Vieraskynä: Karjalasta panimon minä löysin

Jos kesälomamatka suuntautuu Itä-Suomeen, kannattaa pysähtyä Juukaan, tarkemmin sen eteläpuolelle Nunnanlahteen. Sieltä löytyy melko tuoreen pohjoiskarjalaispanimon, Kolin panimon, panimomyymälä.

Kolin panimon tarina alkoi pari vuotta sitten, kun yrittäjäpariskunta Jean-Francois ja Darja Flogny ostivat Rääkkylässä toimineen Paksuniemen juomatehtaan. Pian he siirsivät panimotoiminnan Nunnanlahteen, jossa tuotteita toistaiseksi valmistetaan.

Kun luulee jo tietävänsä jotakin suomalaisista pienpanimo-oluista, Kolin panimon tuotteet ovat mielenkiintoinen ja positiivinen yllätys. Panimon peruslager ei esimerkiksi ole peruslager ensinkään, vaan siinä on havaittavissa erityislaatuinen makunsa, joka johtunee omistajan ranskalaisjuurista tai ranskalaisen panimomestarin kädenjäljestä.

Panimon tämänhetkinen kultakimpale lienee kuitenkin aito ranskalaistyyppinen siideri pohjoiskarjalaisista omenoista. Kolin panimon Carelia Cider Batch #5 voitti kesäkuussa Helsingin Sanomien siideritestin, jossa testattiin kotimaisista omenoista valmistettuja siidereitä. Se sai ainoana testissä täydet viisi tähteä.

Jos nälkä on päällä, kannattaa panimomyymälästä jatkaa matkaansa parikymmentä minuuttia etelän suuntaan Kolin kylälle Lieksan puolelle, josta löytyy Kolin Ryynänen -ravintola. Komean näköistä punaista puutaloa ei voi olla huomaamatta keskellä Kolin kylää. Ryynäsestä saa Kolin panimon tuotteita niin hanasta kuin pulloistakin. Ravintolaa pyörittävät samat omistajat kuin panimoakin. Nyt vuokralla olevan ravintolatilan läheisyyteen yrittäjien on tarkoitus rakentaa panimoravintola ja tilat panimon toiminnalle.

Vierailuhetkellä panimomyymälästä oli saatavilla lageria, saisonia, ipaa, vehnää sekä vaaleaa ja tummaa belgialaista sekä siidereitä. Ravintolan listalta löytyi lisäksi esimerkiksi mielenkiintoisen kuuloinen villihiiva sour ja oma kuohuviini, joita ei myymälän valikoimassa ollut. Panimomyymälän aukioloaikojen ulkopuolella mukaan ostettavia oluita ja siidereitä kannattaa tiedustella esimerkiksi Neste Kolinportista.

Kolin panimo: http://www.kolinpanimo.com/homepage.htm
HS:n siideritesti: https://www.hs.fi/ruoka/art-2000006153564.html

Tuomo

Leave a Reply