Humaloitujen kesäpatiokierros 2024

Kelpo pilsener-tyyppinen hailuotolaisolut piristää kesäpäivää.

Oulun viimeinen kesäviikko tässä touko-kesäkuun vaihteessa ennen ilmojen viilenemistä kutsui töiden jälkeisenä keskiviikkona tarkistamaan Oulun kesäpatioiden tilanteen. Patioita riittää, mutta missä mallassuu viihtyy?

Mallaskellarin kesäpatio Mallasterassi Rotuaarin yhteydessä olevalla sisäpihalla alkaa olla jo useamman kesän perinne. Aurinko ei talojen väliin paista kuin päältä, mutta fiilis sisäpihalla on suojattu ja rauhallinen. Hanasta löytyy paikallisista tyypillisesti naïlon oluita, ja juomansa voi hakea myös Mallaskellarin laajemmista valikoimista.

naïlon galaxyllä humaloitu GaLa-talon lager Mallaskellarille toimi Italica Tabernan scamorza- ja possuleivän kanssa mainiosti, vaikka kevyt veto-olut onkin. Panimo on päässy hyvin eroon alkuaikojen itseä häirinneistä talon mauista, ja esimerkiksi czechmate-pils on sen omia lemppareita!

Mukavana uutuutena tälle kesälle Mallasterassin puolelle saa tilattua suoraan muutamaa annosta naapurin bistro Italica Tabernasta, jos nälkä pääsee yllättämään. Testattu scamorza-juustolla ja possulla täytetty leipä maittoi töiden jälkeen naïlon paneman talon lagerin kanssa mainiosti. Ehdottomasti pitää kesän aikana vielä testata vaihtoehtoina olleet parmigiano melanzane – tämä munakoisoporsastus on kotona tehden yksi kasvisruoka-lemppareistani – sekä leikkele- ja juustolautanen.

Kolme vuotta sitten kesähelteessä muistan Mallasterassilla näytetyn Huuhkajien otteita futiksen EM-kisoissa. Kovana futispäänä EM-kisat alkavat, pöhöttyneisyydestään huolimatta, olla ainoita kansainvälisiä turnauksia, jotka innostavat, joten toivottavasti kisoja nähdään telkusta tänäkin vuonna. Vaikka sitten Kanervan pojat eivät mukana olekaan. Näytetään kisoja tällä kertaa tai ei, odotan löytäväni tieni Mallasterassille ennen syksyä useampana iltana – paikka on sijainnin ja fiiliksensä suhteen kaupungissa uniikki.

Kesäpäivä antaa parastaan. Thornbridgen chinookilla humaloitu single hop pale oli kaikin puolin melko kevyt janonsammuttaja.

Oulun niinsanottujen perinteisten olutbaarien patioista oma lempparini on tyypillisesti ollut St. Michaels. Letkunpuistoon aukeava patio nappaa mukavasti kiinni päivän ja iltapäivän auringonsäteistä. Torinrannan aittojen meluisat patiot vetävät isot lössit, ja ehkä siksi Mikkelin patio lämpimänä kesäpäivänä on sellainen mielelle sopiva paikka tulla istahtamaan oluelle. Ja onhan se olutvalikoima ihan eri tasoa.

Markiisien varjoon kirjan kanssa, hanasta ESB tai muuta hyvää, kaupungin menoa ihmettelemään. Jos tuuri on käynyt, pariinkin otteeseen patiolle sattunut Oulun irlantilaisen musiikin harrastajien jamit samaan aikaan. Mikäs sen mukavampaa. Tilaa nyky-Mikkelin patiolla on lopulta yllättävän mukavasti, vaikka se toki hyvällä säällä täyttyykin.

Urbaani beach- ja saunakokemus, lähes ytimessä!

Pikisaaressa jo muutaman vuoden sijainnut Hailuodon panimon Mallassauna on alkaa valikoitua kohteeksi vuoden niinä aikoina kun pyörä on aktiivikäytössä. On jännää, miten paljon aivan kivenheiton mittainen etäisyys Oulun keskustasta Pikisaareen tekee: se ei tunnu tippaakaan keskustalta. Punatiilinen miljöö tuo rustiikkia tehdasaluetunnelmaa, ja Hailuoto tekee omassa genrevalinnassaan pääasiassa hyviä ja puhtaita oluita, joita kelpaa lasituopista nauttia. Ja olen tykännyt myös luonnollisesti saksalaistyylisestä ruokalistasta flammkucheneineen.

Tälle keseälle Mallassaunalle saatiin myös ne nimenomaiset saunat ja Hailuodon hiekkaa. Isoja krumeluureja ei kannata odottaa, mutta käsittääkseni saunat ovat ihan yleisessä käytössä oluen juonnin lomassa!

Mallassaunan käyttöaika myös tuntuu itselle laajemmalta kuin puhdas kesäpatio. Melkeinpä niin, että mukavinta on elokuun lopun ja syyskuun alun viilenevinä, mutta lämpiminä iltoina. Syksyn häivähdys alkaa tuntua, auringonvalo tulee patiolle juuri mukavasta kulmasta.

Mallassaunalla järjestään yllättävän paljon kulttuuritapahtumia stand-upista keikkoihin ympäri vuoden, ja hyvällä säällä niin DJ-kuin normaalikeikkaa pystyy pyörittämään patiolla asti. Ylläreitä tulee – kuten nyt kelpoo pilsener-tyyppiseen olueen syventyessä kun Mieskuoro Huutajat ilmestyi yhtäkkiä vetämään biisin!

Toki muuallakin tulee kesäaikaan istuttua – torinrannassa jos kaveriporukka sinne vetää, Leskisen keskustapatiolla jos paikan löytää, tai sitten ihan vaan Tuiran uimarannalla pussikaljalla hyvällä porukalla. Mutta yllä luetellut kolme nousevat ehkä sinne omaan käyttökärkeen. Nautitaan kesän lämmöstä ja hyvästä oluesta!

Leave a Reply