Souria ja saatananpalvontaa – Rites of North Berry Sour

Näistä kolmesta kahta on tarjolla Rites of North -festareilla.

Festarit on peruttu. Elävänmusiikin ystävällä ei ole ollut koronavuonna helppoa. Yks Oulun festarikentän valopilkkuja, Rites of North, siirtyi myös pandemian jaloista syksyyn. Black metalliin keskittyvästä esiintyjäkaartista löytyy muun muassa Moonsorrow ja The True Werwolf, jotka osuvat allekirjoittaneen makuhermoon. 

Ja miten tämä oluenystävän napaa kutittaa? Kutittaa paljonkin, sillä festareiden taustavoimista löytyy myös olutihmisiä ja festareiden oma olut, Riters of North Berry Sour, julkaistiin juuri. Eclipse Aleworksin Rauli Alaruikka ja Jani Kortet raottivat Humaloiduille salaisuuksien verhoa Rites of North Berry Sourin takaa. 

Kerrataan perusasiat. Rites of North Berry Sour on 4,7 volttinen musta- ja punaherukkaa, raparperia ja vaniljaa sisältä sour. Se on toteutettu Eclipse Aleworksin ja Panimo Narrin yhteistyönä ja juomaa on mahdollista ostaa ainakin Narrin omasta puodista sekä Juomapuohesta. 

Omaan suuhuni olut oli hyvää ja pistin Untappdiin arvosanaksi 3,75. Herukat jyräävät makumaailmassa ja vanilja jää lähinnä makua pehmentäväksi juonteeksi. Lasin reunalle oluesta jää paljon sattumia ja koostumus tuokin mieleen nyt niin trendikkäät pastry sourit. 

Koostumus onkin ensimmäinen seikka, josta halusin Eclipsen pojilta kysyä. Pääsin maistamaan myös oluen protoa, joka oli tehty itse poimituista marjoista, mutta lopullinen tuotos tehtiin marjapyreestä. Lopputulos on selkeästi erilainen.  

– Aidoista marjoista ja raparperista tuli huomattavasti marjaisampi. Viralliseen olueeseen niitä myös vähän tasoitettiin. Proto enemmän mummon marjamehu ja virallinen olut enemmän sour, Alaruikka kertoo pyreen vaikutuksesta. 

Vaikka olut on jo nyt hyvä, ovat Kortet ja Alaruikka molemmat sitä mieltä, että reseptissä on vielä viilamisen varaa. 

– Alkoholimäärän nosto 5,5 prosenttiin ja vaniljaa puolet lisää nyt ainakin. Juotavuus edellä ennen kaikkea. Ehkä marjoja ja raparperia voisi hitusen lisätä myös, Alaruikka pohtii. 

Kortet tiivistää suunnitelmat napakasti kolmeen sanaan. 

– Kaikkea vitusti lisää. 

Mihin tarvitaan festivaalioluita? 

Olut itsessään on mielenkiintoista, mutta miksi metallifestarit tarvitsevat oman oluen? Rites of Northin puuhamiehenä häärivä Alaruikka valaisee asiaan myös festarin näkökulmasta. 

– Festivaali on tapahtuma, jonka tarkoitus on tuottaa ihmisille elämyksiä ja kokemuksia. Alkoholin tarjoilu kulkee käsi kädessä kaikenlaisissa musiikkitapahtumissa, niin punkkiluolista klassisiin konsertteihin. Metallipuolella on olutharrastajia todella paljon ja kun kyseessä on black metalliin keskittyvä festivaali Rites Of North, halusimme tuoda tapahtumaan lisäsisältöä ja kokemusta yleisölle oluen muodossa, sillä festivaalin asiakkaiden kokonaisvaltainen viihtyminen on luonnollisesti etusijalla. 

Oluen etiketti mukailee festivaalin visuaalista ilmettä. Mikä Alaruikan mielestä on visuaalisen puolen merkitys oluessa? 

– Black metal on hyvin visuaalista kuvastoltaan ja tukeutuu monenlaiseen symboliikkaan. Kun kyseessä black metalliin keskittyvä festivaali, niin luonnollisesti oluen visuaalisuus pitää vastata tapahtuman luonnetta. Etiketissä käytettiin pohjana Rantasen Turkan suunnittelemaa festivaalijulistetta ja samainen henkilö pääsi suunnittelemaan myös tölkin etiketin. 

Kysyin loppuun vielä mahdollisista muista festareille tulevista oluista. 

– Rites Of North Berry Sourin piti olla tammikuussa Rites Of North festivaaleilla myynnissä, mutta pandemian ansiosta tapahtumaa piti siirtää syyskuulle. Tämän oluen säilöminen sinne asti ei olisi ollut kannattavaa Panimo Narrille, niin päätimme yhteistuumin julkaista sen nyt ja käyttää sitä tapahtuman ennakkomarkkinoinnissa. Vaikka näin jouduimme tekemään, niin alkuperäimen ajatus tapahtumassa tarjoiltavasta omasta oluesta tai useammasta on edelleen vahvasti ajatuksissa. Lopputulos selviää syyskuussa itse festivaaleilla, kuinka monta omaa olutta siellä on, Alaruikka kertoo. 

Tästä vielä tärkeimmät infot: 

Rites of North 

Panimo Narri 

Eclipse Aleworks 

–Sampo

1 thought on “Souria ja saatananpalvontaa – Rites of North Berry Sour

  1. Kiitos valaisusta!
    Mukava huomata saman polkan kuluttajia kaljaskenestäkin. 🙂
    Pitänee tosissaan harkita Oulureissun töhrimistä bucket listiltä syksyllä, jos pandemia muut vitsaukset sallii..

Leave a Reply