Ruotsalaiset brändäävät, markkinoivat ja tekevät samalla kadehdittavan laadukkaita tuotteita. Enää ei jaksa puhua Abbasta, Ikeasta tai Zlatanista, mutta Robyn, Acne Studios ja Omnipollo todistavat saman asian puolesta. Ruotsalaiset myös tuntuvat vikkelästi omaksuvan ihan jokaisen trendin, esimerkiksi Stigbergets ja muut göteborgilaiset (ainakin O/O ja All in Brewing) olivat mehuipajunassa jo reilut kolme vuotta sitten. Tämän vuoksi ehdin olla jo vähän yllättynyt siitä, etteivät ruotsalaiset panimot Brekerietiä lukuunottamatta päässeet kiinni hapanolutbuumiin, mutta huoli oli turha.
Uusista happamista ruotsalaisista vaikuttavin on toistaiseksi ollut Wizard Brewing, joka pyöräyttää keveistä, vain 4,5 % vahvuisista, oluista paljon kokoaan isompia ja pyöreämpiä. Kauneinta on se, miten jokainen sisällysluettelossa mainittu hedelmä, marja tai kasvi oikeasti maistuu oluessa: Gramoballoopahonessa vadelma, passionhedelmä ja mango; Puppetheadissa vadelma ja mustaherukka; Sky’s the Limitissä mustaherukka, lime ja inkivääri. Olen näiden kolmen maistamani oluen jälkeen niin vakuuttunut, että uskon Wizardin nimen olevan laadun tae ja laihojen kolmasosalitran tölkkien olevan tie onneen.
Vaikka Wizard on vakuuttavin, Morgondagens Bryggeri on vekkulein. Olen kasvanut Länsi-Lapissa Ruotsin rajan ja irtokarkkihyllyjen varjostamana ja siksi Gelehallon Sour sekä vadelmalakritsipääkalloille maistuva Dead Head puhuttelevat voimakkaasti. Tilannetta ei helpota ainakaan se, että Gelehallon Sour on mainio vadelmahapan ja että Dead Head on jopa parempi kuin samalla tempulla ratsastava Cool Headin Salted Licorice Raspberry Sour. Hockeypulver jäi keväällä maistamatta, eikä sitä nimikiistan vuoksi taida enää mistään saada. Tämä harmittaa, koska pienempänä ostin irtokarkkia, suklaatupakkaa ja hockeypulveria kaikilla viikkorahoillani ja samaan olisin valmis edelleen.
Ruotsalaisten hapanoluita etsiessä kannattaa pitää mielessä myös Mikrofonbryggerietin ja Fermenterarnan nimet. Ensinmainittua on yhdessä Morgondagensin kanssa kiittäminen Wizard Brewingistä ja parin maistiaisen perusteella Mikrofonbryggerietinkin nimeä kantavat oluet ovat kohdillaan. Fermenterarnan tuotteisiin en ole toistaiseksi yltänyt, mutta luotettavat lähteet kehuvat niitä laatutuotteiksi, joten uskottava sekin on.
Wizardia, Mikrofonbryggerietiä, Morgondagens Bryggeriä ja Brekerietiä oululainen saa suurimmalla todennäköisyydellä Systembolagetista. Lisäksi Juomapuohi kauppaa Morgondagensin Dead Headia, Mallaskellari on myynyt sekä Wizardia että Brekerietiä ja Leskinenkin Wizardia. Helsingissä asuvien ja liikkuvien kannattaa suunnata tänä viikonloppuna Craft Beer Gardeniin, jossa on tarjolla Brekerietiä, Wizardia ja hirvittävän paljon muutakin kiinnostavaa. Etkoilla tai jatkoilla Pienestä saa sitten lisää Wizardia, Brekerietiä sekä Morgondagensin Dead Headia.
Jarmo
PS. Jos menet Flowiin, mene nyt ihmeessä Robynin keikalle lauantaina puolen yön tienoilla. Siellä voi olla hyvät kemut ja yhteislaulut.