Humaloidut syö: Kauppuri 5

Väitän, että Kauppuri 5 on Oulun tunnetuin ja jopa maineikkain ravintola, paikka, johon ulkopaikkakuntalaiset suurimmalla varmuudella suuntaavat Oulun vierailullaan. Väitän myös, että lähes jokaisella oululaisella on mielipide Kauppurista, eikä se juuri kenelläkään ole “ihan kiva 3/5”. Syystä tai toisesta Kauppurin ruoka, asiakaspalvelu ja sometoiminta herättävät paljon tunteita.

Kauppuri 5 on perustettu 2010, mutta muistelisin, että söin chilihampurilaisen samoissa tiloissa hetken aikaa toimineen fine dining -ravintolan loppumetreillä, jolloin fine dining -puoli oli käytännössä jo kuopattu, mutta toiminta ei ollut vielä startannut Kauppuri 5 -nimellä. Olen joka tapauksessa käynyt Kauppurissa 13 vuoden ajan vähintäänkin muutaman kuukauden välein ja vaikka pidän chilihampurilaisesta edelleen, tilaan yleensä Heinäpään teurastajan, jossa salaattipedin päälle on laitettu lihaa neljää erilaista sorttia. Heinäpään teurastaja on mielestäni yksi Oulun parhaimmista ravintola-annoksista, enkä tunnu kyllästyvän siihen millään.

Kauppurin mainoslauseena toimiva “Krapulan hoitoa ja hankintaa” antaa olettaa, että alkoholia tarjoillaan ja että oluttarjontaakin löytyy. Alkuvuosina Kauppurin olutvalikoima olikin ruokaravintolalle aivan poikkeuksellinen. Muistelen, että tarjolla on ollut monenlaista jenkkiolutta, esimerkiksi AleSmithin Old Numbskull, joka 2010-luvun alkupuoliskolla oli melkoisen kova juttu! Myöhemmin Kauppurin valikoimissa oli paljon Maistilan oluita, joista Pölijä (Oulusta) oli saatavilla vain Kauppurista. Parilla edellisellä visiitilä olen tilannut ruokajuomaksi joko colan tai Karhun, joten päätin lähteä selvittämään, millainen on Kauppurin olutvalikoima tällä hetkellä.

Lokakuussa -23 Kauppurin pienpanimotarjonta koostuu Nailo Brewingin* ja Mad Hopperin oluista sekä muutamasta Hiisin tuotteesta. Olutvalikoima ei siis ole mitenkään häikäisevä, mutta ruoka-annoksensa kaveriksi saa halutessaan asiallisen makukaljan. Minun valintani oli kuitenkin Asahi, jota ymmärtääkseni myydään Kauppurissa melko paljon ja usein vieläpä litran kolpakoissa. Asahin puhdas, kuiva ja tylsän persoonaton makumaailma leikkaa mukavasti suolaisen ja rasvaisen appeen läpi ja ajaa asiansa mainiosti, vaikka jääkin helposti ruuan jalkoihin. Mielestäni hampurilaisen seurana toimisi parhaiten kunnolla humaloitu länsirannikon IPA, joita löytyisi esimerkiksi Sonnisaaren tarjonnasta.

-Jarmo

*En ole testannut hapanolutta burgerin parina, mutta on vaikea kuvitella, että yhdistelmä toimisi.

PS. Oluesta ja ruuasta ja Oulusta on blogissa pari vanhempaakin tekstiä.

Leave a Reply