Olutihmiskoe ja jälkipyykit

Mallaskellari täyttää viisi vuotta ja tälle viikolle on mahtunut monenlaista synttäriohjelmaa. Etukäteen kiinnostavin oli Pienen Erkin järjestämä olutihmiskoe, josta etukäteen kerrottiin seuraavaa:

Tule osaksi historiallista maistelutapahtumaa! Onko Untappd oikeassa, vai vaikuttaako arvosanan ennakkoon näkeminen arvosteluihisi? Nyt se selvitetään perinpohjaisesti. Tervetuloa olutihmiskokeeseen.

Pien-universumin perustaja Erkki järjestää meillä todella uniikin maistelutapahtuman. Tarjolla on kolme tynnyrikypsytettyä Imperial Stouttia, sekä kolme vahvasti humaloitua mehukasta Hazy Ipaa.

Tapahtumakuvaus Mallaskellarin sometileiltä

Samaa tapahtumaa tuskin järjestetään uudelleen tismalleen samoilla oluilla, joten tulosten paljastaminen taitaa olla turvallista. Spoilereita pelkäävän kannattaa kuitenkin lopettaa lukeminen tähän.

Tulosten purkamisen voisi aloittaa kolmesta Hazy IPAsta. Nailon kohdalla Untappd-arvosana, raadin mielipide ja minun antama pisteytys kulki hämmentävän hyvin linjassa. Maistoin Rippleä suoraan tölkistä alkukesän Varjofestareilla ja annoin silloinkin saman 3,5 Untappd-palluraa, mutta sokkomaistelussa en tietenkään/ kuitenkaan tunnistanut olutta.

Trilliumin kohdalle osui suurin heitto omissa pisteissäni suhteessa Untappd-arvosanaan, mutta myös maisteluraadille euro-IPA maistui Trilliumia paremmin. Yhden Trilliumin perusteella ei kannata vetää liian suuria johtopäätöksiä, mutta ainakin sen verran voi sanoa, että parhaat eurooppalaiset IPAt pystyvät kisaamaan suhteellisen tasaväkisesti hype-jenkkejäkin vastaan. Maistelun jälkeen join Olarin Kill Citya, joka maistui mielestäni puolikkaan Untappd-palluran verran Trilliumia paremmin, joten voisi myös ajatella, että esimerkiksi tuore Olari, Tuju tai Sonnisaari pärjäilee ihan mukavasti valtameren ylittäneen IPAn rinnalla.

Tässä välissä täytyy tosin mainita, että Untappdin mukaan olen aikaisemmin juonut kahdeksan Trilliumia enkä koskaan ennen ole antanut alle nelosen arvosanaa. Minua ei edes hävetä myöntää, että jos olisin tiennyt juovani Trilliumia, Untappdiin olisi todennäköisesti nytkin pyörähtänyt nelosen arvosana. Fiilishommiahan nämä oluthommatkin pitkälti on. Mutta silti: kun esimerkiksi tölkin Ärpusia, Zihovecia tai Fuerst Wiacekia saa nettikaupoista vitosella ja panimomyymälöistä tuoretta suomalaista sumu-IPAa sopuhintaan, jenkki-importit eivät objektiivisesti tarkasteltuna ole nelinkertaisen hinnan väärtejä.

Imperial stoutien osalta tuloksissa ei ollut järisyttäviä yllätyksiä. Suurin ero maisteluraadin mielipiteen ja Untappd-arvosanan välillä oli Blenderin Circadianissa, joka ilmeisesti jakoi mielipiteitä voimakkaasti. Minulle vahva kahvisuus maistui hyvin varsinkin, kun tässä kahvissa ei ollut liikaa sokeria. Circadianin ruisviskitynnyröinti jäi kyllä tunnistamatta samoin kuin Salaman konjakkitynnyröinti. The Brueryn bourbon-tynnyriarvaus sattui osumaan oikeaan samoin kuin mausteena käytetty kookos. Vihani kookosta kohtaan on jo kääntynyt ystävyydeksi, mutta hyvin tunnistettava kookoksen tuoksu ja maku edelleen on.

Oluiden sokkomaistelu on aina todella kiinnostavaa, opettavaa ja vähän pelottavaa, ja oli hienoa testata sitä myös baariolosuhteissa. Jos vastaavia olutihmiskokeita järjestetään tulevaisuudessa, suosittelen osallistumaan!

Mallaskellari juhlii syntymäpäiviään vielä tämän viikonlopun ja hanassa on kaikenlaista hyvää olutta. Aurinkokin näyttää paistavan, joten menkää ja nauttikaa kesän viimeisestä viikonlopusta esimerkiksi Olarin Kill Cityn tai Zihovecin Love is in the Airin kanssa.

-Jarmo

Leave a Reply