Mehukaljaa ja meadia Riiassa

Riika on kaunis, edullinen ja lähellä. Lisäksi Latviassa tehdään mainioita oluita ja niitä tarjoillaan Riian lukuisissa olutravintoloissa, baareissa, pubeissa ja kapakoissa. Siinä kaikki syyt, mitä olutbloggaaja tarvitsee huhtikuiselle määmatkalle Latvian pääkaupunkiin.

Aluksi varoituksen sana: Riian oluttarjontaa googlatessa ei kannata luottaa kovin vanhoihin hakutuloksiin, sillä Riga Beer Districtistä on jäljellä vain rippeet, ja moni muukin olutravintola löytänyt matkansa pään. Lisään tekstin loppuun listan Riian Untappd Verified Venueista, joista aukioloajat, tarjonnan ja hintatason näkee parilla klikkauksella.

Riian uusin tulokas oli myös paras. FTD Pizza X Ärpus Taproom ei tullut vastaan reissua edeltävässä googlausmaratonissa, joten oli vähintäänkin positiivinen yllätys huomata tämä ravintola ja taproom aivan hotellin vieressä. Tarjolla on Ärpusia kuuden hanan ja ison tölkkivalikoiman voimin kohtuulliseen hintaan. Matkapäivän ja kaamean nälän vauhdittamana myös pizza maistui erinomaisen hyvältä. Paikka on pienehkö, lauantain alkuillasta melko täynnä ja kaikilla asiakkailla on edessään ruokaa, joten pelkkään kaljoitteluun löytyy sopivampiakin paikkoja. Hieman harmitti, ettei paikalla ainakaan vielä huhtikuussa ollut ulosmyyntioikeuksia, kun yhdestä kaapista olisi kerralla saanut kaikki uusimmat Ärpusit.

Hotellieväitä ja tuliaisia varten kannattaa suunnata Alus Celleen, Lauvas alusin, Valmiermuizasin myymälään tai Labietisin kauppahallien pisteelle. Näistä Alus Celle vaikutti hieman muita tyyriimmältä, ja tarjolla oli latvialaisia oluita, paljon belgejä ja Epicin, Sierra Nevadan ja Foundersin kaltaisia vakiintuneita jenkkinimiä. Persoonallinen kellaribaari ja -kauppa oli paneloitu lattiasta kattoon, ja omistajalla riitti juttua, kun kuuli, että olen Suomesta: “Lapin kulta on poron kusta, mutta Koff on Lapin kullan juoneen ihmisen kusta”. Kuulin myös kesäversion suksi vittuun -hyvästeistä, johon liittyi ainakin rullasukset, mutta vähän horjuvan aksentin vuoksi vitsin kokonaisuus jäi hahmottumatta. Naurahdin kuitenkin, kun onhan se kohteliasta.

Lauvas alusissa oli valtava valikoima monenlaisia latvialaisia oluita, erityisesti Hopalaata, mutta varsinkin NEIPAn kohdalla kannattaa vilkaista tölkkien päiväyksiä ja panimoiden somefiidejä uutuuksien varalta, koska iso valikoima ei vaikuttanut kiertävän tarpeeksi nopeasti, ja vastaan tuli myös parhaat päivänsä nähneitä oluita. Valmiermuizasin myymälä ylpeilee liki 200 latvialaisen oluen valikoimalla. Hyllyjä riitti, joten lukumäärä kuulostaa uskottavalta. Minulle riitti panimon oma lager ja mahdollisuus puhelimen lataukseen.

Labietisilla on Riiassa kolme pistettä: pullokauppa (ja pieni hanavalikoima) kauppahalleilla, taproom Miera ielan varrella ja baari vanhan kaupungin reunalla. Muutaman maistiaisen perusteella uskallan suositella ainakin villihiivaoluita ja meadeja. Anniskelutiloissa nautittuina oluet ovat edullisia, mutta mukaan ostettuina hävyttömän halpoja, esimerkiksi puoli litraa vahvaa meadia maksoi muistaakeni noin 3 euroa ja 0,375-kokoinen pullo marjoilla maustettua villihiivaolutta nelisen euroa.

Olutravintoloista suosituksen arvoisia ovat ainakin Alus muiza ja Nurme-panimon pienehkö baari. Reissuni aikaan Nurmen taproomin remontti oli ilmeisesti loppusuoralla, ja puheliaan tarjoilijan juttujen perusteella rempan jälkeen huikeassa paikassa on tilaa järjestää monenlaista tapahtumaa, menoa ja meininkiä. Jos Riikaan on suuntaamassa, kannattaa selvitellä tilanne.

Kaikki tähän mennessä mainitut paikat sijaitsevat vanhan kaupungin ulkopuolella, mutta toki vanhassa kaupungissakin baareja piisaa. Alla Riian Untappd Verified Venuet:

Olemme kirjoittaneet myös Barcelonan, Brysselin, Gdanskin, Göteborgin, Lontoon, Madridin, Pohjois-Norjan ja Rooman oluttouhuista. Jos haluat kantaa kortta kekoon ja raportoida omasta olutmatkasta Humaloituihin, ota yhteyttä!

-Jarmo

Leave a Reply