Olutkaupunki Oulu – lokakuu 2023

Sonnisaaren Viljankukka oli syyskuun uutuuksia. Lokakuun lopussa patio-oluensa joutui juomaan lumisemmissa olosuhteissa.

Etkö kerkeä istumaan iltoja somessa kytäten paikallisten panimoiden uusimpia kuulumisia? Ällös huoli! Olutkaupunki Oulu -juttusarja paketoi yhteen oululaisten panimoiden kuulumiset kuluneen kuukauden ajalta.


Lokakuun oululaisia olutuutuuksia oli yhteensä neljä kappaletta. Hektisessä internetajassa elävänä olutbloggaajana en ole vielä ehtinyt maistamaan niistä yhtäkään, joten kuvauksissa on luotettava panimoiden sanaan.

Sonnisaari

Sonnisaaren lokakuun uutuudet olivat kaksi 6,5-prosenttista IPAa. Amarillomarei on Amarillolla, Cometilla ja Stratalla humaloitu DDH IPA, jonka luvataan yhdistävän klementiinin ja appelsiinin hapokkaita sävyjä annokseen karviaispuskaa ja kipakkaa havuisuutta.

The Haze of Spedes on puolestaan Hazy Cold IPA (eli samea jenkkihumaloitu lager?), jossa humaloinnista vastaavat BRU-1, Mosaic ja reilu annos Strataa. Mallasta on kuulemma just eikä melkein tarpeeksi, ja lisäksi mehuisuutta riittää ja katkerot saavat unohtamaan maailman melskeet hetkeksi. Vehnää on tässä sopassa paljon ja pyöräkkyyttä sen myötä.

Nailo Brewing

Kun Sonnisaari tarjoili uutta IPAa, Nailon lokakuun uutuudet olivat happamia. Jubilee on aprikoosilla ja tyrnillä maustettu jälkkärisour, jossa on myös suolaa ja timjamia. Vahvuutta on 8,6 %, joten maitokaupasta tätä ei saa mukaansa.

Toinen Nailon uutuus on vadelmalla, limellä ja laventelilla maustettu Pop, joka ymmärtääkseni on kaiken muun lisäksi myös gluteeniton. Pop on Nailon muiden maitokauppavahvojen tapaan saatavilla panimomyymälän lisäksi myös useasta Oulun alueen ruokakaupasta.

Edellisestä kuukausikatsauksesta pääsi lipsahtamaan Mallaskellarille tehty HeBi-lager. HeBissä on käytetty Pehkolan pilsner-maltaita, vahvuutta on rotevat 5,8 prosenttia ja olut on saatavilla vain Mallaskellarista. Jos suuntaat MaKeen HeBille, kannattaa maistaa myös Revenant Brewing Projectin Dawn NEDIPA. Kyseessä on kuopiolaisen kiertolaispanimon ensimmäinen olutjulkaisu, jonka Untappd-keskiarvo on kirjoitushetkellä 4,4. Hulppea lukema suomalaiselle IPAlle!


Ajankohtaiset panimokuulumiset löydät parhaiten näiden linkkien kautta:

Sonnisaari

Nailo Brewing 

Hailuodon Panimo

Leave a Reply