Humaloitujen TEE-SE-ITSE olutjoulukalenteri

Joulukuu lähestyy ja somen olutryhmät täyttyvät olutjoulukalentereista. Keski-Euroopasta tilattujen tosiharrastajien joulukalenterien rinnalla kaupoista löytyy muun muassa panimoiden omia kalentereita. Myös Juomapuohi tarjosi tänä vuonna omaa olutkalenteria janoisille ihmeteltäväksi. 

Jos nettitilaukset jäivät välistä ja lähikaupan olutkalenterivalikoima on yhtä kuin kori Karjalaa, mikään ei estä suunnittelemasta omaa olutjoulukalenteria. Itse innostuin miettimään, mitä haluaisin omasta kalenteristani löytyvän. Listaa voi käyttää pohjana omalle olutkalenterille tai sen avulla voi yllättää oluesta pitävän läheisen

Humaloitujen olutjoulukalenteri on koottu seuraavilla periaatteilla:

  • Olut on todistettavasti ollut saatavilla ainakin jossain päin Suomea hyvin varustellusta marketista.
  • Humaloidut on juonut olutta ja ostaisi sitä myös uudelleen.
  • Kotimaisuudelle on annettu painoarvoa, silloin kun sen paikka on.

Humaloitujen olutjoulukalenteri ei ole:

  • Lista maitokauppojen parhaista oluista.
  • Suunnattu pahimmille Untappd-hirmuille ja olut-connoisseureille.

Valitsin maitokauppaoluista kuusi kategoriaa, joihin jokaiseen on valittu neljä olutta. Mukana myös lyhyet perustelut valinnoille.

(lähes) Alkoholittomat:

Laitilan Citra Humalavesi 0%

Jopen NON IPA 0.3 %

Aecht Schlenkerla Rauchbier Hansla 1,2 %

Flying Dutchman Freak Kriek 0,3 %

Alkoholittomille oluille on paikkansa kalenterissa jo sen vuoksi, että jos juo oluet säntillisesti samana päivänä kun aukaiset, niin aina ei voi olla kännissä. Jos otat, et aja!

Humalavesi ansaitsee paikkansa kalenterissa, vaikka ei varsinaisesti olutta olekaan. Se on nimittäin niin hyvää! Freak Kriek on ihanana kirsikkamehuna yksiä parhaita alkoholittomia oluita ja NON IPA näyttää mallia, miten tehdään menevä alkoholiton IPA. Savuoluiden vihaajan makunystyröihin Schlenkerlan Hansla oli oikeasti todella hyvää, joten tätä voi huoletta suositella. 

IPAt, alet ja muut semmoiset:

Salama Equilibrium 4,9 %

Etko Brewing Mix and Match vol. 1–3 5,5 %

Olvi Rye Mild Neipa 2,5 %

Olarin Panimo MIXEI! 4,5 %

Etko ja Salama ovat Suomen eturivin panimoita, mitä tulee humalalla kikkailuun. Mix and Match -sarjaa voi suositella sarjanumeroon katsomatta. Olarin ja Tankerin MIXEI! livahtaa vähän sourin puolelle, mutta se ei menoa haittaa. Olvin halusin ottaa mukaan ihan vain sen takia, että Suomen isoista pojista Olvilla ollaan minusta parhaiten jäljillä siitä, mitä harrastaja oluiltaan haluaa ja Rye Mild IPA on onnistunut uutuus, jota olen ostanut kotiin jo useamman kerran.

Portterit / stoutit:

Laitilan Lakritsi Portteri 5,4 %

Hiisi Nuutti 5,5 %

Pohjala Öhtu Porter 5,5 %

Mallaskoski Baltic Porter 5,5 %

Portterit ja stoutit vaativat minun makuuni enemmän voltteja, kuin Suomen laki sallii maitokauppaan. Siksipä talvinen portteri/stout -nälkä selätetään kauppavahvuudessa lisäämällä olueen erinäisiä asioita: karkkia, chiliä tai laktoosia.

Sourit:

Coolhead Salted Licorice Rasperry Sour 5 %

Sonnisaari Vattu 4,8 %

Maistila Tradato 4,3 %

Tornion Panimo Hillatus 5,5 %

Coolheadin Salted Licorice on hyvin suurella todennäköisyydellä paras Suomessa tehty maitokauppavahvuinen olut, mutta Vattu ja Tradato eivät jää siitä minun kirjoissani kuin napsun – jos sitäkään! Kotimaisten marjojen ystävänä Hillatus saa täyttää neljännen paikan kalenterissa.

Vehnä:

Paulaner Hefe-Weissbier 5,5 %

Ayinger Bräu-Weisse 5,1 %

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel 5,3 %

Hoegaarden Witbier 4,9 %

Tässä kategoriassa olin tylsä, mutta syystä. Alkoholilain uudistuksen tärkein anti olutharrastajalle oli saksalaisten ja belgialaisten klassikoiden tulo maitokauppatavaraksi. Nautitaan nyt näistä kun vihdoin voidaan! Ja oluessa iso nimi ei todellakaan tarkoita huonoa tuotetta.

Lagerit ja pilsit: 

Fat Lizard Lake Bodom 5 % 

To Öl 45 Days Pilsner 4,7 %

Hailuoto Laakeri 4,3 %

Kukko Helles 5 %

Kukko Hellestä on kehuttu suomalaisissa olutblogeissa vuolaasti ja minä yhdyn kuoroon: harvoin saa rahoilleen näin hyvin vastinetta. Fat Lizardin Lake Bodom puolestaan näyttää, miten bändioluet pitäisi tehdä. 45 Days Pilsner on tällä hetkellä minun valintani saunaolueksi ja joulusauna, jos mikä, on suomalainen instituutio. Hailuodon Laakeri saa tällä kertaa edustaa paikallista väriä.

Listaa kannattaa soveltaa vapaasti omien olutmieltymysten mukaan. Jos ipat ei ole sinun juttu, täydennä muita osioita vanhoilla klassikoilla tai uusilla tuttavuuksilla. Joulu on ilon juhla, ja oluen kera sen odottaminenkin on yhtä nautintoa.

– Sampo

Leave a Reply