Olutkaupunki Oulu – helmikuu 2021

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Sonnisaari

Sonnisaari aloitti helmikuunsa tuotantoon palaavalla Ginger Mango -sour alella. Muistikuvieni ja Untappd-merkintäni mukaan jo ennestään laadukkaan oluen reseptiä on viilattu lisäämällä mangon ja inkiväärin määrää entisestään.

Sonnisaari julkaisi myös kokonaan uusia oluita kaksin kappalein. Nallikaribu on 10,6 % barley wine, jota panimo kuvailee seuraavasti: “Ohraa, kauraa ja vehnää sisältävä, tuplamäskätty mallaspohja on vaalean karamellimainen ja koostumukseltaan tuhti. Katkeroita löytyy mitatusti massiiviset 105 ibua, eikä aromipuolellakaan säästelty. Lajikkeina tällä kertaa Mosaic (BBC+CRYO), Citra (BBC+CRYO) ja Galaxy. Niistä irtosi hunajamelonin ja sitrusten hedelmäisyyttä, kukkaista aromia ja pihkaisuutta. Humalointi on sen verran jykevää sorttia, että tripla-IPA olisi ollut aivan yhtä osuva lokero.”

Nallikaribua kannattaa ostaa ainakin pari: toinen tuoreeltaan nautittavaksi ja toinen hyvään talteen kypsymään, sillä Sonnisaaren edellinen barley wine, Horros, oli mielestäni parasta ennen -päiväyksen jälkeen suorastaan erinomainen. Nallikaribua on saatavilla Sonnisaaren myymälästä ja Alkon verkkokaupasta.

Toinen Sonnisaaren uutuus on Lämykkä Surf NEIPA, jossa Sonnisaaren oman kuvauksen mukaan “kauraisen pehmeän ja täyteläisen mallasrungon päälle ladottiin kerros jos toinenkin suosikkihumaliamme Mosaicia, Citraa ja Simcoeta. Kahteen kertaan tehdystä kuivahumaloinnista saatiin irti tuhdisti herukkaa, bensaa, tiukkaa klementiiniä ja (tietäjät tietää) “kissanpissaa”. Kun jälkimakuun kasautuu vielä mukavasti sitrusten kuorta muistuttavaa katkeruutta, on homma ns. balanssissa.” Minun suuhuni Lämykkä Surf on Sonnisaaren NEIPA-hommista onnistunein. Olutta on saatavilla growlerissa panimomyymälästä sekä muutamista ravintoloista.

Maistila

Maistilan helmikuun uutuuksissa olivat tripel ja NEIPA. Tripel on Maistilan kuvauksen perusteella hedelmäinen, mausteinen, lämmittävä ja virkistävä olut, jossa belgihiivan makean hedelmäisiä käymisestereitä on nidottu korianterin sitruksisuuteen ja inkiväärin sekä meleguettapippurin mausteisuuteen, kevyen vaaleassa mallaspohjassa. Tripeliä on saatavilla Maistilan myymälästä. Suosittelen!

NEIPA-uutuus Crafter Ski on humaloitu Citralla ja El Doradolla. Olutta on saatavilla ainostaan growlerissa Maistilan myymälästä.

Panimo Narri

Helmikuussa Narrilta tuli The Aeon -bändin kanssa yhteistyössä tehty Tears of Atum, maitohorsmalla ja väinönputkella maustettu tumma belgi-ale. Sosiaalisen median perusteella maaliskuussa on tulossa lisää uutuuksia ja ilmeisesti yksi vanha tuttukin.

Mallaskellari

Edellisessä katsauksessa unohdimme Mallaskellarin täysin. Pahoittelumme! Tammikuussa Mallaskellari julkaisi Marley Barley Winen, jota on kypsytelty 10 kuukautta Heaven Hill -tynnyreissä. Marleyn ensimmäinen kegi tyhjeni nopeasti, mutta varastossa on kuulemma lisää parempia aikoja odottamassa. Jos et ehtinyt testata olutta heti tuoreeltaan, Marley on maistettavissa Mallaskellarissa myöhemmin keväällä.

Helmikuussa Mallaskellari jatkoi kiinnostavia uutuuksia julkaisemalla Splash of Red -sourin. Olut köllötteli 10 kuukautta punaviinitynnyreissä ja muistuttaa tyyliltää Flanders red alea. Splash of Redissä on alkoholia 5 %, joten sitä voi ostaa myös kotiin 0,75 litran pulloissa.


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Maistila

Sonnisaari

Panimo Narri

Mallaskellari

Hailuodon panimo

Leave a Reply