Olutkaupunki Oulu – Tammikuu 2021

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Sonnisaari

Oulun aktiivisimman panimon titteli menee tammikuussa 2021 Sonnisaarelle. Vuosi pyöräytettiin panimolla käyntiin kolmen kauppavahvuisen uutuuden voimin:

APLARI Orange Candy Sour 5,3 %
POROTUS Wheat IPA 5,2%
MAITOPARTA Milk Stout 5,0%

En ole kerennyt maistaa näitä, mutta kaksi ensimmäistä löytyy jääkaapista. Ehdottomasti mielenkiintoisia lisäyksiä Sonnisaaren kavalkaadiin, joista itse odotan ehkä eniten Maitoparralta. Hyviä milk stoutteja ei ole koskaan liikaa.

Näin panimo itse kuvailee somessa uutuuttaan:


“Maitoparta on pähkinäisen suklainen milk stout, johon monipuolinen mallaspohja ja lisätty laktoosi tuovat tumman sokerin makeutta sekä herkullisia paahdetun kahvin ja suklaan aromeja.


Humalointi on moniin tyylin edustajiin verrattuna varsin rapsakka, jonka ansiosta oluen makeus pysyy aisoissa ja juotavuus tapissa. Mausteena käytettiin ipoista ehkä paremmin tunnettua Mosaic-humalaa, jonka herukkainen ominaismaku natsaa hienosti myös paahteisen maltaisuuden aisapariksi.”


Ymmärsin, että ainakin panimon omasta kaupasta on kirjoitushetkellä kaikki kolme saatavilla. Oma lähikauppani Linnanmaan Prisman tarjosi viikonloppuna Aplaria ja Porotusta.


Maistila


Alppilassa tammikuussa tuotantoon palasivat Leiskaus ja Tropiikissa. Leiskausta tuntuu ihmiset hehkuttavan, mutta itselleni paluumuuttajista maittaa paremmin aikoinaan Tankerin kanssa viritelty hapan hedelmäsalaatti.


Viime viikolla saatiin myös ensimmäinen Maisitilan uutuusolut tälle vuodelle, kun hyllyyn ilmestyi Kuurahuuli luumu-mustikka sour. Maistilan some hehkutti juomaa näin:


“Rehevästi mustikkaa sekä luumun makean pyöreitä sävyjä sulautettuna kevyen paahteiseen ja monisyiseen mallaspetiin. Kirpsakassa mutta hyytävän harmonisessa ja virkistävässä paketissa.


Kuurahuuli on verraton virvoke talviaktiviteettien päälle, oheen tai alkajaisiksi. Kokeile sekä hyvin viilennettynä että huoneenlämpöisenä.”

Panimokaupan tiskillä kuulin, että erikoisen tapauksesta tekee hiukan normaalia tummempi mallaspohja. Ensipuraisulla vaikutti erittäin lupaavalta oluelta.


Hailuodon Panimo


Hailuodon Panimo ei julkaise uusia oluita Sonnisaaren ja Maistilan tahtiin, joten tammikuu oli oluenystäville myöhäinen joulu. Hailuodon uutta 5,3 prosenttista portteria kuvaillaan panimon facebookissa seuraavasti:


“Saksassa on tehty portteria jo yli sata vuotta. Hailuodon Panimon saksalaistyylinen Portteri on tumma pintahiivalla käytetty olut, jossa paahteiset, kahviset, suklaiset ja karamelliset maltaan maut yhdistyvät saksalaisen Smaragd-humalan aromeihin. Verrattuna brittiläiseen portteriin käyttämämme manner-eurooppalainen oluenpanotyyli luo maltaisemman rungon. Herkullinen olut täynnä luonnetta!”


Panimon oma kauppa on tällä hetkellä auki vain tilauksesta, mutta olutta on ollut saatavilla ainakin Hailuodon marketeista. Uskaltaisin veikata, että kirjoitushetkellä olutta on jo mantereen isoista marketeista saatavilla.

Narri


Narrilla tammikuu on mennyt oikeasti tärkeissä asioissa, kun panimon puuhamies Janne ilmoitti pitävänsä tammikuun isyyslomaa. Uutuusoluita ei siis ole tälle vuodelle putkahdellut, mutta pikkulinnut tietävät kertoa, että kevään mittaan valikoima laajenee myös Narrilla. Myös uusia oheistuotteita on tulossa valikoimiin.

Erityisesti Narrin kohdalla panimon puodin aikataulut kannattaa aina varmistaa sosiaalisesta mediasta, sillä aukioloajat elävät tilanteen mukaan.


Ajankohtaiset panimouutiset löydät aina parhaiten näiden linkkien kautta:

Maistila

Sonnisaari

Hailuodon Panimo

Narri

Leave a Reply