Pelasta Craft Beer

©Tuomo

Kun tämä teksti ilmestyy perjantaina 5. helmikuuta, seitsemässä Suomen kaupungissa on parhaillaan käynnissä Pienen järjestämä Pelasta Craft Beer -kampanja, jossa Pien Distribution ja seitsemän maineikasta eurooppalaista panimoa ovat lahjoittaneet tölkkejä ja hanatuotteita yhteensä 15 olutravintolalle. Oulusta mukana on peräti neljä paikkaa: Juomapuohi, Mallaskellari, Leskinen ja 2.2. ovensa jälleen avannut Rooster.

Tällainen tempaus tulee varmasti tarpeeseen, sillä yksityiset olutravintolat ovat koronarajoitusten ja asiakkaiden vähyyden vuoksi pulassa. Kampanja on myös jälleen yksi sulka Pienen hattuun, sillä helsinkiläiseksi toimijaksi Pien on jo ennestään elävöittänyt maakuntien olutelämää yllättävänkin paljon esimerkiksi maahantuonneillaan ja Powered by Pien -kaapeillaan. Hattu päästä.

Tukikampanja sai pohtimaan omaa korona-ajan olutkäyttäytymistä, ja hätkähdin. Kesän ja alkusyksyn aikana vierailin olutravintoloissa normaaliin malliin, mutta edellisen kerran olen käynyt olutravintolassa marraskuun alussa ja tämän jälkeenkin olen nauttinut olutta ravintolatiloissa vain marraskuun lopussa Rovaniemen Kauppayhtiössä ja tammikuun alussa Ostroferiassa. Tekosyitä keksin useita: työkiireet, tammikuun kuntoilukuuri, tiliä tyhjentänyt isompi ostos jne., mutta on myönnettävä, että kaiken hässäkän keskellä ei ole huvittanut hakeutua ihmisjoukkoihin sen enempää kuin on välttämätöntä. Ja vaikka välillä olisi huvittanutkin, en ole kehdannut kysyä ketään kaveria mukaan harrastamaan “koronasyntiä”. Oluen juontia en kuitenkaan ole lopettanut, vaan olen tyhjennellyt kellariani ja hommannut lisää maisteltavaa pääasiassa eurooppalaisista nettikaupoista. Olutravintoloiden kannalta olen ollut osa ongelmaa.

Ihmisjoukkojen välttely on lopulta ollut huono syy olla käymättä olutbaareissa, sillä laadukkaissa olutravintoloissa ei ole tarvinnut koronaa pelätä, koska hygieniasta ja turvaväleistä huolehditaan varmasti. Asiakkaiden mahdollinen altistuminen ja siitä koituva julkisuus tekisi suurta hallaa bisnekselle. Toisaalta asiakkaita on ollut niin harvakseltaan, että turvavälit syntyvät kuin itsekseen. Uutisia lukemalla on varmasti huomannut, että poikkeukseksi on osoittautunut Ouluunkin avattu Heidi’s Bier Bar, joka vaikuttaa olevan sellainen onnela, tivoli ja cabaret, että asiakkaat villiintyvät vallan rymy-Eetuiksi, vaikka se nimensä tasolla olutravintolalta äkkiseltään vaikuttaakin.

Yhdellä vieraskynällä vahvistettu Humaloidut-iskuryhmä poikkesi kampanjan avauspäivänä Juomapuohiin, Mallaskellariin ja Roosteriin. Olipahan mukava käydä pitkästä aikaa baarissa oluella! Muutama muukin asiakas oli liikkeellä, mutta ahtaaksi olo ei käynyt yhdessäkään paikassa. Jokainen maistetuista oluista oli kunnossa, vaikka IPAt eivät olleetkaan tuoreimmillaan, ja hinta-laatusuhde oli erittäin hyvin kohdallaan. Illan oluista parhaimmiksi nousivat Paranormalin Hidden Lake -IS, jota on tarjolla ainakin Juomapuohissa ja Leskisessä, sekä Whiplashin Horse Power -NEIPA, jota saa Mallaskellarin hanasta.

Pelasta Craft Beer -tapahtumassa ovat mukana seuraavat olutravintolat:

Panema, Helsinki⁠
Time Bar, Helsinki⁠
Sori Taproom, Helsinki⁠
One Pint Pub, Helsinki⁠
Uusi Sauna, Helsinki⁠
Crafters, Hyvinkää⁠
Ant Brew, Lahti⁠
Ravintola Tirra, Lahti⁠
Old Copper’s, Rauma⁠
Konttori, Tampere⁠
DOM, Mikkeli⁠
Juomapuohi, Oulu⁠
Mallaskellari, Oulu⁠
Rooster, Oulu⁠
Leskinen, Oulu⁠

Oluet tulevat Saksasta (FrauGruber⁠ ja Fuerst Wiacek), Espanjasta (Garage Beer Co⁠), Englannista (Left Handed Giant), Irlannista (Whiplash) ja Ruotsista (⁠Paranormal Brewing⁠ ja Stigbergets).

Lisätietoa Pelasta Craft Beer -kampanjasta löytyy ainakin Facebookista.

Jarmo

Leave a Reply