Suomalainen pienpanimoklassikko – Maku IPA

©Maku Brewing

Pienpanimoklassikkosarjamme etenee neljänteen osaansa ja ensimmäiseen klassikko-IPAan! Tällä kertaa kilistämme Maku IPAlle, joka on ollut erinomainen esimerkki onnistuneesta west coast IPAsta jo liki seitsemän vuoden ajan. Kysymyksiimme vastasi Maku Brewingin community manager Juho Virtanen.

Milloin Maku IPA julkaistiin?

Maku IPA lanseerattiin 2014 kesällä Helsingin SOPP-tapahtumassa, joka oli samalla ensimmäinen tapahtuma, missä panimon tuotteita oli tarjolla. Olut voitti heti ensimmäisenä vuotenaan hopeaa Suomen Paras Olut -kilpailussa.

Mitä voitte kertoa oluen taustasta?

Oluesta tehtiin useita koekeittoja, varmaan lähemmäs kymmenen. Halusimme saada oluen vahvan maltaisuuden ja jykevän humaloinnin niin hyvään tasapainoon kuin vain mahdollista, ettei olut olisi ns “yhden tempun hevonen”. Kun saimme olueen tarpeeksi tasoja niin aromipuolella kuin maussakin sekä sen juotavuuden sellaiseen kondikseen, että sitä pystyi nauttimaan useamman tuopin peräkkäin, olimme tyytyväisiä.

Oluen reseptiikka on pysynyt hyvin lähellä alkuperäistä, mutta humalien suhteisiin on tullut pieniä muutoksia ja veden käsittely on otettu mukaan. Merkittävin muutos Maku IPAn reseptissä on ollut se, että mukaan on tullut entsyymi, joka tekee oluesta gluteenittoman mutta ei vaikuta makuun. Reseptin takana on Juhani Repo, toinen panimon perustajakaksikosta.

Visuaalisen ilmeen on suunnitellut meidän mainostoimisto, ja se noudattaa samaa tyyliä kuin muutkin tuotteet. Vuosien varrella visuaaliseen ilmeeseen on tullut vain hyvin pieniä muutoksia.

Minkä ajattelette olevan Maku IPAn pitkään kestäneen suosion salaisuus?

Se on helposti lähestyttävä, mutta kuitenkin voimakkaan makuinen IPA. Palaneen karamellimainen ja toffeemainen mallasrunko, jenkkihumalista irti saatavat pihkaiset ja sitruksiset aromit sekä kovan katkerohumaloinnin jykevä greippisyys ovat Maku IPAn kulmakivet. Ne yksinkertaisesti ovat todella hyvässä balanssissa. Tuote on myös laajassa jakelussa Alkossa mikä takaa hyvän saatavuuden ympäri vuoden kautta maan.

©Maku Brewing

Mikä olut teille tulee mieleen, kun puhutaan suomalaisten pienpanimoiden klassikko-oluista?

Ennsimmäisenä tulee mieleen Koskipanimon Siperia. Toinen on ehdottomasti Beer Hunter’sin Mufloni CCCCC IPA.

Millaisia ovat Makun suunnitelmat vuodelle 2021?

Panimo kääntyi toiminnaltaan hiilineutraaliksi vuonna 2020. Vuonna 2021 toimintamme olisi tarkoitus kääntää hiilinegatiiviseksi, jolloin panimomme toiminnasta syntyvät päästöt kompensoitaisiin tuplana. Kuluvana vuonna olisi myös tarkoitus jatkaa viimeisen kuuden vuoden trendiä, jonka aikana olemme onnistuneet kasvamaan 10-kertaisesti vuoden 2014 lähtöasetelmista. Tärkeintä on kuitenkin ylläpitää ihmisten luottoa Makun tuotteisiin, että meidän oluen ostaessaan asiakas tietää jo oluthyllyllä mitä tuleman pitää. Tasalaatuisuus, tasalaatuisuus ja tasalaatuisuus ovat avainasemassa. Hyvää boogieta unohtamatta!

-Jarmo

PS. Maku Brewingin panimomyymälä sijaitsee Tuusulassa. Osoitteen, aukioloajat ja muut tärkeät tiedot löydät nettisivuilta. Maku IPAn lisäksi Humaloidut suosittelee erityisesti Makun Barley winea!

Leave a Reply