Oulun olutravintoloista on tässä blogissa käsitelty jo Mallaskellari, Juomapuohi, Teerenpeli ja Pub Rooster. Kahden edellisen viikon klassikko-teeman myötä lienee sopiva aika kirjoittaa muutama sana myös Oluthuone Leskisestä – Oulun baareista perinteisimmästä ja maineikkaimmasta.
Muutin Ouluun vuonna 2005, joten minun näkökulmastani vuonna 1992 perustettu Leskinen on ollut olemassa aina. Vaikka Leskisen tilat ovat vuosien varrella laajentuneet ja olutvalikoima on kasvanut reilusti, baari tuntuu silti samalta kuin ensivierailuilla. ”Vanhan puolen” pöydillä on samat matot kuin ennenkin, tiskillä istuvat uskolliset kanta-asiakkaat ovat luultavasti samoja tyyppejä kuin viitisentoista vuotta sitten eikä baarissa edelleenkään törmää modernien olutravintoloiden itsestäänselvyyksiin, kuten näkyvällä paikalla olevaan isoon jääkaappiin, jonka lasin läpi asiakkaat voivat ihailla värikkäitä tölkkejä.
Ennallaan on sekin, että Leskinen ei edelleenkään käytä oluiden etikettejä/hanalätkiä, vaan hanat on kirjainkoodattu, ja kirjainta vastaavan oluen joutuu tarkistamaan liitutaululta. Lasivalikoimassakaan en ole havainnut muutoksia: iso olut lasketaan isoon tuoppiin (ilmeisesti ja muistaakseni Nonic-lasiin), ja parin desin annokset tarjoillaan joko kapeasta pikarista tai erehdyttävän paljon vesilasia muistuttavasta astiasta eikä esimerkiksi täysin ylivertaisista Teku-laseista. Riippuu varmaankin näkökulmasta, onko kummassakin tapauksessa kyse olennaiseen keskittymisestä vai oluen aliarvioimisesta.
Joissakin asioissa Leskinen on kuitenkin antanut periksi. Oluiden hinnoittelu muuttui parisen vuotta sitten ainoaan järkevään hinnoittelumalliin, jossa pienen ja ison oluen litrahinta on sama. Tämän lisäksi pienempänä uutuutena Leskiseen tuli edellisen laajennuksen jälkeen telkkari, jotta asiakkaat pääsevät näkemään jääkiekkoa, jalkapalloa, yksilölajien arvokisoja ja muuta vastaavaa urheiluviihdettä.
Hanaolutvalikoima Leskisessä on kaupungin suurin: 8 vakiohanaa, 6 paikallista, 16 vaihtuvaa olutta, muutama siideri ja kaupungin ainoa real ale -hana on vähintäänkin riittävä kattaus. Ouluun suuntaavia matkaajia kiinnostanee se, että Sonnisaarta on Leskisessä tarjolla aina useamman vaihtoehdon verran. Kiristyneen kilpailun ja/tai maahantuojien monipuolistuneen tarjonnan johdosta Leskisen valikoima on jo pitkään ollut kohtuullisen vireä, ja esimerkiksi tällä hetkellä tarjolla on Whiplashia, Olarin panimoa, Beerbliotekia, Brekerietiä ja Brouwerij Alvinnea. Ennen korona-aikaa Leskinen myös järjesti The Kernelin ja Zagovarin tap takeoverit, mikä oli ilahduttavaa. Toivottavasti hanavaltaukset saavat jatkoa jossakin vaiheessa.
Leskisen ajankohtaisen hanavalikoiman näkee sekä Untappdista että nettisivuilta. Samoilta nettisivuilta löytää myös listauksen kaikista niistä 2000 oluesta, joita Leskisen hanoista on vuosien varrella myyty. Listaa selatessa on helppo huomata, kuinka valtavasti oluttarjonta on kasvanut 28 vuodessa. Ennen ei ollut tämäkään paremmin!
Jarmo