Citralla ja Riwakalla humaloitu NE-DIPA. Jos Untappdia on uskominen, myös nämä Nailolla tehdyt Revenantit ovat erinomaista tavaraa! Oulussa Revenantia on saatavilla ainakin Mallaskellarissa, Roosterissa ja Leskisessä.


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Sonnisaari

Nailo Brewing 

Hailuodon Panimo

Leave a Reply