Humaloitujen vuosijuhlaviikko: Tilastomietteitä kuluneesta vuodesta

Terveisiä keväisestä Oulusta!

Humaloidut täyttää vuoden. Minun oli tarkoitus käydä läpi vuosi numeroina, mutta havahduin siihen, että numerot eivät ole juuri muuttuneet sitten vuoden vaihteessa tehdyn katselmuksen. Silloin viisi luetuinta artikkelia olivat seuraavat:

Systembolagetin tilausvalikoima

Mikkeller Beer Mail

Esittelyssä Juomapuohi

Miksi vihaan Tornion panimoa – ja mitä voimme siitä oppia?

Okkultismia ja auringonpimennyksiä – Esittelyssä Eclipse Aleworks

Vuoden vaihteen jälkeen suurin ja ainoa muutos kärkiviisikkoon on blogin luetuimman jutun titteli. Panimo Narrista kertova juttu keräsi Humaloitujen mittakaavassa hurjat 1 900 lukukertaa. Se teki jutusta selkeästi luetuimman ja vahvisti aiemmin tehtyä päätelmää siitä, että uutisarvo määrittää pitkälti myös blogin lukukertoja. Jos jutussa on olutihmisille oikeasti uutta informaatiota, sitä myös luetaan.

Panimo Narrista kertova juttu sai myös paikallista näkyvyyttä, sillä sitä jaettiin muun muassa Haukiputaalaisten omissa somekanavissa, joka toi jutulle luonnollista näkyvyyttä. Tämä oli myös hyvä muistutus siitä, että paikallinen kiinnostaa. Väitän, että Humaloidut oli myös ensimmäinen olutmedia, joka Panimo Narrin noteerasi. 

Ajankohtaisuudesta ja sen kaipuusta löytyy statistiikasta myös muita esimerkkejä. Koronan jälkimainingeissa tehtyjä juttuja, kuten “Miten voi oululainen olutkulttuuri?”, oli useampi 10 luetuimman jutun joukossa. Tästä kannattaa ensi vuodeksi ottaa oppia: paikallisuus ja ajankohtaisuus ovat valttia, jos blogille haluaa lisälukijoita.

Seuraava huomio liittyy olutbloggauksen perustuksiin. Itse olen miettinyt olutblogit perinteisesti paikoiksi, joissa arvostellaan oluita. Kiitos olutapplikaatioiden ja somen, näin ei enää ole. Vaikka Humaloidut tiedosti tämän jo ennen ensimmäistä julkaisua, piti juomakuvausten kirjoittamista silti kokeilla. Kulaus-sarja on kuitenkin vähin äänin jäänyt taka-alalle, sillä kuten etukäteen mietimmekin: ketään ei kiinnosta, miltä olut Samposta ja Jarmosta maistuu.

Viimeinen huomio statistiikasta on meidän kannalta sekä hyvä että huono asia. Blogin lukijat ovat oppineet erittäin hyvin meidän julkaisuaikataulun. Ylivoimaisesti vähiten kävijöitä blogissa on keskiviikkoisin ja torstaisin, kun blogin julkaisupäivä on perjantai. Paras tapa vaikuttaa tähän olisi julkaista myös muina päivinä, mutta Humaloidut on tekijöidensä rento harrastus, joten ylimääräisiä paineita julkaisuista ei oteta nyt eikä tulevaisuudessa.

Meillä on omat mietteemme siitä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tässä vaiheessa haluan heittää pallon kuitenkin teille: Minkälaisia juttuja sinä haluaisit Humaloiduista lukea?

– Sampo

Leave a Reply